Facebook Twitter Email Pinterest

Kuopio Ralli SM-talvikauden päätösnäyttämönä - jaossa kauden kolmannet pisteet

02.03.2022 / Ralli SM / Viestintä

Rallin SM-sarja palaa tulevana viikonloppuna muutaman vuoden tauon jälkeen Kuopioon, jossa ajetaan tulevana perjantaina ja lauantaina 4.-5.3. SM-kauden kolmas osakilpailu ja samalla viimeinen talvikisa. Edellisen kerran Kuopion seudulla vierailtiin vuonna 2017 ja silloin rallin erikoiskokeet sijaitsivat Nilsiässä, nyt erikoiskokeiden pääpaino on Kuopion ja Koillis-Savon alueilla. Kilpailussa mukana ovat myös Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kuljettajat, kaikkiaan kilpailuun on ilmoittautunut 103 autokuntaa. 

SM1-luokassa pistekärkenä matkaan lähtee Skoda-kuljettaja Mikko Heikkilä, jolla on plakkarissa kolmos- ja kakkossijat kauden kahdesta edellisestä osakilpailusta. Lumella kun ajetaan on totutusti ensimmäisenä matkaan lähtevällä hieman epäkiitollinen auraajan rooli, mutta Heikkilä ei roolistaan ota turhia paineita. Tällä hetkellä sääennuste lupailee kuitenkin kisapäiville mukavia pakkaslukemia ja poutaa, joka vähentäisi myös lähtöpaikasta aiheutuvaa tasoitusta. 

- Ensimmäisenä lähteminen ei herätä sen kummempia tunteita, lähtöpaikka siinä missä muutkin. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun lähdetään auraamaan reittiä, mutta ei keltainen numero koskaan huono asia ole, Heikkilä viittaa luokkajohtajien autossa oleviin keltaisiin numeroihin. 

Toisena luokassa on hallitseva Suomen mestari Emil Lindholm, joka ajoi edellisessä Riihimäen osakilpailussa vasta sijalle 12. viimeisellä erikoiskokeella sattuneen ulosajon johdosta. Lindholm starttaa ennestään tuntemattomille Kuopion erikoiskokeille luottavaisin mielin. 

- En ole ajanut Kuopiossa koskaan rallia, joten alueen tiestö on meille uutta ja se tuo mukavaa vaihtelua SM-kalenteriin. Parasta yritetään ja ajetaan ehjä kisa, Lindholm linjaa. 

Kolmantena reitille starttaa Viron Egon Kaur, joka on napsinut kahdesta edellisestä kilpailusta kakkos- ja vitossijat. Haastajaosaston täydentää nelospaikalta lähtevä ja edellisen osakilpailun voittaja, Teemu Asunmaa sekä viidentenä oleva Juha Salo

SM2-luokan kärjessä uusia nimiä

SM2-luokan kärkisijoilla on viime vuosina totuttu näkemään Ville HautamäenJaro Kinnusen ja Anssi Rytkösen nimet. Kinnunen jäi kuitenkin tältä vuodelta pois ainakin sarjan kolmen ensimmäisestä osakilpailusta, Rytkönen siirtyi luokkaa ylemmäs ja Hautamäkikin on vasta viidentenä, vaikka Riihimäeltä tulikin jo kakkossija Rovaniemen keskeytyksen jatkoksi. 

Luokkaa johtaa jopa hieman ylivoimaisellakin erolla Miikka Vuokila, jolla on plakkarissa voitto Rovaniemeltä ja kolmas sija Riihimäeltä. Kakkossijan jakavat Rovaniemen kakkonen Erno Kinnunen ja Riihimäen voittaja, paluun SM-sarjaan tehnyt Jaakko Lavio, jotka ovat 24 pistettä Vuokilaa perässä. 

Riihimäellä upeasti SM2-luokassa uudella Peugeot N5-autolla debytoinut Lavio voitaneen nostaa yhdeksi ennakkosuosikiksi myös Kuopiossa, joskin matkaa on vielä lähtöviivallekin testikisassa sattuneen tekniikkavian vuoksi. 

- Viime viikonloppuna Kangasniemellä tosiaan auto särkyi viimeiselle erikoiskokeelle ja tässä ollaan parhaillaan lentokentällä odottamassa varaosia. Toivon mukaan auto saadaan kuntoon Kuopioon. 

- Ennakko-odotuksia ei sen kummemmin vielä ole, kun tosiaan vasta harjoitellaan kyseisen auton kanssa, vaikka viikonloppuna sitä saatiinkin testattua. Toivotaan että tekniikka ja mies toimii ja mahtavaa olisi, jos ne toimisivat samalla tavalla kuin Riihimäellä, Lavio päättää. 

Korhonen SM3-luokan kärjessä

Uuden sukupolven Rally3-autoilla ajettavassa SM3-luokassa Roope Korhonen on kärjessä voitolla ja kakkosijalla. Riihimäen kisan ennakkotesteissä rajusti ulosajanut Korhonen saa Kuopiossa käyttöönsä jälleen oman autonsa, takana on pitkiä päiviä pajalla ja Kuopion kisaa varten ennakkotestit jäävätkin minimaaliseksi. 

- Hyvillä fiiliksillä tässä ollaan kuitenkin, kun pääsee taas kunnon talvirallia ajamaan. Pitkiä päiviä ollaan painettu, että saatiin auto taas kuntoon. Toivotaan että se todella toimii ja että pystyttäisiin haastamaan Lauria kunnolla, Korhonen viittasi kilpakumppani Lauri Joonaan

Pistekakkosena reitille lähtevä Joona sai alle parhaan mahdollisen kenraalin, kun alla on voitot viime viikonlopun Ruotsin MM-rallin WRC3-luokasta sekä edellisestä Riihimäen SM-rallista. 

SM4-luokassa tasaista, kahden voiton Lassila SM5-kärjessä

SM4-luokassa temmellyskenttä on auki. Kristian Nieminen on kärjessä 43 pisteellä, kahdeksan pistettä Niemistä perässä on Benjamin Korhola. Rovaniemen avauskilpailun voittanut Toni Herranen on kolmantena, pisteen perässä Korholaa. Viiden kärjen täydentävät Henri Hokkala ja Jesse Kallio, joilla molemmilla on kasassa 25 pistettä. 

Rallicrossin puolelta rallin pariin täksi kaudeksi vaihtanut Kallio on päässyt lajiin heti hienosti kiinni, vaikka takana on vasta kaksi kilpailua SM-tasolla. Tuloksina kahdesta ensimmäisestä kilpailusta on jo 5. sija Rovaniemeltä sekä 4. sija Riihimäeltä. 

- Käytiin ajamassa testit nopeahkolla tiellä ja sieltä jäi hyvä fiilis. Nuottiin yritettiin saada isompaa skaalaa, sillä se on itselle tietysti se osa-alue, joka vaatii eniten treeniä. Tavoitteena on saada hyvä päätös talvikaudelle, Kallio kertoo. 

SM5-luokassa Leevi Lassila, 18, on ollut herra ja hidalgo. Kaksi voittoa kahdesta mahdollisesta kertovat omaa kieltään nuorukaisen vauhtikapasiteetista. SM5-luokan kolmen kärki erottuu edukseen muutenkin, sillä toisena oleva Jere Pensas on ollut molemmissa osakilpailuissa toinen ja kolmantena oleva Miko Kiminki taas molemmissa kolmas. Kovaa saa siis ajaa mikäli mielii kärkikolmikon asemaa vavisuttaa. 

SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopio starttaa perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella ennen yötauolle siirtymistä. Lauantain päätöspäivänä ajetaan vielä seitsemän erikoiskoetta ennen kilpailun maalijuhlallisuuksia. 

SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopioon ilmoittautuneet >> 
Sarjasäännöt kaudella 2022 >> 
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat >>

SM-luokkien pistetilanne 2/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Mikko Heikkilä 38p  
2. Emil Lindholm 37p  
3. Egon Kaur 35p  

SM2-luokka
1. Miikka Vuokila 49p 
2. Erno Kinnunen 25p  
3. Jaakko Lavio 25p  

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 52p
2. Lauri Joona 45p  
3. Ville Ruokanen 37p  

SM4-luokka
1. Kristian Nieminen 43p 
2. Benjamin Korhola 35p   
3. Toni Herranen 34p  

SM5-luokka
1. Leevi Lassila 59p 
2. Jere Pensas 43p 
3. Miko Kiminki 35p 

Tiimit
1. Printsport Junior Team 97p 
2. Rautio Motorsport 63p 
2. Co-Motorsport 61p 

Kaikki SM-sarjan pisteet >> 

SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopio, reitti & aikataulu

Kuopion ja Tuusniemen seudulla ajettavassa SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopiossa ajetaan perjantaina ja lauantaina 4.-5.3. yhteensä yhdeksän erikoiskoetta, joista kaksi ensimmäistä perjantaina ja loput seitsemän lauantaina. Yhteensä kilpailussa erikoiskoekilometrejä kertyy 108,23, joista 17,16 kilometriä kilpaillaan perjantaina ja 91,07 kilometriä lauantain päätöspäivänä. 

Kilpailu lähetetään liikkeelle perjantaina klo 18:00 Heinjoen moottoriradalta kohti samassa paikassa ajettavaa yleisöerikoiskoetta, joka ajetaan lauantaina uudestaan (EK7). Yhdeksän erikoiskokeen jälkeen kilpailijat suuntaavat Kuopion torilla järjestettäviin maalijuhlallisuuksiin klo 17:43 alkaen. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 4.3.2022

18:00 LÄHTÖ, Heinjoen moottorirata
18:03 EK 1 Heinjoki 1 – 2,45 km
18:50 EK 2 Palonen 1 – 14,71 km
HUOLTO, Kuopion tori 

Lauantai 5.3.2022 

09:10 EK 3 Riistakoski – 34,05 km 
HUOLTO, Tuusniemen puutarha
10:38 EK 4 Hoikka – 13,00 km
11:24 EK 5 Ruskila – 7,21 km 
13:03 EK 6 Pihlainen – 7,16 km 
HUOLTO, Heinjoen moottorirata
14:39 EK 7 Heinjoki 2 – 2,45 km 
15:33 EK 8 Palonen 2 – 14,71 km 
16:21 EK 9 Talluskylä - 12,49 km
17:43 MAALI, Kuopion tori 

Livelähetykset: Perjantai | Lauantai

Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista >> 

Kilpailun järjestäjä ottaa huomioon kaikki voimassa olevat ohjeistukset sekä suositukset. Tehdään kaikki yhdessä turvallinen ralli, riittävät turvavälit ja hyvä hygienia huomioiden. 

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa