Facebook Twitter Email Pinterest

Valkonen ja Pohto hyville SM-pisteille Riihimäki-rallissa - ”Ensimmäisen erikoiskokeen pohja-aika nosti fiilistä”

06.02.2022 / Vesa Rauhala

Ralli SM-sarjan toinen osakilpailu ajettiin helmikuun viides päivä Riihimäen ja Lopen seudulla. Sääennusteet pitivät pitkälle paikkansa. Koko päivän lumisade yltyi illan pimeydessä näkyvyyttä haittaavaksi. Anssi Valkonen kartanlukijanaan Jani Pohto ajoivat vaativissa olosuhteissa maaliin ja saldona oli SM1-luokan kahdeksas tila ja kuusi SM-pistettä. Mikä parasta AL-Härmää edustava kaksikko kellotti ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan.

Valkosen ja Pohdon valmistautuminen kahdeksan erikoiskokeen Riihimäki- ralliin alkoi edellisenä viikonvaihteena testeillä kahdella eri tiellä. Skoda Fabia R5:sta oli säädetty ja suunnitelma tulevaan ralliin oli tehty.

-Muutimme auton ajokorkeutta ja teimme iskunvaimentajiin pieniä ”napsu” säätöjä. Riihimäellä on tarkoitus ajaa hiukan ronskimmin, Valkonen avasi.

Kuljettaja kuvasi ”Riksun” reittiä tekniseksi ja vaativaksi.

Hyvä tuntuma autoon näkyi heti ensimmäisellä erikoiskokeella, kun kaksikko ajoi sinne 3,2 sekunnin pohja-ajan ja nousivat heti live-lähetyksen otsikoihin.

-Ensimmäisen erikoiskokeen pohja-aika nosti fiilistä. Ajo ei mennyt puhtaasti ja penkat pölisi, mutta aika oli hyvä, Valkonen tilitti. Toisella erikoiskokeella hyvä meno jatkui ja eroa pohja-aikaan tuli 9,9 sekuntia.

-Kävi huima tilanne, kun Skodan takakulma osui kovasta vauhdista penkkaan. Takapuskuri jäi sinne, mutta auto oli muuten kunnossa, Valkonen raportoi.

Ensimmäiseen huoltoon tultiin SM1-luokan kakkostilalla 2,1 johtavaa Mikko Heikkilää perässä. Kolmas erikoiskoe näytti lajin rajun luonteen. Kello näytti 20,8 sekuntia eroa nopeimpaan aikaan.

-Oli sellainen etuviisto risteys ja meillä oli nuotissa väärä etäisyys matkaan. Risteyksessä oli paljon lumipöperöä ja käytiin penkassa. Neljäs erikoiskoe sujui kuudennella tilalla 11,2 sekuntia pohja-ajasta. Kun seuraavalla ek:lla tuli kellotus 6,7 sekuntia kärjestä. Kokonaistilanteessa Valkonen ja Pohto olivat viides 24,8 sekuntia kärjestä.

-Tasaasesti menöö, Valkonen huikkasi kisatunnelmassa. Kuudes erikoiskoe meni 12,5 sekuntia kärjestä. Lisääntynyt lumisade illan pimeydessä olivat kaikille vaikeita, niin myös Valkoselle.

Erikoiskokeella seitsetmän eroa kärkeen tuli 28 ja viimeisellä pätkällä 45 sekuntia.

-Pimeällä ajosta ei tullut yhtään mitään. Olimme viimeisellä erikoiskokeella penkassa. Onneksi oli nostajia, että pääsimme jatkamaan. Olihan vaikeat olosuhteet.

-Pitää olla tyytyväinen, että päästiin lopuksi maaliin vaikka sijoitus ei ollut se mitä oli tarjolla. Rallin kahden eri lenkin erikoiskokeisiin ollaan tyytyväisiä. Vauhti oli sitä, mitä haettiin. Pimeässä ajo oli suuri pettymys, mutta tästä on hyvä jatkaa ja kun kaikki osuu kohdalleen, niin ollaan alueella, Valkonen summasi maalissa. Sarjaa ajatellen Riihimäki-rallin kahdeksas tila menettelee, vaikka ennen loppulenkkiä ollut 24,8sekunnin ero kasvoi minuutti ja 48 sekuntiin, rallin voittajaan Teemu Asunmaahan. Saldona oli nimittäin kuusi pistettä, joka listaa Valkosen sijalle seitsemän 15 SM-pisteellä.

-Talven kaksi osakilpailua ovat menneet liki tavoitteiden mukaan. Kokemusta nelivetoisesta R5-autosta ja maaliin kohtuullisella vauhdilla on tullut. Tästä on hyvä jatkaa kolmanteen osakilpailuun Kuopioon, Anssi Valkonen tiivisti asian Riihimäen kisan jälkeen. Sarjan kolmas osakilpailu ajetaan Kuopiossa maaliskuun 4 ja 5 päivä kaksipäiväisenä kilpailuna

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa