Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salo: ”Vielä ei ole aika VIP-passille”

13.06.2023 / Marko Mäkinen

Ralli SM-sarjassa on toistamiseen juhlan paikka, kun tulevana viikonloppuna kauden viidennen SM-osakilpailun merkeissä juhlitaan 60 vuotta täyttävää Joensuun Itärallia. Rallin kymmenkertainen Suomen mestari Škodan Juha Salo sekä Kristian Temonen starttaavat SM1-luokan yhteispisteiden kolmannelta sijalta juhlaralliin luottavaisina.

- Ajoimme viime viikolla Imatran suunnalla testiä ja teimme autoomme pieniä säätömuutoksia. Nelossijat saisivat jo riittää. Palkintopallikolmikkoon ja mieluiten ihan kärkeen pitäisi Joensuussa päästä.

- Testitie oli tulevaa ajatellen toimiva. Se sisälsi samanlaisia korkeuseroja, joista pohjoiskarjalainen tiestö on tunnetuksi tullut. Ei meillä hyvä tulos kaukana SM Pohjanmaa-rallissakaan ollut, mutta yritetään Joensuussa ottaa ajastamme ne muutamat sekunnin kymmenykset kilometriltä pois. Ja toki peiliinkin on katsottu, Salo muistuttaa.

Juha Salo on myös kolminkertainen SM Itärallin voittaja. Karkkilalainen ajoi Joensuussa ykköseksi vuosina 2010, 2013 ja 2015. Rallijärjestäjä ehti kutsua Salon Joensuuhun vanhojen voittajien tapaamiseen, mutta Salolla oli hyvä syy jäädä kutsuvierastilaisuudesta pois: hän kun ajaa tämänkin vuoden rallissa voitosta kilpaa. Škodan etuoviin liimataan lähtönumero 3.

- Vastasin järjestäjälle, että ”en kai minä vielä VIP-passia tarvitse? Haluaisin ainakin kerran vielä yrittää voittaa Itärallin”. Järjestäjältä tuli vastaus, että ”otetaan uusiksi sitten joskus toisten”, Salo hymyilee.

- Mutta edessä on varmasti hieno reitti, jossa ajetaan teitä ylös ja alas, ja jonkun matkaa ilmassakin. Heti pitää lähteä ajamaan sen minkä osaa, Salo vakavoituu.

Perinteikästä pohjoiskarjalaista rallitiestöä sisältävä Itärallin 60-vuotisjuhlakilpailun reitti käsittää yhdeksän erikoiskoetta. Metsäerikoiskokeiden lisäksi tapahtuma tulee Joensuun keskustaan, kun kilpailun avauserikoiskoe ajetaan perjantai-iltana klo 19:11 alkaen vain kilometrin päässä Joensuun torilta Mehtimäellä. Yleisöerikoiskokeelta kilpailijat siirtyvät vielä yhdelle 5,85 km mittaiselle metsäerikoiskokeelle perjantain päätteeksi.

Lauantaina kilpailun seremoniallinen lähtö tapahtuu alkaen klo 9:15 Joensuun torilta. Lähdöstä kilpailijat suuntaavat vielä seitsemälle erikoiskokeelle, joista kolme ajetaan kahteen kertaan. Rallin päättää kilpailun pisin 22.70 km mittainen EK.

SM Itärallissa ajetaan kaikkiaan 94.45 EK-km. Kilpailun maaliin Joensuun torille ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan klo 18:11 alkaen.

SM-pistetilanne SM1-luokka 4/7 osakilpailua:
1. Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki, Škoda Fabia RS Rally2, 85
2. Lauri Joona – Tuukka Shemeikka, Škoda Fabia Rally2 Evo, 72
3. Juha Salo – Kristian Temonen, Škoda Fabia Rally2 Evo, 67
4. Jari Huttunen – Antti Haapala, Škoda Fabia Rally2 Evo, 65

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa