Facebook Twitter Email Pinterest

Valkonen ja Pohto ylsivät tavoiteeseensa Arctic Lapland Rallyssa - ”Autoon oli hyvä tuntuma koko kilpailun ajan”

16.01.2022 / Vesa Rauhala

AL-Härmän rallikuljettajat Anssi Valkonen kartanlukijanaan Jani Pohto ajoivat järkevästi maaliin rallin SM-kauden aloittaneessa Arctic Lapland Rallyssa Rovaniemellä. SM1-luokan seitsemäs tila ja sama sijoitus SM-pisteissä yhdeksällä pisteellä on suoritus, johon kaksikko on tyytyväinen.

Perjantain avaus erikoiskoe, 22,7 km pitkä Aittajärvi oli raju aloitus kilpailuun. Valkonen kellotti sinne kelpo ajan ollen SM1-luokan yhdeksäs 38 sekuntia Emil Lindholmin pohja ajalle jääneenä.

-Pikkutien osuus tuli mielestäni hyvin, mutta isommalla tiellä en vielä luottanut auton suorituskykyyn. Tärkeää oli kuitenkin saada hyvä alku ralliin, Anssi Valkonen totesi erikoiskokeen maalissa. Toinen ek oli Mäntyvaaran raviradan ympäristössä ajettu 3,5-kilometrin rykääsy. Aika riitti sijaan kahdeksan 7,9 sekuntia pohja-ajasta. Ensimmäisessä huollossa oli tyytyväinen kuljettaja.

-Auto tuntuu hyvältä, mutta kärki menee kovaa. Ollaan tultu nätisti suunnitemien mukaan, Valkonen tuumasi. Kolmas erikoiskoe oli pituudeltaan 27,95 kilometriä. Siellä Valkonen kellotti kymmenneksi nopeimman ajan, johon oli syynsä.

-Viron Roland Murakas oli ajanut ulos. Siitä pääsi ohi, mutta jouduimme hiukan jarruttelemaan siinä kohtaa. Ehkä ajoin kuitenkin ek:n liian pienellä vaihteella, Valkonen epäili. Pimeyden tullessa oli vuorossa yksi Tunturirallin legendaarisimmaista erikoiskokeista, Siikakämä 30 kilometrin mittaisena. Siellä Valkonen jäi oman ajovirheen vuoksi minuutin ja 11 sekuntia pohja ajasta.

-Pyörähdimme tiellä ja mentiin penkasta penkkaan. Haukkootti keulan sisäpenkasta. Aikaa vekslatessa meni noin puoli minuuttia. Kokeilimme tulla Siikakämässä rohkeammin isolla vaihteella, kauhavalainen kertoi. Päivän päätös ajettiin Mäntyvaaran raviradan ympäristössä, jossa Valkonen oli kuudes 4,5 sekuntia kärjestä. Perjantain viiden erikoiskokeen jälkeen sijoitus oli SM1 -luokan seitsemäs kaksi minuuttia ja 37 sekuntia kärkeä perässä.

-Auto on tuntunut hyvältä. Olemme tavoitteessa eli kympin sakissa. Mitään suurempia ongelmia ajossa ole ollut, Valkonen tilitti ensimmäisen kisapäivän Skodan ratissa.

Lauantaina rallaajat herätettiin huolella uudella Ahmavuori nimisellä ek:lla, jolla pituutta oli 44,5 km. Kuten lajissa joskus käy, Valkonen ja Pohto joutuivat kärsimaan muiden ongelmista.

-Edellä ajaneella Mikko Eskelisellä oli ongelmia auton kanssa. Ajoimme hänen perässä viimeiset kymmenen kilometriä. Muuten tuli meiltä hyvin, minuutin ja 18 sekuntia kärjelle erikoiskokeella jäänyt Valkonen tilitti. Ounasvaara oli myös rallin uusi ek. Vain 1,65 kilometrisellä ek:lla he jäivät kärjelle 6,7 sekuntia. Loppupäiväksi näytti, että Valkosen haastajat olisivat myös Skodilla ajavat Anssi Rytkönen ja kokenut Juha Salo.

Ja niinpä kolmen viimeisen erikoiskokeen aikana Rytkönen ja Salo tekivät eroa Valkoseen. Paikka tulosliuskasta löytyi sijalla kahdeksan. Aika eroa edellä menneisiin tuli lisää, mutta maaliin pääsy oli nyt ykkösasia.

-Kyllä siellä penkat pölisi. Liekö pakkanen kiristynyt kahdella viimeisellä erikoiskokeella, kun lumipöly jäi leijailemaan. Järki voitti, enkä tohtinyt ajaa huonossa näkyvyydessä suurella riskillä, Valkonen mietti loppukisan tilanteita. Maalissa sijoitus siis luokan seitsemäs eroa kärkeen seitsemän minuuttia. Tunturi ralli näytti tapansa, sillä erot muidenkin kilpailijoiden välillä kasvoivat suureksi. Valkonen on kuitenkin kokemukseen tyytyväinen.

-Tavoite oli kymmenen joukkoon ja saada paljon kilometrejä auton kanssa. Autoon oli hyvä tuntuma koko kilpailun ajan. Luottamuksesta autoon jäi hyvä fiilis, joten tästä on helpompi jatkaa seuraaviin osakilpailuihin, Valkonen ynnäsi.

Rovaniemen kilpailusta tulee kooste ensi lauantaina 22.10 TV2 lla klo 10.10 ja sen jälkeen lähetys on nähtävissä YLE Areenassa. SM-sarja jatkuu Riihimäellä helmikuun 4 ja 5 päivä. 

Kuva: Marko Kyöstilä

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa