Facebook Twitter Email Pinterest

Iivari lipsahti ulos Nuorten SM:n kärjestä

02.06.2021 / Jani Seppälä

Lauantaina ajettu SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli tarjosi monissa luokissa komeita sekuntikamppailuja. Poikkeusta ei tehnyt myöskään Nuorten mestaruuskamppailu, mutta dramatiikalta ei vältytty.

Pistejohtajana ja luokan ensimmäisenä kilpailuun starttasi Korpilahden UA:n kaksikko Jooa Iivari - Mika Rampanen Ford Fiestalla. Reitti sisältäisi 10 erikoiskoetta, miltei 80 kilometriä haastetta Liedon ja Sauvon seudulla.
 
Taktiikkaa suunniteltiin ennen kilpailua siihen suuntaan, että alussa otetaan hieman tarkkailevampaa roolia eikä sännätä reitille isoilla riskeillä. Taktiikka toimikin sikäli hyvin että kilpailun kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella ennen huoltoa pohjat jakautuivat kolmelle eri kuljettajalle. Iivari-Rampanen kaksikko nappasi niistä viimeisimmän reilun 6 sekunnin erolla ja saapui huoltoon 3,8 sekunnin johdossa pisteissä toisena olleeseen kaksikkoon Tuukka Kauppinen - Veli-Pekka Karttunen.
 
Kuljettaja valitteli tauolla omaa ajoaan takkuiseksi.
 
- Kyllä tässä nyt pitää jotenkin koittaa herätä tähän kisaan, manaili Iivari.
 
Kilpailun toinen kolmen erikoiskokeen lenkki alkoi jälleen Iivarin pohjilla, toki vain 0,5 sekunnin erolla, toisena jälleen Kauppinen.
Tämän jälkeen Tuukka Kauppinen löysi loistavan vireen ja nokitti ajamalla kahdet pohjat peräkkäin, siirtyen toiselle huoltotauolle tultaessa 3,6 sekunnilla johtoon Iivariin nähden.
 
-Tuntui että tultiin ihan hyvin, mutta tuloslistaa katsoessa Tuukka on tullut erinomaisesti. Ei tässä kuitenkaan vielä periksi anneta, neljä erikoiskoetta on vielä jäljellä, tuumaili Iivari huollossa.
 
Kilpailun viimeinen lenkki alkoikin jälleen hyvin, Iivari napautti 2,9 sekunnin pohjat ja kuroi Kauppisen johdon vain 0,7 sekuntiin.
Seuraavalla erikoiskokeella alkoi rytistä, Iivarin auton eturengas osui heti alkuosalla oikaisuesteeseen oikelle kaartuvassa mutkassa, jonka myötä auton ohjattavuus seuraavaan vasempaan mutkaan saavuttaessa oli heikentynyt merkittävästi. Auto humpsahti tieltä ulos ja kiepsahti katon kautta peltoon. 
 
- Harmittaa hyvin voimakkaasti, Joko ohjaus vioittui tai sitten rengas meni, tuloksena on nyt joka tapauksessa nollakisa, viestitti Jooa Iivari ytimekkäästi pellolta pian tapahtuneen jälkeen.
 
Kilpaiilun jälkeen sunnuntaina pahin pettymys oli jo laantunut ja tallilla oli Fiestaa purettu kiivaasti, ensimmäisiä vaihdettavia osia jo kiinnitettykin.
 
- Keskiviikkona saadaan tuulilasi kiinni, torstaina pyöränkulmien säätö, Pohjanmaalla ollaan mukana ja ennätetään parin viikon aikana koetella että kaikki toimii, kertoi Iivari.
 
Keskeytyksen myötä Iivari-Rampanen kaksikon sijoitus sarjassa putosi sijalle 4.
1. Tuukka Kauppinen 37
2. Justus Räikkönen 24
3. Veeti Pulkkinen 24
4. Jooa Iivari 21
 
Kuva: Roni Nyholm
 

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 119 pistettä NHD (R5)
2. Mikko Heikkilä / Topi Luhtinen 106 pistettä MäntsMK (R5)
3. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 104 pistettä Alavuden UA (R5)
4. Juha Salo / Mikko Markkula 76 pistettä Karkkilan UA (R5)
5. Riku Tahko / Markus Soininen 53 pistettä PoSUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.3. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Lieto
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 13.-14.8. Top Building Ralli, Lahti
6) 25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa