Facebook Twitter Email Pinterest

Pajari tähtää korkealle Kroatian MM-rallissa - “Voi olla hyvinkin mielenkiintoista”

21.04.2022 / Jani Seppälä / Sami Pajari Media

Viime kaudella ensi kertaa rallin MM-sarjassa ajettu Kroatian osakilpailu on jälleen käsillä tulevana viikonloppuna. Suomalaiskaksikko Sami Pajari - Enni Mälkönen starttaa kilpailuun tavoittelemaan MM-pisteitä kahdessa luokassa. 
 
WRC3 Open-luokassa kaksikko on sarjajohdossa, JWRC-luokassa sijoitus on kolmas. Edellisessä osakilpailussa Ruotsissa pistesaldoa rokotti teknisen vian aiheuttama keskeytys johtopaikalta kilpailun avauspäivänä. Kun molemmissa sarjoissa viidestä osakilpailusta lasketaan neljä parasta tulosta loppupisteisiin, on Ruotsista saavutettu WRC3 Openin kolmostila, sekä JWRC:n viides tila sijoituksia, joita ei neljän parhaan pistetuloksen joukkoon haluta. JWRC-sarjan kilpailut on ennalta määritelty kalenteriin, kun taas Openin kilpailut on kalenterista vapaasti valittavissa. Esimerkiksi Openin pisteissä toisena oleva Lauri Joona ei kerää Kroatiasta pisteitä vaan säästää panoksia loppukauteen, joten sarjatilanteen seuraaminen reaaliajassa on haasteellista.
 
Viime vuoden Kroatian osakilpailussa Pajari oli kilpailun avauspäivänä johtoasemassa, kun kolmannella erikoiskokeella ylipitkä hyppy lennätti auton mutkassa ulos tieltä ja seurauksena oli ilmavat, mutta aikaa vieneet voltit. Kuin ihmeen kaupalla hän pystyi kilpailua jatkamaan ja ajamaan tärkeitä pisteitä talteen.
 
- Sama pätkä ajetaan samassa muodossa tänäkin vuonna, mutta näemmä sitä ei ole nimetty minun mukaani, toisin kuin Elfyn Evans näytti toisaalle saaneen oman nimikkomutkan. Reitti on kokonaisuutena lähes sama kuin viime vuonna, vain pari uutta erikoiskoetta. Mukava reitti ja paljon kivoja pätkiä, eikä tarvinnut kaikkia nuotteja tehdä uusiksi, kertoo Pajari reitistä.
 
Kaikkiaan kilpailussa ajetaan 20 erikoiskoetta joille mittaa tulee noin 292 kilometriä. Perjantaina ajetaan kahdeksan erikoiskoetta joille mittaa tulee reilut 120 kilometriä, lauantaina erikoiskokeita myöskin kahdeksan kappaletta ja noin 117 kilometriä. Sunnuntain neljällä erikoiskokeella taitetaan vielä reilut 54 kilometriä.
 
Kilpailun keskuspaikkana toimii Zagreb, josta perjantaina ja lauantaina suunnataan länteen ja lounaaseen, kun taas päätöspäivänä lähdetään pohjoiseen. Erikoiskokeet kaikkineen ovat hyvin lähellä maan pohjoista rajaa Slovenian tuntumassa.
 
Helmikuussa ajetusta Ruotsin MM-rallista Kroatiaan tuli sarjaan kahden kuukauden tauko, tuo aika on tietenkin pyritty hyödyntämään ajotuntumaa monipuolisesti ylläpitämällä.
 
- Kisatauon aikana sain armeijan päätökseen, joten nyt on aikataulujen suhteen yksi haaste vähemmän. Erilaisissa ajotapahtumissa ennätin ajotuntumaa pitää yllä lumella, esimerkiksi Vanttauskoskella. Tätä kisaa varten saatiin myös ajettua hyvät testit vastaavissa olosuhteissa Pohjois-Italiassa. Lumituntumastakaan ei ole haittaa, täällähän asfaltti on paikoin aika liukasta ja pito vaihtelee, jos sattuu vielä satamaan niin voi olla hyvinkin mielenkiintoista, kertaa Pajari kevättään. 
 
Viime kaudella JWRC-sarjassa Pajarin kovimpana kantona kaskessa juniorimestaruuden suhteen oli britti Jon Armstrong, joka tänä vuonna ajoi Ruotsissa voittoon. Pajarin tavoiteltua menestystä myös ERC-sarjassa, oli siellä vastassa ranskalainen Jean-Baptiste Franceschi joka lopulta taiston veikin. Vain vajaan viikon kuluttua mestaruuden varmistumisesta ranskalainen ajoi kansallisessa rallissa ulos ja loukkaantui vakavasti. Nyt mies on kuitenkin toipunut ja pääsee lunastamaan palkintoaan, eli osallistumista MM-sarjaan.
 
- On todella mielenkiintoista nähdä hänen vauhtinsa ja todella hienoa, että hän on toipunut vakavasta onnettomuudesta, pohtii Pajari jo ennestään kovan nimilistan täydentymistä.
 
Viime vuoden kilpailu ajettiin yleisörajoitusten ollessa voimassa, väkeä oli silti monin paikoin pientareet sakeanaan.
 
- Uskon että yleisöä tulee olemaan todella paljon, oli jo viime vuonna, mutta nyt todella nähdään mitä se oikeasti voi olla. Kyllä siitä saa hyvän extra-fiiliksen, kiteyttää Pajari lopuksi.
 
 
Pistetilanne - FIA Junior WRC, 1/5 osakilpailua 
 
1. Jon Armstrong (GBR) 30p
2. Lauri Joona (FIN) 21p
3. Sami Pajari (FIN) 17p
4. William Creighton (IRL) 16p
5. McRae Kimathi (KEN) 12p
 
Sami Pajari verkossa:
 
 
Kuva: Hannu Rainamo

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa