Facebook Twitter Email Pinterest

Ennätys osallistujamäärässä sitten vuoden 2018: 68 kilpailijaparia Secto Rally Finlandiin

07.07.2023 / Secto Automotive Rally Finland / Viestintä

  • Neljä suomalaista pääluokan Rally1-autoilla mukana
  • Suomen MM-rallin kolminkertainen voittaja Jari-Matti Latvala tekee paluun
  • WRC2-luokan hallitseva mestari Emil Lindholm debytoi Hyundain ratissa
  • Nouseva tähti Roope Korhonen tehnee Rally2-debyytin Suomessa

Suomen MM-ralli eli Secto Rally Finland on osoittanut jälleen suosionsa kilpailijoiden keskuudessa, sillä tapahtumaan ilmoittautui yhteensä 68 kuljettajaparia, mikä on suurin lukema sitten vuoden 2018 kilpailun. Ilmoittautuneiden määrä kasvoi viime vuodesta 24 kuljettajaparilla.

Ilmoittautuneiden lista on hyvin monipuolinen. Rallin MM-sarjan WRC-pääluokassa on yhdeksän Rally1-hybridiralliautoa. Rally2-autokuntia on puolestaan peräti 36 kappaletta, Rally3-autojakin 13 sekä Rally4-autoja kahdeksan. MM-ralliin osallistuu kuljettajia 23 eri maasta ja suomalaisia autokuntia on mukana yhteensä 24.

Kotiyleisön mielenkiinto kohdistuu etenkin pääluokassa ajaviin suomalaisiin, joita tähdittää Toyotan hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä. Lisäksi Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala osallistuu kilpailuun poikkeuksellisesti Rovanperän tallikaverina. Hyundailla puolestaan kilpailevat vuonna 2017 Suomen MM-rallin voittanut Esapekka Lappi ja jälleen pääluokasta näytönpaikan saanut Teemu Suninen.

Secto Rally Finlandin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen on hyvin tyytyväinen ilmoittautuneiden määrään ja laatuun.

”Olemme ottaneet suuren askeleen ylöspäin ilmoittautuneiden määrässä, mikä on erittäin hyvä uutinen varsinkin yleisölle. Tänä vuonna erikoiskokeilla tulee olemaan entistäkin runsaammin katsottavaa, mikä on todella hieno asia. Tämä on tietysti hyvä asia myös meidän järjestäjien kannalta, sillä ilmoittautuneiden kasvanut määrä osoittaa sekä tapahtuman että rallin MM-sarjan olevan suosittuja”.

Laadukkaasta kuljettajakattauksesta Tarkiainen haluaa tunnetuimpien maailmantähtien lisäksi nostaa esille myös muita tarkasti silmällä pidettäviä autourheilijoita.

”On todella hienoa, että meillä on neljä tämän kisan entistä voittajaa mukana (Latvala, Lappi, Ott Tänak ja Elfyn Evans). Kannattaa kuitenkin kääntää katseet myös WRC2-luokkaan, jossa esimerkiksi Norjan Andreas Mikkelsen palaa Suomeen neljän vuoden tauon jälkeen ja ranskalainen Yohan Rossel ajaa täällä ensimmäistä kertaa. Lisäksi mukana ovat kaikki parhaat kansalliset kuljettajamme, kuten rallin hallitseva suomenmestari Mikko Heikkilä sekä WRC2-luokan hallitseva mestari Emil Lindholm, joka ajaa Hyundailla nyt ensimmäistä kertaa. Ei sovi myöskään unohtaa Kimin veljenpoikaa Justus Räikköstä, joka teki viime vuonna Jyväskylässä MM-rallidebyyttinsä ja on jälleen mukana.”

Latvalan osallistuminen herättänyt suurta kiinnostusta

Toyotan tallipäällikön Jari-Matti Latvalan osallistuminen kuljettajana Secto Rally Finlandiin kuumensi kotimaisten ja kansainvälisten medioiden viestintäkanavat alkuviikosta.

Yhtenä Suomen parhaimmista ralliautoilijoista tunnettu Latvala siirtyi Toyotan tallipäälliköksi vuonna 2021. Nyt hän palaa kotiralliinsa täysiverisen Toyota GR Yaris Rally1 -hybridiauton ratissa kartturinaan vuoden 2012 lajin Euroopan mestari Juho Hänninen.

”On hienoa nähdä Jari-Matin palaavan ralliauton rattiin ja myös se, että laji ja kilpaa ajaminen ovat niin vahva osa häntä edelleen. Paluu ei varmasti tule olemaan helppo, mutta ei hän myöskään mikään turisti ole ratin takana”, Tarkiainen sanoo.

Latvala käyttää Secto Rally Finlandissa kilpailunumeroa 97. Se viittaa vuoteen 1997, jolloin World Rally Car- eli WRC-autot otettiin käyttöön ja hänen isänsä Jari Latvala hankki Ford Escort WRC -ralliauton.

Suomalaistähdille uudet autot

Emil Lindholm valittiin äskettäin Hyundai Motorsportin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan, joten hänet nähdään reitillä Hyundai 120 N Rally2 -autolla. Lindholm ei kuitenkaan ole ainoa suomalainen, joka ajaa uudella kalustolla Secto Rally Finlandissa.  Myös vuoden 2015 AKK:n rallin Tulevaisuuden Tähdeksi valittu Jari Huttunen ajaa ensimmäistä kertaa Skoda Fabia RS Rally2 -autolla MM-rallissa. Huttunen on opettanut jo uuden autonsa ilmeisen hyvään vauhtiin, sillä hän voitti Joensuun SM Itärallin kesäkuun puolessa välissä.

Korhonen läpimurron kynnyksellä

Roope Korhosella on mahdollisuus kenties uransa suurimpaan läpimurtoon Secto Rally Finlandia silmällä pitäen. Mikäli hän varmistaa WRC3-luokan mestaruuden jo Viron MM-rallissa vain kaksi viikkoa ennen Suomen osakilpailua, on hänellä mahdollisuus osallistua MM-kotiralliinsa Rally2-autolla, mikä olisi valtava näytönpaikka nuorelle Laukaasta kotoisin olevalle rallilupaukselle.

Hirvosen japanilaissuojatit tulikasteessa

Vuoden 2009 Suomen MM-rallin voittanut Mikko Hirvonen seuraa varmasti Secto Rally Finlandia tarkasti, eikä vähiten kolmen japanilaissuojattinsa takia. Toyotan nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan kuuluvat Hikaru KogureNao Otakeja Yuki Yamamoto nähdään nyt ensimmäistä kertaa Jyväskylän MM-sorateillä, joten ralli on kaupungissa asuvalle kolmikolle ikään kuin debyytti kotirallissa.

Ilmoittautuneiden lista

Lataa ilmoittautuneiden lista TÄSTÄ.

Kuva: Toni Ollikainen / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa