Facebook Twitter Email Pinterest

RSJM: Talvikausi päätökseen Kuopiossa - suosikit pitivät, draamaakin saatiin

06.03.2022 / Ralli SM / Viestintä

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja (RSJM) kauden toinen osakilpailu, SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopio ajettiin perjantaina ja lauantaina Kuopion ja Koillis-Savon vauhdikkailla tiestöillä. Reilusti lumipenkkoja ja paljon aurinkoa, näin voisi kilpailun olosuhteita kuvailla yksinkertaisimmin. Yhdeksän erikoiskoetta ja 108 erikoiskoekilometriä nautiskeltavaksi.

Sarjan alaisuudessa ajetaan neljässä junioriluokassa, sekä alle 18-vuotiaille suunnatussa Nuorten SM-luokassa. Pisteet jaetaan luokittain ja luokan lähtijämäärän ollessa isompi, voi saada siitä lisäpisteitä. 

Nuorten SM Vatasen valtakuntaa

Nuorten kärkipaikalta kisaan starttasivat Ville ja Sami Vatanen ja he osoittivat varsin pian miksi ovat sarjan kärjessä. Kisan avanneella 2,5 kilometrin yleisöerikoiskokeella lämmiteltiin, mutta heti seuraavalla, Palosen erikoiskokeella ajettiin muilta itseluottamusta pois. Pohja-aika yli 11 sekunnin erolla.

Lauantain pitkälle avauserikoiskokeelle tekniseen vikaan keskeytti pistekakkonen Henri Sääskilahti ja sen myötä kakkostila ankkuroitui Aatu Hakalehdolle. Hakalehto ajoi lauantain keskimmäisellä kolmanneksella kolmet pohjat, mutta Vataseen ero ei kaventunut isosti. Päivän lopuksi Vatanen verrytteli vielä kolme pohja-aikaa ja voittomarginaali kasvoi 55,1 sekuntiin. Kolmannen sijan piti koko lauantain ajan hallussaan Joonas Ojala reilun puoli minuuttia Hakalehdosta.

- Hienot tiet oli, harmi että Sääskilahti joutui keskeyttämään. Nyt tarkkailtiin välillä vauhtia, mutta tästä on hyvä hyvä lähteä kesälle pistejahtiin, tuumaili Vatanen.

Tiestölle kehuja antoi myös Hakalehto.

- Hienot tiet olleet koko rallin ajan, aamulla oli vähän ongelmia ja siinä tuli takkiin. Keskipäivä tuli hyvin ja kisan loppu ajeltiin aika rauhaksiin. Nyt osallistuttiin tavallaan mestaruustaistoon mukaan. 

RSJM1-luokassa käsikirjoitus uusiksi

Sarjan jaetulla pistejohtajan paikalla kisaan starttasivat Ville Aromaa - Nico Koppe. Heidän johdollaan kilpailu kulkikin perjantai-illasta pitkälle lauantaihin. Ero toisena olleeseen Tero Tukiaisen autokuntaan heilui noin 15 sekunnin tuntumassa, kunnes päästiin kilpailun kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle. 

Ensin Tukiainen kavensi eron reiluun 11 sekuntiin, seuraavalla Aromaa oli köysissä, oikea eturengas menetti nastansa ja johtomarginaali oli enää 0,5 sekuntia. 

Aromaa koitti pelastaa vielä tilanteen vaihtamalla mukana olleen vararenkaan alle. Täydellistä torjuntavoittoa se ei tuonut, mutta varmisti kakkossijan. Tero Tukiainen - Lassi Laine voittoon 1,9 sekunnin erolla.

Alle 20 sekunnin päähän voitosta kirivät myös Ismo Martiskaisen sekä Akseli Kareisen autokunnat, joten kesälle voidaan odottaa tuimia sekuntitaistoja.

- Koitettiin kyllä tulla, ihan sokkona tultiin ja pienellä riskilläkin, kertoi Tukiainen viimeisen erikoiskokeen maalissa.

- Oikealta edestä katosi kaikki nastat, vaihdettiin siirtymällä varapyörä. Tultiin kyllä viimeisellä niin paljon kuin päästiin, tarinoi Aromaa. 

RSJM3-luokassa Kärki kotivoittoon

RSJM2-luokka jäi jo toisessa kisassa peräkkäin ilman osallistujia, RSJM3-luokassa osallistujia saatiin viivalle kolme kappaletta. Avauskisassa luokan voiton ottanut Topi Kärki kartanlukija Esko Lappalaisen kanssa starttasi kotikisaan, tavoitteenaan luokkavoitto. 

Kilpailun avanneella yleisöerikoiskokeella pohjat menivät Tuukka-Matias Kiviojalle, mutta jo seuraavalla hänen matkansa keskeytyi varsin vauhdikkaaseen ulosajoon.

Lauantaihin startattiin Topi Kärjen johtaessa, mutta jo aamun ensimmäiselle keskeytti tekniseen vikaan ainoa jäljellä ollut kilpakumppani Tino Nikkanen.

- Olihan se vähän pitkä päivä ajella, vaan maalissahan ne pisteet lopulta jaetaan. Hienot ja hyvässä kunnossa olevat tiet, mukava kelikin vielä osui, niin mikä ettei, pohdiskeli Kärki. 

Jalava otti omansa RSJM4-luokassa

Rallisprintissä junioreiden SM-hopeaa viime kaudella napannut Miko Jalava kartanlukijansa Matias Peipon kanssa osoitti Riihimäellä olevansa todella kova luu myös rallissa. Kuopiossa todistettiin vielä väkevämpää näytöstä, Toyota Corolla GT alkaa istua käteen ja se ei helpota muiden urakkaa mestaruustaistossa.

Jalava ajoi omassa luokassaan luokkapohjat jokaiselle erikoiskokeelle, ainoa rupi tilastoihin jäi siitä että hän ei ollut kaikkien juniorien nopein avauspätkällä. Siellä tilastomerkintä jäi RSJM3-luokan kuljettaja Kiviojalle.

Jalavan pahimmaksi uhkaajaksi oletettu Henri Timonen tutustui savolaiseen lumihankeen kilpailun toisella erikoiskokeella ja menetti mahdollisuutensa.

Toiseen kilpailupäivään Jalava starttasi noin 40 sekunnin luokkajohdossa ennen Jere Kaakista. Jalavan kaasujalka ei hellittänyt otettaan toisena kilpailupäivänä vaan mies nautiskeli täysillä nopeista teistä, jotka ovat kuljettajalle mieluisia.

Maalissa ero toiseksi ajaneeseen Kaakiseen oli revennyt yli viiteen ja puoleen minuuttiin.

Kolmanneksi ajoi Niko Sorsa - Janina Sorsa. Heidän kilpailunsa alkoi varsin värikkäästi, sillä alkujaan autoa piti ajaa Tomi Sorsan, joka kuitenkin kiiruhti kisapaikalta pois perheenlisäyksen vuoksi. 

Aromaan jäätyä toiseksi omassa luokassaan, siirtyi Jalava yksin sarjajohtoon.

- Hieno kisa, minulle mieluisia kovavauhtisia ralliteitä koko reitti. Rupesin saamaan luottoa Corollaan ja oivaltamaan miten sitä pitää ajaa. Pariin pätkään olen tosi tyytyväinen ajollisesti ja ajallisesti, kertoo Miko.

Toiseksi ajanut Kaakinen ei ollut niinkään ajoonsa tyytyväinen, mutta maaliinpääsystä kyllä.

- Ei tämä ajamalla tullu, mutta jatketaan Turussa sitten. Avauskisassa matka jäi päätöspätkälle kytkimen keskiön antauduttua, että siihen peilaten oli kyllä kiva päästä maaliin, mietiskeli Kaakinen.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja jatkuu parin kuukauden kevättauon jälkeen 14.-15.5., kun vuorossa on Turun seudulla ajettava SM Mad-Croc Länsirannkon Ralli. 

Tulokset: SM Ralli ABC Pitkälahti Kuopio

RSJM1
1. Tero Tukiainen 1:12:27,1 
2. Ville Aromaa +1,9
3. Ismo Martiskainen +8,2

RSJM3 
1. Topi Kärki 1:12:46,2

RSJM4
1. Miko Jalava 1:05:38,8
2. Jere Kaakinen +5:34,7
3. Niko Sorsa +5:34,7

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 1:09:27,8 
2. Aatu Hakalehto +55,1
3. Joonas Ojala +1:29,7

Kaikki tulokset >> 

Pistetilanne: 2/6 osakilpailua

RSJM
1. Miko Jalava 36p
2. Ville Aromaa 32p
3. Topi Kärki 30p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 36p
2. Aatu Hakalehto 20p
3. Raoul Dahlqvist 17p 

Kaikki pisteet tulevat tänne >>

Kuva: Marko Kyöstilä / AKK

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (Rally2)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (Rally2)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (Rally2)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.9.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa