Facebook Twitter Email Pinterest

RSJM tarjosi sekä iloa että dramatiikkaa

18.06.2023 / Ralli SM / Viestintä

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan neljäntenä osakilpailuna ajettu Joensuun Itäralli tarjosi paljon dramatiikkaa kisan aikana ja vielä sen jälkeenkin. Aurinkoinen sää ja luonteikkaat tiestöt tarjosivat lisäksi myös upeita onnistumisia sekä elämyksiä kuljettajille.

Seitsemän erikoiskokeen ja hieman alle 90 kilometrin reitillä saatiin lauantaina aikaeroja aikaan. Mukavan haastava reitti tarjosi mahdollisuuksia myös virheiden tekemiseen ja tekniikallakin on aina oma osansa menestyksessä tai siitä paitsi jäämisessä.

Nuorten SM:ssä saatiin jo mestari selville

Lauantain avauserikoiskoe tarjosi jo dramatiikkaa, erikoiskokeella tapahtuneen ulosajon johdosta erikoiskoe keskeytettiin punaisilla lipuilla. Nuorten sarjassa pistekakkosena startannut Joakim Gomanin autokunta ei kuitannut virtuaalista punalippua seurantajärjestelmästä ja jatkoi kilpailuvauhtia vielä onnettomuuspaikan jälkeen ohittaen sarjajohdossa ajaneen Esko Kytömäen autokunnan, joka oli vauhtinsa punalipuilla pudottanut. Tämän seurauksena Goman (LakUA) suljettiin kilpailusta tauolle tultaessa.

Taukotilanteessa Kytömäki oli ottanut Ford Fiestallaan tutusti paikkansa joukkion keulalta ja oli matkalla jo kauden neljänteen voittoonsa. Hyvää kisaa ajanut Niklas Mäenpää (AAU) oli toisena ennen Viljami Salmista (SaloUA). Kärkikolmikkoon ei lopuillakaan erikoiskokeilla saatu muutoksia, mutta kilpailun teknisessä jälkitarkastuksessa alkoi tapahtua.

Mäenpää ja Salminen putosivat tuloslistoilta pois ja toiseksi nousi Aaron Holopainen (TTR) ennen kolmanneksi ajanutta Joonatan Ylilammia (KarUA/MK). Ylilammi nosti itsensä käytännössä samalla sarjan hopealle, koska Goman joutuu laskemaan loppupisteisiin Joensuun tuottaman nollan mukaan. Goman voi varmistaa pronssinsa ajamalla viimeisessä osakilpailussa Kokkolassa kolmen sakkiin. Itärallin voittajasta Esko Kytömäestä (MhMK) leivottiin samalla Nuorten Suomen mestari 2023.

- Upea päivä ja lopputulos mitä parhain ja mestaruus kotiin. Kyllä on fiilikset aivan huipussaan! 

- Ei tosin ollut kyllä mikään helpoin päivä. Aika kovaa taistelua oli auton kanssa. Oskolassa osuttiin ekalla ajokerralla leikkuuesteeseen, jonka seurauksena raidetanko mutkalle ja ratti kääntyi 90 astetta vinoon. Huollossa saimme ehjän raidetangon, mutta huolto oli niin lyhyt ettei ehditty säätämään, joten huollon jälkeiset pätkät ajettiin ratti 45 astetta vinossa ja pyöränkulmat ihan miten sattuu.

Lopulta vielä startti temppuili sen verran ettei uskaltanut autoa sammutella päivän aikana.

Kaiken ilon keskellä harmittaa hieman ettei kartanlukija Niilo Ahosesta (Päij-HUA) saatu nyt leivottua mestaria, hän kun ei yllättäen päässytkään Kuopion kisaan varusmiespalveluksesta vapaalle niin isänsä Antti joutui siellä tuuraamaan.

Nuorten SM-sarjassa palkitaan kolme parasta I-ohjaajaa Nuorten SM-kulta-, hopea- sekä pronssimitaleilla. Myös 2-ohjaaja palkitaan, mikäli kuljettajapari on ajanut yhdessä kaikissa niissä kilpailuissa, jotka lasketaan 1-ohjaajan loppupisteisiin.

Junioreissakin sattui ja tapahtui

Junioreiden pistekärjessä kisaan starttasivat AL-Härmän veljekset Juuso ja Juho Lammi. RSJM1-luokassa ajava kaksikko oli suorittanut kauden tähän asti vakuuttavasti, vaikkakin käytännössä joka kisassa oli kalustomurheitakin ollut. Lähtökohtaisesti heillä oli jo mahdollisuus varmistaa mestaruus ajamalla luokassa kärkikaksikkoon.

Kaikki etenikin käsikirjoituksen mukaan ja Citroen C2 VTS lensi viiteen pohja-aikaan, kunnes alkoi tapahtua. Tekninen vika piinasi ja lähimpänä vaaninut pari Jesse Eteläniemi (AL/AKU-Jkl) - Santeri Mäihäniemi (ESRC) tykitti Renault Clionsa viimeisellä erikoiskokeella luokan voittoon. Tässä ei vielä sinällään ollut katastrofia, mutta sitten alkoi tapahtua.

- Moottorin ja laatikon kiinnike meni rikki, jonka takia koko paketti pääsi heilumaan ja vaihteistoöljyä pääsi pihalle ja se syttyi palamaan viimeisen erikoiskokeen maalissa. Saatiin palo sammutettua ja lähdettiin kohti kilpailun maalia. 

- Sieltä tuli sitten parikymmentä sekuntia rankkua myöhästymisestä, mutta oltiin yhä kakkospaikassa kiinni. Lopullisesti homma tyrehtyi siihen mihin niin monella muullakin, eli jälkitarkastuksessa "koiranluiden pituuteen" (kallistuksenvakaajan pystytanko). Nyt vähän hengähdetään ja tuumataan mitä tehdään. Kokkolaan on vielä onneksi hyvin aikaa, tuumaili Juuso Lammi.

Käytännössä Lammin veljesten kultahaaveet vesittyivät samalla, ne lepäävät viimeisessä kilpailussa luokan osallistujamäärän ja pakkovoiton varassa. Lisäksi tarvittaisiin pisteettömät kilpailut lähimmille uhkaajille Koivurannalle ja Kiviojalle. Pahimmassa skenaariossa voi pronssikin vielä valua käsistä pisteen erolla.

RSJM3-luokan voiton nappasi Joensuun UA:n paikallisedustajat Juha Immonen - Tuomas Turpeinen Toyota Starletilla. Sarjan pistekakkosena startannut pari Tuukka-Matias Kivioja (JurvanUA) - Juha Heinonen (KvanUA) rysäyttivät kolmannella erikoiskokeella johtopaikalta Ford Fiesta Rally4:nsa maastoon keskeytyksen arvoisesti ja putosi samalla sarjassa neljänneksi. Mahdollisuuksia on kuitenkin vielä aina kultaankin asti.

- Vauhtia oli vähän liikaa nypyn jälkeiseen paikkaan ja osuttiin vastapenkkaan ja siitä tuli kaato. Jatketaan mitalijahtia Kokkolassa, tiivisti Kivioja.

RSJM4-luokassa voittaja ei antanut muille mitään mahdollisuuksia, paikalliskuljettajatkin jäivät tällä kertaa nuolemaan näppejään, kun Rovaniemen UA:n pari Samu Koivuranta - Jennika Puominen käskyttivät vasta uransa kuudennessa kilpailussa BMW 325i:n huimaan laukkaan. Voittomarginaali oli lopulta yli puolitoista minuuttia.

- Meni kyllä kaikki nappiin. Auto pelasi moitteetta ja ajo tuntui hyvältä alusta lähtien. Todella mahtavat tiet oli, monet pelottelivat Joensuun teistä, että tiet katoaa alta. Rovaniemellä saatiin harjoitella yhdellä pätkällä juuri tämmöisiä tiputuksia. Näköjään se oppi meni perille. Kuudesta kisasta mitä olen ajanut niin suorituksena paras on ehdottomasti tämä, fiilisteli Koivuranta tyytyväisyyttään.

Voittonsa myötä Koivuranta nousi sarjan pistejohtoon, mutta viimeisessäkin osakilpailussa Kokkolassa vaaditaan vielä huippuonnistumista. Mitali on jo varma, mutta väri on vielä auki.

Kilpailun jälkitarkastuksessa tulleet hylkäykset puhuttavat

Itärallin lopputuloksiin V1600-luokan kalustolla ajettavien luokkien tuloksissa iso vaikutus oli lopulta kilpailun jälkeisessä teknisessä tarkastuksessa. Katsastusmiesten valvovien silmien alta vaikutukset heijastuivat Nuorten SM:ään, Junioreiden RSJM1-luokkaan ja  Ralli SM:n puolelta SM4-luokkaan kun kaikkiaan kahdeksan autokuntaa hylättiin.

Rallin lajipäällikkö Henrik Frank antoi aiheesta lausunnon, joka on tästä luettavissa.

- V1600-autojen osalta SM-luokissa on kuljettajien puolelta tullut toiveita, että näiden ajoneuvojen tekniikkaa valvottaisiin enemmän, jotta kilpakumppanit olisivat samalla viivalla. Nyt sitten tartuttiin toiveeseen. Tällä kertaa valittiin tietty kohde ja tulevaisuudessa mahdollisesti joku muu kohde. Häkellyttävää sinällään on se, että näinkin paljon sitten löytyi sääntöjen vastaisia ratkaisuja, koska kyseisen tekniikkasäännön autot ovat hyvinkin yksinkertaisia, eikä siinä pitäisi hirveästi olla sitä liikkumavaraa, Frank ihmetteli. 

- Toivottavasti tämä nyt tulevaisuutta ajatellen teroittaa sitä että autojen pitää olla SM-tasolla siinä kunnossa mitä säännöt vaatii, Frank päätti. 

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan viimeinen osakilpailu ajetaan SM Kokkola Rallissa 29.-30.9.

Sarjasäännöt kaudella 2023 »

Tulokset: SM Itäralli, Joensuu

RSJM1
1. Jesse Eteläniemi 52:56,0
2. Severi Jokioinen +1:19,9
3. Nuutti Korhonen +1:48,4

RSJM3
1. Juha Immonen 51:35,4
2. Tino Nikkanen +2:18,3

RSJM4
1. Samu Koivuranta 50:36,5
2. Heikki Hassinen +1:37,5
3. Arttu Kokko +3:27,2

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 50:59,6
2. Aaron Holopainen +58,6
3. Joonatan Ylilammi +1:18,6

Kaikki tulokset »

Pistetilanne: 4/5 osakilpailua

RSJM
1. Samu Koivuranta 54p
2. Juuso Lammi 50p 
2. Tino Nikkanen 46p 

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 60p
2. Joonatan Ylilammi 40p
3. Joakim Goman 32p 

Kaikki RSJM-pisteet »

Secto Rally Finland Power Stage

Nuorten SM -luokan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Itärallissa Power Stagena toimi rallin päätöserikoiskoe, EK 9 Tervavaara (22,76 km).

Joensuun Power Stage -voittaja: Esko Kytömäki

Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

SEURAA RALLI SM -SARJAA

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

 

SEURAA SM ITÄRALLIA

www.itäralli.fi
Facebook
Instagram

Kuva: Samu Ekman / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa