Facebook Twitter Email Pinterest

Ford Motorcraftille SM-pronssia - Lauri Joona Ford Motorcraft FST -mestariksi

28.09.2020 / Anu Haapalainen

Ralli SM -sarjan ainoa 2-vetokuskeja ajattava tiimi, Ford Motorcraft, saavutti hienosti SM-pronssia kaudella 2020. SM-sarjan yhteydessä ajettavan Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophy -merkkisarjan vei nimiinsä Lauri Joona.

Viikonloppuna Seinäjoella ajettiin Ralli SM -kauden päätösosakilpailu, SM Pohjanmaa Ralli. Sarjan ainoa 2-vetokuskeja ajattava tiimi, Ford Motorcraft, oli kerännyt tiimipisteitä tasaisesti koko kauden Lauri Joonan, Aleksi Röyhkiön ja Jani Luhtaniemen hyvien ajosuoritusten ja SM3-luokan sijoitusten myötä.

Kauden päätökseen lähdettäessä Ford Motorcraft oli SM-pisteissä kolmantena, ja tuon sijoituksen tiimi piti loppuun saakka. AKK:n peruttua tämän vuoden mitaligaalan jaettiin SM-palkinnot Seinäjoella kisan päätteeksi. Ford Motorcraftin pystin kävi pokkaamassa tiimipäällikkö, KMS Racingin toimitusjohtaja Arto Kumpumäki.

- Sarjamenestys ei missään vaiheessa ollut ensisijainen tavoitteemme, mutta kyllähän se hienolta tuntuu nähdä Ford Motorcraft palkintosijoilla. Sehän tietää sitä, että nuoret kuljettajamme ovat onnistuneet, myhäili Kumpumäki.

Lauri Joona myös Ford Motorcraft FST -sarjan ykkönen - Pajari nopein päätöskisassa

Ford Fiesta -autojen omaa merkkisarjaa, Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyä, ajettiin kaudella 2020 Ralli SM -sarjan yhteydessä. Osakilpailuita on lopulta viisi, joista kolme ajettiin talvella ja kaksi syyskuussa.

Rallikauden 2020 ylivoimaisin suomenmestari, SM3-luokassa Ford Fiesta R2T-autolla kilpaileva Lauri Joona oli jo ennen kauden päätöstä varmistanut myös FST-sarjan mestaruuden. Mutta kun on nuorista kuljettajista kyse, kilpaa ajetaan aina, kun kypärä on laitettu päähän ja numerot autonkylkiin.

Perjantai-illan kolme erikoiskoetta näytti päätöskisasta tulevan kolmen kuskin eli Joonan, Sami Pajarin ja Viron Robert Virveksen välinen näytös. Joona kuitenkin koki teknisiä murheita vetoakselin pettäessä kolmannen erikoiskokeen lähdössä, joten matka pätkän maaliin taittui linkuttaen. Seitsemän kuukauden ajotauolta kisahommiin palannut Jani Luhtaniemi valitteli puolestaan tauon näkyvän ajossaan eikä luottoa tuntunut olevan nuottiin eikä omaan tekemiseen.

Lauantaina kisa jatkui Pajarin johdossa. Virveksen keskeytettyä ulosajoon oli ero Luhtaniemeen jo sen verran suuri, ettei Pajarilla ollut haastajia.

- Parilla viimeisellä pätkällä ajaminen ei ollut helppoa, höllättiin hieman vauhtia ja varmisteltiin, silloin ajo tuntuu vaikealta. Kokonaisuutena lauantai oli hyvä ja suorituksena tasainen. Ylipäätään koko viikonloppu tultiin virheettömästi, kertoo Pajari tiedotteessaan.

Luhtaniemi keräsi Seinäjoelta toiseksi suurimman FST-pistepotin ja vasta toista osakilpailuaan ajanut Tuukka Hallia sijoittui kolmanneksi.

Ford Motorcraft FST -sarjassa Lauri Joonan jälkeen toiseksi sijoittui Sami Pajari ja kolmanneksi nousi Jani Luhtaniemi. Aleksi Röyhkiö sijoittui neljänneksi ja Tuukka Hallia viidenneksi. Yhteensä sarjapisteitä keräsi kauden aikana 12 kuljettajaa.

- Kasassa oli todella nuori ja tulosnälkäinen ryhmä. FST-sarjan taso on ollut kova, veihän kärkikaksikko Joona ja Pajari myös kirkkaimmat SM-mitalit. He ovat käyneet mittaamassa vauhtiaan menestyksekkäästi myös JWRC-sarjan osakilpailuissa. Taitoa, nopeutta ja tahtoa löytyy myös muista kuskeista, uskon että kuulemme heistä vielä tulevina vuosina. Toki korona vaikutti niin sarjan kuin kuljettajienkin kausisuunnitelmiin, mutta saimme kuin saimmekin vietyä kauden kunnialla ja tasokkaasti päätökseen, kertoo Arto Kumpumäki. 

Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyn loppupisteet 2020:

1) Lauri Joona 135

2) Sami Pajari 110,5

3) Jani Luhtaniemi 71

4) Aleksi Röyhkiö 54 

5) Tuukka Hallia 40,5

6) Kristian Nieminen 31

7) Joni Oksanen 29

8) Tommi Heino 27

9) Juho Koski-Lammi 18

10) Sami-Matti Trogen 16 

11) Robert Virves 2

12) Nico Valkonen 0

Ralli SM, tiimien suomenmestaruus, loppupisteet 2020:

1) Porvoon Autopalvelu 224
2) TGS Skoda Team 220,5
3) Ford Motorcraft 176,5

4) TGS Worldwide 124
5) Printsport 75,5
6) Dynamo 47

Ford Fiesta -autojen omaa merkkisarjaa, Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyä, ajettiin kaudella 2020 Ralli SM -sarjan yhteydessä. Kausi alkoi tammikuussa Rovaniemeltä Arctic Lapland Rallystä ja päättyi viikonloppuna ajettuun SM Pohjanmaa Ralliin. Yhteensä osakilpailuita on viisi. 

Kuva: Toni Ollikainen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa