Facebook Twitter Email Pinterest

Hakalehto löysi hangestakin positiivisuutta

05.02.2023 / Aatu Hakalehto Racing tiedotus / Jani Seppälä

Ahveniston Autourheilijoiden 16-vuotias Aatu Hakalehto starttasi lauantaina Kuopiossa uransa ensimmäiseen Ralli SM-osakilpailuun nuotista ajaen. Toki sarjan osakilpailut ovat osittain tuttuja jo viime kaudelta kun Hakalehto kiersi Nuorten SM-sarjaa, jota ajetaan Ralli SM:n yhteydessä nuotittamattomina.

Aatun vierelle SM3-luokkaan kartanlukijaksi on löytynyt Raision Urheiluautoilijoita edustava Riia Rantasalo ja ajokkina heillä toimii Ford Fiesta Rally4.
 
Kaksikko avasi kilpailunsa ajamalla riskejä kaihtaen kahdesti kymmenenneksi. Kolmannella erikoiskokeella kuitenkin sattui lipsahdus, jonka ajoitus oli huonoin mahdollinen. Ralleissa tapahtuu joskus yllättäviä asioita ja aina kaikki ei ole pelkästään omissa käsissä.
 
-Tuli yksi häilyvä vasen mutka hieman silmille ja auto sukelsi tiukasti lumipenkkaan. Jäätiin sinne kiinni, eikä mukanamme ollut lapiota. Samaan aikaan sattui pätkällä toinenkin ulosajo ja siellä tarvittiin pelastustoimen apua. Sen myötä emme saaneet lupaa aloittaa paikalla olleiden katsojien avustamana auton ylösnostoa penkasta ja ek-maksimit paukkuivat sitten yli. Oltiin siis motissa siellä erikoiskokeen sisällä. Auto on ehjänä ja sen puolesta olisi voitu muuten jatkaa kisaa, suurimmat kolhut meillä tulivat kuljettajien henkiselle puolelle, kertaa Hakalehto tapahtumia.
 
Epäonnekkaista sattumuksistakin on kuitenkin aina paljon oppia matkaan otettavaksi ja positiivisuudeksi käännettävissä. 
 
- Kun saatiin lupa lähteä Tuusjärven vankkojen miesten kanssa työntämään auto tielle, ei siinä lopulta kauaa mennyt, suurkiitokset nostoväelle. Tiet olivat yllättävän kovassa jäässä ja jälkikäteen voidaan harrastaa jälkiviisautta ja todeta nastavalintamme olleen väärä jäiselle tielle. Tilannetta nauhalta tarkasteltuamme myös nuotti oli mutkaan hieman optimistinen, joten jatkoa ajatellen nuottiskaalaa tarvitsee laajentaa jotta saataisiin auto taittumaan kaikenlaisiin mutkiin, oppia tuli, kertoo Aatu.
 
Nuotittomista kilpailuista nuotitettaviin siirtyminen tuo mukanaan paljon lisää asioita valmistautumisessa kilpailuun. Nuotituspäivän pituus on poikkeuksetta pitkä ja sen pituuteen toki vaikuttaa myös reitin kokonaismitta, joka tällä kertaa oli lähes 400 kilometriä. Nuotittaessa erikoiskokeet saa ajaa kahdesti, joten mittaa kertyykin kaikkiaan varsin iso määrä. Nuottipäivän raskaus yllättikin hieman Hakalehtoa, kun koko päivä meni nuotituksessa ja nuotin tarkistuksessa.
 
-Nuottipäivänä herätys oli klo 6 ja nuotin teko aloitettiin klo 7, sitä tehtiin klo 18 saakka. Sitten siirryttiin videoiden kimppuun ja tarkastettiin vielä nuotit. Nukkumaan pääsi iltakymmenen maissa ja päivä mentiin yhdellä nopeahkolla ruokatauolla nuotituksen lomassa, muutoin popsittiin evästä ajaessa jotta pysytään vireinä.
 
Riia oli laatinut hyvän nuotitussuunnitelman ja saatiin puristettua nuotituskilometrit noin 550:een. Keskinopeus oli päivän aikana noin 50km/h, joten maisemia ei ehtinyt juurikaan ihailla. Mukava ja hauska päivä, mutta myöskin todella raskas, kertoo Hakalehto lopuksi.
 
Ralli SM-sarja jatkuu 3.-4.maaliskuuta ajettavalla Jyväskylän Talvirallilla, sitä ennen Hakalehdon tiimissä tiivistetään ajoharjoittelun määrää entisestään ja lisäksi harjoitellaan nuotitusta joka viikko. Suunnitelmissa on osallistua viikkoa ennen Jyväskylää ajettavaan ralliin Kuhmoisissa, jotta Keski-Suomen tiestöstä saataisiin hyvää kokemusta.
 
Kuva: Aatu Hakalehto Racing

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa