Facebook Twitter Email Pinterest

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kärjessä odotettuja nimiä

06.02.2022 / Ralli SM / Viestintä

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja käynnistyi lumisissa ja vaativissa olosuhteissa lauantaina Auto Sorsa Riihimäki-rallissa. Alkuillasta perjantaina alkanut tuuli ja lumisade toivat rallireitille rutkasti lisähaastetta.

Kahdeksan erikoiskokeen reitti kierteli Riihimäen ja Lopen perinteisillä ralliseuduilla, mutta kuitenkin niin että mukaan oli saatu paljon uusia tieosuuksia joita ei ollut ajettu vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Ilman sään vaikutuksiakin tiedossa oli 98 kilometriä hyvin vaihtelevaa ja haastavaa tiestöä.

Nuorten SM:ssä kisan avasi vauhdikkaimmin rataässä Henri Sääskilahti (LMM) kartanlukija Mika Rampasen (KorUA) käskyttämänä. 16-vuotiaan kuljettajan osaamisalana on aiemmin ollut vahvasti karting ja viimeisimpänä Formula4-luokka. Nyt mukaan on tullut siis ralli ja alku oli lupaava.

K-KUA:n Ville Vatanen - Sami Vatanen taipui avauksessa 3,1 sekunnin erolla. Toisella erikoiskokeella Sääskilahden Ford Fiesta sujahti hankeen ja nostotalkoissa hukkui hieman aikaa. Peugeot 206:een luottava Vatanen siirtyi sen myötä johtoon eikä aikonut paikastaan luopua.

- Jatketaan samaan malliin, ei aleta löysäillä niin hyvä tulee, tuumasi 15-vuotias Vatanen huollossa.

Päättäväinen suunnitelma myös toteutui, loppupäivä sujui kontrolloidusti. Kilpailun pohja-aikoja kärkikaksikko ei muille jaellut. Vataselle viisi pohja-aikaa, Sääskilahdelle kolme. Vatasen voittomarginaali oli lopulta 47,1 sekuntia. 

- Kilpailu sujui kuten suunniteltiin, kolmen sakkiin lähdettiin tavoittelemaan. Voittomarginaali kasvoi lopulta yllättävänkin isoksi, kertoi Vatanen viimeisen erikoiskokeen maalissa. 

- Vatanen oli tänään vahvempi, nyt vaan lisää treeniä ja Kuopiossa koitetaan jälleen, toiseksi ajanut Sääskilahti myönsi rehdisti.

Nousujohteisen kisan ajanut E-TMK/UA:n kaksikko Raoul Dahlqvist - Edgar Wirtanen nousivat alun viidenneltä sijalta kolmanneksi Ford Fiestallaan, eroa voittajaan kuitenkin jo selkeät 3:50,8. 

Junioreissa draamaa loppumetreillä

Junioreissa menestyksestä ja pisteistä kamppaillaan neljässä eri luokassa, jotka määräytyvät auton viristysasteen ja kuutiotilavuuden mukaan, karkeasti sanottuna luokkanumeron kasvaessa autot ovat tehokkaampia.

RSJM1-luokassa TUA:n kuljettajapari Ville Aromaa - Nico Koppe VW Polo Gti:llä korjasivat voiton ennen RUFAK:in paria Jonny Söderström - Jonas Lunden, jotka olivat liikkeellä Alfa Romeo 147:lla, voittomarginaali oli 15,7 sekuntia. 

- Haastava kisa oli, ekalla spinnattiin ja kakkosella roikuttiin melkein ojassa. Loppupäivä oli enemmän tai vähemmän pumppailua, mutta kilpakumppanin ulkoilut auttoivat tällä kertaa. Kuopioon pitää kaiketi lähteä katsomaan, että oliko tämä voitto vain kertaluonteinen suonenveto, Aromaa naureskeli. 

Kolmanneksi ajaneet Akseli Kareinen (K-KUA) - Jarkko Lintunen (JoeUA) Renault Cliolla olivat kolmansia, vain 0,7 sekuntia toisesta sijasta.

Jossittelun varaa jäi, nimittäin Kareisen autokunta oli viimeiselle erikoskokeelle startatessa vielä luokan johdossa 13,5 sekuntia Aromaata edellä. Nopeat lumityöt kuitenkin muuttivat tilanteen.

RSJM2-luokassa ei tällä kertaa ollut lähtijöitä, RSJM3-luokassa kahden erikoiskokeen jälkeen mukana oli enää kaksi autokuntaa. Voittoon ajoi "kieli keskellä suuta" 44 sekunnin marginaalilla NilUA:n edustajat Topi Kärki - Esko Lappalainen Ford Fiesta R2:lla. 

- Kuopion kotikisaa jo odotellaan, sinne osuu pari tuttuakin tietä, tuumaili voittaja Topi Kärki.

Toiseksi ajoi Aki Laakkio (MäntsMK) - Jyri Rantanen (RiiUA) Toyota Corolla 1600 GT:llä.

RSJM4-luokassa rallisprintin puolella meriittejä hankkinut Miko Jalava (MhMK), Matias Peippo (KySUA) kartturinaan oli ennakkoasetelmissa vahva voittokandidaatti ja hyvin mies paineet kestikin. Sprinttejä ajaneelle kuljettajalle ominaisesti vauhti oli kovaa heti ensimmäiseltä pätkältä alkaen, Toyota Corolla GT lensi pohjat 11,1 sekunnin turvin.

LahUA:n Henri Timonen - Jussi Syväranta Honda Civic Type R:llä ajoivat pohjat kakkoselle 2,7 sekunnin turvin. Kolmoselle Jalava täräytti sitten muilta silmät ymmyrkäisiksi ajamalla peräti 37 sekunnin pohjat, käytännössä kisa oli ratkennut ilman ongelmia. 

Pohja-aikatilastoon kirjattiin lopulta Jalavalle 5 pohja-aikaa, Timoselle 3 pohja-aikaa. 

- Koitettiin tulla järkevästi mutta kovaa. Vähän ruvettiin väsähtämään tuossa viimeisen huollon jälkeen, muutaman viimeisen pätkän ajoon en ole niin tyytyväinen. Tärkeää oppia tuli autosta, makea peli on, haasteli Jalava voiton ratkettua.

Jalavan voitto irtosi lopulta 47 sekunnin erolla Timoseen, kolmanneksi ajoi LuuUA:n Tomi ja Janina Sorsa BMW 325i:lla, eroa voittajaan 2:23,7.

Kun nuoret miehet Jalava ja Timonen ajavat itseään moottoriurheilukansan tietoisuuteen, voidaan sanoa heidän isiensä olevan jo paksusti lajikirjoissa. Kimmo Jalava muistetaan räväkistä otteista rallipoluilla ja tunnetaan hyvin Virossakin, Heikki Timonen puolestaan on yksi Päijänne-Ajon legendaarisimmista menestyjistä enduron puolella. 

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja jatkuu kuukauden päästä 4.-5.3. Kuopiossa. 

RSJM-kuvagalleria >> 

RSJM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli: Tulokset 

RSJM1
1. Ville Aromaa 
2. Jonny Söderström +15,7
3. Akseli Kareinen +16,4

RSJM3 
1. Topi Kärki
2. Aki Laakkio +44,0 

RSJM4
1. Miko Jalava
2. Henri Timonen +47,0
3. Tomi Sorsa +2:23,7

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 
2. Henri Sääskilahti +47,1
3. Raoul Dahlqvist +3:50,8

Kaikki tulokset >>

Pistetilanne 1/6 osakilpailua

RSJM
1. Ville Aromaa 18p
1. Miko Jalava 18p
3. Topi Kärki 15p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 18p
2. Henri Sääskilahti 14p
3. Raoul Dahlqvist 11p 

Kaikki pisteet >> 

Kuva: Marko Kyöstilä / AKK

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa