Facebook Twitter Email Pinterest

Timonen MM-rallin kautta kotikisaan

09.08.2023 / Jani Seppälä / Timonen Racing tiedotus

Henri Timonen (LahUA) - Jussi Kärpijoki (RaisUA) kaksikko ajoi sunnuntaina päättyneessä Suomen MM-rallissa WRC3-luokan neljänneksi Ford Fiesta Rally3:llaan. Edellisvuonna sijoitus oli nuottikisojen ja nelivetokisojen debyytissä kolmas, mutta silloin osallistujia oli vähemmän. Tällä kertaa luokan osallistujamäärä kohosi toiselle kymmenelle ja kärkipäähän sijoituksia tavoitteli useampi autokunta.
 
Keski-Suomen tiestöä piiskasivat sateet jo hyvän aikaa ennen kilpailua, joten odotettavissa oli että tiestö saattaa paikoin olla normaalia rajummassa kunnossa. Sateista ei päästy eroon kilpailun aikanakaan, vaan paikoin rajutkin sateet moukaroivat jälkensä tiestöön ja kuljettajien verkkokalvojen ja refleksien kiusaksi. Kuljettajaparin omat tavoitteet kisassa täyttyivät, vaikka olosuhteet eivät aivan puhdasta nautintoa tarjonneetkaan.
 
-Hiljainen tavoite oli asetettu viiden sakkiin ja kuroa eroa kärkeen pienemmäksi, se toteutui erinomaisesti. Olihan kisassa sitä haastavuuttakin riittävästi. Kisan pisimmällä pätkällä, lauantain päättäneellä Vekkulan toisella ajokerralla meni puolessa välissä vanne rikki. Isku oli todella kova ja merkit osuman jälkeen sellaiset, että oletettiin hajonneen muutakin kuin rengas. Renkaanvaihto vei aikaa ja siihen päälle vielä 10km:n köröttelyt hitaampien autojen perässä, siinä kertyi kaikkineen lähes kuusi minuuttia loppuaikaan lisää. Vekkula oli kyllä siinä kunnossa ettei olla ikinä nähty Suomessa vastaavaa, muistelee Timonen viikonloppua.
 
Kauden mittaan Timosen autokuntaa on nähty testeissä usein Toivakan AUK:n kuljettajaparin Kristian Nieminen - Valtteri Nieminen kanssa. Tällä kertaa ystävyys korotti dramatiikan määrää perjantaina ajetulla legendaarisella ja vaativalla Myhinpään erikoiskokeella. Niemiset starttasivat edellä ja rysäyttivät erikoiskokeella rajusti ulos. 
 
-Tultiin ensimmäisenä kilpailijaparina paikalle, tilanne oli aika sekava. Katsojat huitoivat, mutta kukaan ei näyttänyt SOS:ia eikä varsinaisesti yrittänyt kunnolla pysäyttää. Kohdalla tajusimme että nyt on sattunut ja ajettiin pelit sivuun ja painettiin SOS, jonka jälkeen menimme auttamaan sen mitä siinä kohtaa osasimme. Siellä taisi autossakin olla vielä virrat päällä yms.
Onneksi paikalla sattui olemaan osaavaa porukkaa ja pojat saivat hyvää hoitoa heti kättelyssä. 
 
Oltiin seuraava siirtymä aika hiljaista poikaa ja varsinkin Myhinpään toinen veto meni kyllä todella varovasti, kun ulosajo painoi molempien takaraivoissa. Pääasia kuitenkin että Krisu ja Valtsu on päässeet pois sairaalasta ja ovat olosuhteisiin nähden kunnossa, kertoo Timonen mietteliäänä.
 
Kotikisaan, perjantaina starttaavaan Future SM-ralliin Lahdessa suunnataan odottavin mielin. Onnistumisella Lahdessa saattaisi olla saumat nousta mukaan jopa SM2-luokan mitalitaistoon. Tällä hetkellä sijoitus on kuudes, mutta sijat 3-5, Ville Ruokanen, Toni Herranen ja Kristian Nieminen puuttuvat Lahdesta, kuten puuttuu myös voittovauhtiin kykenevä Jesse Kallio.
 
-Lahtea varten ollaan kyllä luottavaisia, sitä luottoa tuli kyllä taas roppakaupalla lisää Jyväskylästä niin nuottiin kun ajamiseenkin. Toivotaan että lähtee heti sujumaan ja saadaan hyvä suoritus kotikisassa aikaan. Harmittavasti kilpakumppaneita on nyt vähänlaisesti, eikä vertailupohjaa ole isosti. Lähdetään kuitenkin tekemään omaa juttua ja hakemaan niin hyvää tulosta kuin mahdollista, päättää Timonen.
 
Lahti Historic Rally ja sen yhteydessä ajettava Future SM-ralli kokoaa yli 190 kilpailijaparia mukaan, kaikkea on tarjolla historiallisesta kalustosta nykypäivään, ralliautoilun kehityskaari on selkeästi havaittavissa. Ralli SM starttaa perjantain lenkin puolivälissä letkaan mukaan, ajaen perjantaina kaksi erikoiskoetta ja lauantaina kahdeksan. Ralli SM:n kuljettajille kertyy kaikkiaan 123 erikoiskoekilometriä.
 
Koko kilpailun lähtö tapahtuu Lahden satamasta perjantaina klo 11 alkaen, mutta Ralli SM suorittaa starttinsa satamasta klo 17 jälkeen iltapäivällä. Samaan paikkaan maaliin saapuvat ensimmäiset autot lauantaina klo 17:30 jälkeen, Ralli SM:n vuoro saapua maaliin on lähempänä puoli yhdeksän uutisia.
 
Ralliväelle ja muillekin on Lahden satamassa tapahtumaa jo torstaina. Meet & Greet, eli Rallietkot alkavat klo 18, mukana kilpakalustoa (myös Timonen Racing), rallisimulaattoria jne. Tapahtuman "isäntänä" paikalla on tuore WRC2-luokan osakilpailuvoittaja, lahtelainen Sami Pajari. Vieraina haastatteluissa nähdään niin Heikki Kovalaista, Janni Hussia, Jari-Matti Latvalaa ja Enni Mälköstä kuin sarjojen kärkinimiäkin Jari Huttusen ja Lauri Joonan johdolla.
 
Kilpailun seuraamiseen toimivimmat linkit löytyvät Ralli SM:n kotisivuilta, jossa linkki myös koko kisan kattavaan Youtube-lähetykseen.
 
Kuva: Marko Kyöstilä

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa