Facebook Twitter Email Pinterest

Sääskilahti räväytti voittajaksi

20.06.2022 / Ralli SM / Viestintä

Henri Sääskilahti (LMM) - Mika Rampanen (KorUA) kaksikko rynnisti lauantaina päättyneessä SM Pohjanmaa Rallissa Nuorten SM-luokan voittoon. Laukaan Moottorimiehiä edustavalla Sääskilahdella on menossa ensimmäinen kausi rallin parissa. 
 
Seinäjoella ajettu ralli oli kaikkiaan kuljettajan uran kahdeksas ralli. Aiempi autourheilutausta on vahva, mutta hankittuna kartingista ja Formula 4-luokasta. Nopeudesta homma ei jää kiikastamaan, siitä todisteena oli heti sarjan avauskilpailussa helmikuussa Riihimäellä ajettu ensimmäisen erikoiskokeen pohja-aika ja Nuorten kokonaiskilpailun kakkossija.
 
Seinäjoki keskuspaikkanaan ajettu SM Pohjanmaa Ralli tarjoili kesärallien olosuhteista kunnon miksauksen. Perjantai-iltana ajettiin ilta-auringon häikäisemänä pölyn seassa, lauantaina taasen oli tarjolla todellista sadekelin treeniä. Nuorten luokassa viiden erikoiskokeen jälkeen oli viisi eri kuljettajaa onnistunut ajamaan pohja-ajan. Sääskilahti teki sen juurikin viidennellä erikoiskokeella ja siitä voitaneen sanoa voittojahdin todella alkaneen.
 
Komea viidenneltä sijalta alkanut kiri tuotti halutun tuloksen ja maalissa Sääskilahti - Rampanen kaksikko julistettiin voittajiksi 3,2 sekunnin voittomarginaalilla ohi koko kisan johtaneiden Salon UA:n parin Viljami Salminen - Aku Salminen.
 
- Kilpailu oli tosiaan aika värikäs ja keli toi mukaan oman mausteensa. Perjantai jäi vähän piippuun, mutta periksi ei kuitenkaan meilläpäin ole tapana antaa. Autosta puuttuu jonkun verran voimaa, jonka takia tähän kisaan voitto ei ollut edes tavoitteenamme. Keskityin vain omaan tekemiseen ja parhaaseen mahdolliseen pistesaldoon niillä välineillä mitä meillä on.
 
- Viidennen erikoiskokeen pohja-aika ja tasainen kilpailu toi lisää nälkää. Nälkä kasvaa syödessä ja kun kärkeä ruvettiin saamaan kiinni, ajettiin viimeinenkin erikoiskoe lappu lattiassa. Tilanteilta ei tietenkään vältytty, mutta niistä selvittiin, kertoo toukokuussa 17 vuotta täyttänyt Sääskilahti.
 
Monipuolisesta moottoriurheilutaustasta ei varmasti rallissakaan haittaa ole ja vielä myöhään viime syksynä saatiin lukea Sääskilahden unelmista kohti Formula 1-sarjaa. Mitä sen jälkeen tapahtui?
 
- Joo, moottoriurheilutaustaa on tullut aika laajasti nuoresta iästä huolimatta. Viime kaudella mietittiin tulevaisuutta ja mihin sitä lähdetään rakentamaan, sillä formuloissa budjetti kasvaa liian suureksi liian lyhyessä ajassa. Päätös tehtiin, että uraa lähdetään rakentamaan rallin puolelle.
 
- Silloin kun lähden tekemään jotain niin se on ollut tapana tehdä kunnolla. Nyt mennään pienin ja rauhallisin askelin rallissa eteenpäin ja katsotaan mihin rahkeet riittää, tarinoi Sääskilahti.

Avauskilpailu Riihimäellä tuotti kakkossijan, seuraavassa osakilpailussa Kuopiossa tekniikka petti ja kesän avauksessa Turussa tuloksena oli neljäs tila. Millä mietteillä loppukauteen suunnataan? 
 
- Kausi on ollut tosiaan aika vaihteleva, ennen Turkua en ollut ajanut metriäkään soralla tai auton uudella alustalla. Loppukauden tavoitteena on voittaa molemmat viimeiset kisat, jotta mestaruuteen olisi mahdollisuuksia. Tässä edellytyksenä kuitenkin on, että saadaan vehkeet rokkaamaan ja sen eteen tehdäänkin nyt töitä ennen Mikkelin SM:ää. Jos kaikki saadaan kuntoon niin joku treenikisa varmasti ajetaan alle, tuumailee Henri.

Korpilahden UA:ta edustava kartanlukija Mika Rampanen täytti lauantaina 33 vuotta, joten muuramelaiskaksikon Ford Fiestan kabiinissa varmasti voitokkaan kisan jälkeen oli juhlatunnelma, eikä varmasti pitkäveteistä ole muutenkaan. 
 
- No ei ole kyllä tylsää, juttu luistaa ja Rampanen tietää ajamisesta niin paljon, että sieltä saa kyllä paljon apua ja tietoa 
missä mennään ajamisen tasolla, kiittelee Sääskilahti kartanlukijaansa. 
 
Kuva: Samu Ekman / AKK

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa