Facebook Twitter Email Pinterest

Secto Labs uudella Skodalla SM Pohjanmaa Ralliin

17.05.2023 / Secto Automotive Labs / Viestintä

Rallin SM-sarja jatkuu Seinäjoen ympäristössä ajettavassa Pohjanmaa Rallissa 19.-20.5.2023. Secto Labs lähtee sorateille kahden autokunnan voimin. SM1-sarjassa Heikki Kovalainen tekee paluun kotimaan ralliin kartturi Janni Hussin kanssa. Edellinen osakilpailu jäi Kovalaiselta väliin Japanissa ajettavan rallin vuoksi. SM3-sarjassa Justus Räikkönen ja Mikael Korhonen lähtevät reiteille luokkajohtajina.

Kestävän kehityksen tutkimusmatka

Kesäisillä sorateillä korkataan myös kilpailukausi Secto Automotive Labsin uudella ralliautolla, kun SM1-sarjassa Heikki Kovalainen ja Janni Hussi ajavat uudella Skoda Fabia RS Rally2:lla. Automalli teki ensiesiintymisen tammikuussa 2023 Monte Carlon MM-sarjassa ja helmikuussa SM-sarjassa. Secto Automotive Labsin uusi auto saapui Suomeen juuri sopivasti ennen kesäkauden alkua. 

“Projektimme tavoitteena on kestävän kehityksen ratkaisujen testaus vaativimmissa moottoriurheilun olosuhteissa rallin erikoiskokeilla. Urheilullinen tuloksenteko on luonnollisesti aina hieno lisä, mutta ei projektin päämäärä”, kertoo projektipäällikkö Sami Heiskanen mielenkiinnosta kilpailla rallin SM-sarjassa.

“Skoda Fabian edellisen version kanssa testasimme yli vuoden ajan P1 sähköbensiiniä ja Lubricanin fossiilivapaita voiteluaineita. Vahvistusta projektimme aikansaannoksista saimme, kun moottori lähetettiin keväällä Skoda Motorsportin huoltoon. Skodan analyyseissa selvisi, että moottori on hyvässä kunnossa, osittain jopa verrokkeja pienemmällä kulumalla. Tulokset ovat siten loistavia, luotettavuudesta tai suorituskyvystä emme tingi, vaikka kestävän kehityksen asialla olemmekin. Tutkimusmatka jatkuu uuden auton kanssa, ja Skoda Motorsportin lisäksi muidenkin valmistajien kiinnostus on herännyt meidän projektistamme”, toteaa Secto Automotiven toimitusjohtaja Matias Henkola.

Myös uusi Skoda kulkee edeltäjänsä tapaan P1 WRC-sähköbensiinillä ja Lubricanin fossiilivapailla voiteluaineilla. Autourheilun kehittämisprojekti jatkuu ja laajenee. Kalusto tullaan näkemään Rallin SM-sarjan lisäksi myös ERC ja WRC kilpailuissa 2023 kauden aikana.

Kovalaisen paluu Suomen sorateille

Heikki Kovalainen pääsee uuden tulokkaan rattiin keskiviikkona testeissä. Kovalainen odottaa Pohjanmaan hienoja teitä ja lähtee nauttimaan kilpailusta. “Hyvällä mielellä lähdemme Seinäjoelle. Sora on alustana haastava, mutta haluan parantaa talven suorituksista. Uusi auto on todella hieno ja uskon, että keskiviikon testipäivä tuo hyvää fiilistä kohti kilpailua”, Kovalainen tunnelmoi.

Justus Räikkönen edusti Suomea maailmanmestaruuskilpailuissa ja vauhti jatkuu rallin parissa

SM3-luokassa Justus Räikkönen on jopa hieman ihmeissään alkuvuoden hyvistä sijoituksista talvisissa olosuhteissa. “Moni muukin odottaa kesää ja ajaa mieluummin soralla. Jos haluamme pitää ykköstä niin täytyy pystyä ajamaan kovaa ja saada onnistumisia. Seinäjoelle lähden ajamaan omaa, reipasta ajoa. Jos pitää välillä kiristää vauhtia niin totta kai sitten yritetään”, Räikkönen kommentoi valmistautumista tulevaan SM-ralliin.

Räikkönen tiedostaa, että kausi on pitkä ja ei ota paineita sijoituksista. Kesällä helpotusta tuo, että tiet ovat nelivetoisten autojen jälkeen puhtaat. “Pääsee tyrkkäämään ihan kunnolla”, Räikkönen virnistää vauhti mielessä.

“Olen ajanut Seinäjoella kaksi kertaa ja odotan rallia paljon. Tiet eivät ole pieniä ja teknisiä vaan saa mennä isolla kaasulla. Se tekee tästä kesän aloituksesta mieluisan”., Räikkönen sanoo ja toivottaa samalla onnea 50-vuotiaalle perinteiselle kilpailulle.

Räikkösen oma valmistautuminen kesään on kulunut erilaisen vauhtilajin parissa, kun hän edusti Suomea cheerleadingin maailmanmestaruuskilpailuissa Yhdysvaltojen Orlandossa. “Tämä oli viimeinen kilpailuni ja nyt keskityn vain ralliin. Kahta asiaa ei pysty tekemään huipulla yhtä aikaa ja valitsin rallin. Ehkä tämä oli vähän erilainen valmistautuminen kuin muilla kuskeilla”.

MM-kilpailuissa Räikkösen joukkue voitti semifinaalin ja sijoittui finaalissa neljänneksi. Hän näkee, että rallia ja cheerleadingia yhdistää vaativa silmä-käsikoordinaatio. “Rallissa reagoit jos tielle on noussut kivi ja yrität väistää sitä. Cheerissä taas heitot vaativat samaa reagointikykyä. Lisäksi laji on fyysisesti vaativa. Keskivartalon kestävyys auttaa myös autossa istumiseen ja mahdollisiin tälleihin”, Räikkönen tiivistää toisen lajin hyötyä.

“Sain upean kokemuksen MM-reissusta. Jos en ikinä pääse ajamaan rallia MM-sarjaan niin nyt voin sanoa, että olen käynyt maailmanmestaruuskilpailuissa ja saanut edustaa Suomea”, hän iloitsee.

Pohjanmaalla ajetaan perjantaina kaksi erikoiskoetta ja lauantaina kuusi. Erikoiskoekilometrejä kertyy ajettavaksi noin 106 km.

Pohjanmaa ralli: SM Pohjanmaa Ralli

Lisätietoja Secto Automotive Labs -kehitysympäristöstä, jossa tutkitaan fossiilittomien ratkaisujen käyttöönottoa autoilussa: SECTO AUTOMOTIVE LABS

 

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa