Facebook Twitter Email Pinterest

Suomenmestaruudet ratkotaan Pohjanmaalla - kuninkuusluokassa Lindholmin ja Asunmaan kaksintaistelu

24.09.2020 / Ralli SM -tiedotus

Tulevana viikonloppuna, 25.-26.9., käytävässä Ralli SM -sarjan viidennessä ja samalla viimeisessä osakilpailussa, SM Pohjanmaa Rallissa, selvitetään kauden 2020 parhaat kuljettajat. SM3-luokan osalta Lauri Joona sinetöi suomenmestaruutensa jo Kouvolassa. Pohjanmaan lakeuksilla ratkotaan mestaruudet Ralli SM -sarjan lisäksi myös Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan osalta.

Vaikka maaliskuussa alkaneet poikkeusolot ovat ravistaneet rallimaailmaa koko kesän, kauteen on saatu mahtumaan viisi osakilpailua, vain yhden osakilpailun lopulta peruunnuttua. Syyskuussa vihdoin jatkunut Ralli SM -kausi on tulevana viikonloppuna saamassa arvoisensa päätöksen, sillä lauantain rallipäivän lopuksi myös viralliset SM-mitalit jaetaan kauden parhaiden kaulaan. 

Seinäjoen seudulla käytävän kilpailun SM-luokkiin on ilmoittautunut yhteensä 55 kuljettajaparia, kaikkiaan 143 kilpailijaparista. Päätösosakilpailusta erityisen mielenkiintoisen tekee se, että yhden osakilpailun jäätyä kaudesta pois, luvassa on 1,5-kertaiset pisteet niin kuljettajille kuin kartanlukijoillekin. Lisäksi koko kauden huonoimman osakilpailun pisteet vähennetään pois.

Kuninkuusluokan mestaruus Asunmaan ja Lindholmin kaksintaistelu

Emil Lindholm johtaa tällä hetkellä SM1-luokan pisteissä, mutta viime vuoden mestari Teemu Asunmaatulee tiukasti kannoilla. Asunmaalla on taskussaan ennestään jo kaksi SM1-luokan kultaa.

- Käytännössä piste-eron kannalta Emilin edellä pitäisi olla ja sillä se voitto ratkaistaan. Ei tule olemaan helppoa, koska kaverit ajavat kovaa. Kausi on ollut tasainen, huonoin sija meillä tässä kohtaa on toinen. Emil on ollut piirun nopeampi, mutta koitetaan jos tällä kertaa me olisimmekin nopeampia. Nuotista ajetaan ja joka mutka mennään niin kovaa kuin mahdollista näissä karkeloissa, puolustava mestari pohtii.

- Tämä on niin sanottu kotikisa ja lähimmälle pätkälle on vain muutama kymmenen kilometriä, joten tuttuja löytyy varmasti reitin varrelta. Rauhassa ei siis senkään osalta sovi ajella, vaan toivotaan siitä lisäbuustia. Kolmas kulta olisi liipaisimella, mutta kaikilla mitaleilla on merkitys. Jos se tulee kovan taistelun päätteeksi, sitä aina arvostetaan, Asunmaa toteaa lopuksi.

Suomenmestaruus olisi Lindholmille uran ensimmäinen ja tietenkin ”kova juttu”.

- Meillä on useampi onnistunut SM-ralli takana ja uskon että samalla atackilla pärjätään Seinäjoellakin. Nuottitreeniä on tehty ahkerasti ja ajettu sorateitä pimeällä. Tiistaina päästiin vielä testaamaan pimeässä ja treenaamaan ajoa – hyvin ollaan siis valmistauduttu.

- Mestaruus olisi kova juttu itselleni ja yhteistyökumppaneille, ja sitä lähdemme tavoittelemaan täysillä. Pitkällä tähtäimellä haluaisin kilpailla enemmänkin ulkomailla, ja uskon että siinäkin yhteydessä meidän kotimaan mestaruutta arvostettaisiin, Lindholm kertoo kisan alla.

Kärkikaksikkoa ei pysty takaa tulevat enää uhkaamaan, mutta pronssista, jossa tällä hetkellä on kiinni Juuso Metsälä yhteispistein Mikko Heikkilän kanssa, tullaan käymään kauppaa useammankin kuljettajan kesken.

Saako Hautamäki vihdoin sen kirkkaimman – ”toivotaan, että ratkeaa omaan voittoon”

SM2-luokassa toistaiseksi isoimman pistepotin on onnistunut keräämään 20-vuotisen rallihistorian omaava Ville Hautamäki, 67 pisteellä. Pohjanmaalla vaikuttava Hautamäki on ajanut nelivetoautolla viimeiset viisi vuotta, sijoittuen joka vuosi SM-mitaleille, mutta se kirkkain vielä uupuu.

- Päivän selvää on, että tiukka ja kova kisa tulee. Tavallaan voidaan puhua kotikenttäedusta, mutta ei kuitenkaan, koska reitti on uusittu. Kilpa-auto on maanantaina saatu kuntoon. Vedettiin koko auton voimansiirto atomeiksi ja käytiin huolellisesti läpi. Onneksi, koska jos en olisi purkanut, olisi varmasti jääty matkalle. Tänään käydään testaamassa parikymmentä kilometriä pimeällä, huolellinen Hautamäki kertoo.

- Yritetään kisassa tosissaan, vaikka niin ne yrittävät muutkin. Toivotaan, että se ratkeaa omaan voittoon nimenomaan ajamalla, ilman murheita kenelläkään – se olisi mukavin yhtälö, Hautamäki toteaa hyvin ja odottavaisin mielin.

Takana vaanii Kouvolan SM-osakilpailussa voiton vienyt Jaro Kinnunen 65 pisteellä ja Jussi Lindberg64 pisteellä. Kaukana ei ole myöskään nelossijaa pisteissä Minillään Mitsubishien takana pitävä Riku Tahko.

Lauri Joona kuitannut SM3-luokan kullan

Selvääkin selvempää on sastamalalaisen Lauri Joonan SM3-luokan suomenmestaruuden kotiuttaminen jo Kouvolassa syyskuun alussa. Hopea- ja pronssisijasta sen sijaan taistellaan tiukasti toisena tällä hetkellä pisteissä olevan Henri Hokkalan ja kolmannelta sijalta parin pisteen päästä löytyvän, viime vuoden suomenmestari Sami Pajarin kesken.

- Mestaruus meni, mutta siitä ei sen suuremmin lannistuta. Hyvä tiukka kisa on odotettavissa ja lähdetään hyvillä mielin taistelemaan. Alle ollaan käyty ajamassa Viron JWRC-osakilpailu kuun alussa ja lyhyt testi ajettiin ihan kotikulmilla viime viikonloppuna. Kisana tämä on kuitenkin hyvin erilainen kuin Viro ja mukana on vieläpä pimeällä ajoa. Kovaa saa mennä varmasti heti alusta lähtien, tällä kaudella myös rallin Junioreiden MM-sarjaa kiertävä Pajari kommentoi.

Neljättä sijaa pitänyt Aleksi Röyhkiö on tehnyt mielenkiintoisen peliliikkeen kauden loppumetreillä, sillä hänet nähdään Pohjanmaalla SM1-luokassa nelivetoisella R5-autolla.

V1600-autoissa kokenut Korvola piikkipaikalla

SM4-luokassa itseään piikkipaikalla pitää kokenut pohjanmaan oma poika Sami Korvola, 21 pisteen erolla seuraavaan. Toiselta sijalta löytyy Toni Herranen, joka kilpailee ensimmäistä kauttaan Ralli SM -sarjassa ja on näyttänyt iskukykyään nousujohteisella suorittamisella.

- Kausi on mennyt odotettua paremmin. Talvella ei vielä voinut odottaa oikein mitään, kun edessä oli uusi sarja, uudet kilpailut ja nuotista ajaminen. Kokonaisuutena kulkenut tosi hyvin. Koitetaan vielä vähän kiristää loppuun ja napataan se kirkkain Pohjanmaalta. Voitto on ainoa tavoitteena, Herranen toteaa päättäväisenä tiedotteessaan. 

Kaukana eivät ole seuraavina pisteissä tulevat nuoret, Miko Kiminki tai Jere Pensas, joista Pensaalla on sarjan pistelaskujärjestelmän puitteissa kaksikosta vahvempi asema iskeä kiinni mitalisijoihin.

103,98 kilometriä erikoiskokeita ja uudistettu reitti

SM Pohjanmaa Ralli pitää sisällään yhdeksän erikoiskoetta, joissa riittää yhteensä 103,98 kilometriä sorateitä taivallettavaksi kahdessa päivässä. Kilpailukeskuksena toimii perinteiseen tapaan Seinäjoen Hotelli Sorsanpesä. Kilpailun reitti on kokenut viime vuosiin verrattuna täydellisen uudistuksen. 

Kilpailu lähetetään liikkeelle perjantai-iltana klo 19.01 Hotelli Sorsanpesän pihapiiristä kohti Kyrösjärveä. Luvassa on kolme pimeässä ajettavaa erikoiskoetta, ennen yötauolle siirtymistä. Lauantaina kilpailua jatketaan klo 10.01, jolloin vuorossa ovat loput kuusi erikoiskoetta.

Malliin kuljettajat saapuvat klo 17.37 alkaen tutusti Hotelli Sorsanpesälle. Kilpailun maalijuhlallisuuksien jälkeen päivä päätetään virallisten SM-mitalien jakoon.

Kilpailun aikataulu

Perjantai 25.9.
Klo 19.01 LÄHTÖ, Hotelli Sorsanpesä
Klo 20.04 EK1 Kyrösjärvi (14,80 km)
Klo 20.51 EK2 Jääskänjärvi (11,36 km)
Klo 21.10 EK3 Kuorasjärvi (12,52 km)
Klo 21.40 HUOLTO, Rengastien Autotarvike, Rengastie 28

Lauantai 26.9.
Klo 10.46 LÄHTÖ, Rengastien Käyttöauto
Klo 11.14 EK4 Länsikylä (13,04 km)
Klo 11.59 EK5 Kuusenmäki (10,76 km)
Klo 12.36 EK6 Suokko (9,62 km)
N. klo 13.30 HUOLTO, Rengastien Autotarvike, Rengastie 28
Klo 15.04 EK7 Länsikylä (13,04 km)
Klo 16.01 EK8 Ylikylä (9,22 km)
Klo 16.37 EK9 Suokko (9,62 km)
Klo 17.37 MAALI, Hotelli Sorsanpesä 

Ralli SM -sarjan luokittaiset Top 3 -pisteet ennen Pohjanmaata

SM1-luokka
1. Emil Lindholm 95p
2. Teemu Asunmaa 88p
3. Mikko Heikkilä 37p

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 67p
2. Jaro Kinnunen 65p
3. Jussi Lindberg 64p

SM3-luokka
1. Lauri Joona 102p – mestaruus varmistunut
2. Henri Hokkala 59p
3. Sami Pajari 57p

SM4-luokka
1. Sami Korvola 74p
2. Toni Herranen 53p
3. Miko Kiminki 48p

Tiimit
1. TGS Skoda Team 183p
2. Porvoon Autopalvelu 149p
3. Ford Motorcraft 142p

Katso kaikki pisteet »
Lue lisää sarjan säännöistä ja lisämääräyksistä »
SM Pohjanmaa Rallin kotisivulle »

VIDEO: Ketkä vievät ratkaisevat pisteet Pohjanmaalla?

Klikkaa kuvaa ja atso ennakkotunnelmia kilpailun alla. Haastatteluissa muun muassa Teemu AsunmaaMikko HeikkiläJaro KinnunenVille Hautamäki ja Toni Herranen.

Teemu Asunmaa jump


Vallitsevista poikkeusoloista johtuen, tilannetta seurataan ja mahdollisiin muutoksiin reagoidaan aktiivisesti. Kilpailun järjestäjä ottaa huomioon kaikki voimassa olevat ohjeistukset sekä suositukset. Tehdään kaikki yhdessä turvallinen ralli, riittävät turvavälit ja hyvä hygienia huomioiden. Ethän saavu paikan päälle mikäli sinulla on flunssan oireita tai olet mahdollisesti altistunut koronavirukselle. 

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK
Video: Ralli SM / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa