Facebook Twitter Email Pinterest

Pajarin kausi käynnistyy Monte-Carlossa

18.01.2023 / Sami Pajari Media / Jani Seppälä

Sami Pajarin ja Enni Mälkösen kausi käynnistyy torstaina alkavalla haastavalla ja maineikkaalla Monte-Carlon MM-rallilla. Samalla alkaa myös kaksikon ensimmäinen kokonainen kausi WRC2-luokassa. 

Viime kaudelta kaksikolla on Monte-Carlosta muistoissa WRC3-luokan voitto. Tiiminä heillä toimii tällä kaudella Toksport WRT, jonka riveissä Pajari ajoi jo viime kaudella muutamassa kilpailussa Škodan vanhemmalla kehitysversiolla, ajokkina Montessa on puolestaan MM-kasteensa saava uusi Škoda Fabia RS Rally2.

Kuten niin monasti aiemminkin, on Monte-Carloon luvassa tänäkin vuonna hyvin vaihtelevat olosuhteet. Nuotituksessa on tieolojen puolesta saatu nauttia lumesta, jäästä sekä kuivasta ja märästä asfaltista. Muuttuvatko olosuhteet kilpailuun mennessä, siitä on olemassa monenlaisia arvioita, mutta harva uskaltaa ennusteita vielä tässä kohtaa sanoa varmaksi. 

- Tämä on spesiaali kilpailu ihan jo siksi, kun ei olosuhteista ikinä tiedä. Viime vuonna saatiin melko kuivalla ajella mutta tänä vuonna tilanne saattaa olla hyvinkin erilainen. Vahvat viitteet on siihen, että ruletti pyörii sään osalta kuin paikallisella kasinolla, Pajari miettii. 

Myöhään torstai-iltana alkava kilpailu käsittää kaikkiaan 18 erikoiskoetta, ennen sunnuntain alkuiltapäivään ajoittuvaa maaliintuloa on kuljettajilla takanaan 325 kilometriä hermoja raastavaa olosuhteiden vaihtelua ja jännitystä. Kilpailun viimeisenä erikoiskokeena eli Power Stagena toimii maineikas Col de Turini, joka ajetaan kilpailun aikana kaikkiaan peräti kolmesti. 

Onnistuneilla rengasvalinnoillakin on aina oma merkityksensä, etenkin juuri tässä kilpailussa. Pajarin ja Mälkösen kohdalla menestysreseptiä ei ole viime vuodesta lähdetty muuttamaan, heidän jäänuottiautoaan tässä kilpailussa ajavat tänäkin vuonna Teemu Asunmaa ja Marko Salminen. Jos erikoiskokeiden olosuhteet eivät glamouria tarjoakaan, ollaan kilpailun huoltoalueella ainakin melko lähellä glamouria, toiminnot kun sijaitsevat Monacon sataman alueella. 

Kausi 2023 WRC2-luokassa

Pajarilla on siis edessä täksi kaudeksi harppaus sarjaporrasta ylemmäs WRC2-luokkaan. Kaudella 2022 kaksikko ajoi WRC2-luokassa Toksportin Skoda Fabia Rally2 evolla Sardiniassa, Suomessa, Espanjassa ja Japanissa mutta pääpaino oli vielä Rally3-autoilla ajettavassa junioreiden MM-sarjassa sekä WRC3-luokassa. 

JWRC-sarjassa tuloksena kaudelta oli pronssi, edellisien kausien kullan ja pronssin jatkeeksi. WRC3-luokassa Pajari sai hopeaa, mutta kartanlukija Enni Mälkönen teki historiaa, kun hänet kruunattiin ensimmäisenä naisena minkään WRC-luokan mestariksi.

Toksport WRT:n tiimissä ajava suomalaiskaksikko saa tulevan kauden kalustokseen aivan uuden, Monte Carlossa ensimmäisen esiintymisensä MM-tasolla tekevän Skoda Fabia RS Rally2:n. 

- Olen testannut autoa nyt muutaman kerran, edellisen kerran viime viikonloppuna. Se tuntuu hyvältä ja on mennyt myös myös selkeästi edeltäjästään eteenpäin ajo-ominaisuuksissa. Toki vasta kauden mittaan nähdään sen todellinen iskukyky, missä se on oikeasti suhteessa kilpailijoihin. Monten perusteella luotettavan vertailun tekeminen on turhaa koska muuttuvia tekijöitä on niin paljon

WRC-kalenterissa on kaikkiaan 13 osakilpailua, joista WRC2-luokan kuljettajat voivat kerätä pisteitä seitsemästä osakilpailusta. Valituista seitsemästä kilpailusta kuusi parasta tulosta lasketaan loppupisteisiin. Nykysäännöillä kuljettaja voi ajaa kilpailuja enemmänkin, mutta pisteitä lasketaan vain seitsemästä. Tätä mahdollisuutta hyödyntäen Pajari-Mälkönen kaksikko avaa kautensa Monte Carlon MM-rallissa 19.-22. tammikuuta, mutta pisteiden kerääminen avataan vasta Ruotsin lumilta vajaat kolme viikkoa myöhemmin. 

Pääpaino pisteiden keruussa kaksikolla on Euroopassa ajettavissa osakilpailuissa, mutta Ruotsin osakilpailun jälkeistä loppukauden tarkkaa ohjelmaa ei ole tässä vaiheessa lukittu. 

Monte-Carlon MM-ralli käynnistyy torstai-iltana klo 21 Suomen aikaa kahdella erikoiskokeella ja päättyy sunnuntaina klo 13 alkavaan Power Stage -erikoiskokeeseen.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa