Facebook Twitter Email Pinterest

Suvi Jyrkiäisen SM-ralli päättyi peurakolariin

13.08.2023 / Toni Lönnroos / Suvi Jyrkiäinen Racing -viestintä

Rallin SM-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Päijät-Hämeen hienoilla ralliteillä. Suvi Jyrkiäisen ja kartanlukija Tuomas Pöntisen ralliretki päättyi ennen kuin ehti alkaakaan, tielle loikannut peura osui kaksikon Ford Fiestaan.

SM4-luokassa ajanut Jyrkiäinen lähti Future SM-ralliin luottavaisin mielin, kenraaliharjoituksena ajettu ralli oli sujunut hyvin ja auto oli iskussa. Ralli oli kaksipäiväinen, torstaina tutustuttiin reittiin, rallin lähtö oli perjantaina upeassa Lahden satamassa, illalla ajettiin kaksi erikoiskoetta ja lauantaille oli luvassa vielä kahdeksan vauhdikasta pätkää.

- Nuottipäivä meni hyvin, vaikka aika pitkä rupeama olikin. Hienoja ja vaativia teitä, koko ajan kääntyili ja paljon ylityksiä, joitain pätkiä oli ajettu Suomen MM-rallissakin. Olen ollut monesti täällä katsomassa, oli hyvä fiilis olla tällä kertaa ajamassa tätä rallia, Jyrkiäinen tunnelmoi torstaina.

Lahdessa ajettiin kolme eri rallia, ensin reitillä olivat EM-sarjaan osallistuneet Lahti Historic Rallyn kuljettajat, kansallinen Historic Rally Trophy oli vuorossa kansainvälisten rallivieraiden jälkeen, ja SM-sarjan nykykalusto lähetettiin matkaan viimeisenä. Jyrkiäisen SM4-luokka on vielä SM-luokista viimeisenä reitillä, joten perjantai sujui pääosin omaa vuoroa odotellessa.

- Perjantaina mentiin aikaisin kisapaikalle, katsastettiin auto ja nautittiin kisatunnelmasta samalla kun odoteltiin että päästään reitille.  

Illan koittaessa oli viimein tositoimien aika, edessä oli kaksi hienoa erikoiskoetta. Tässä vaiheessa alkoi tapahtua. Ensimmäisellä erikoiskokeella sattui toisessa luokassa ajaneen kilpakumppanin ulosajo, minkä vuoksi reitille tarvittiin hoitohenkilökuntaa tarkistamaan kuljettajien kunto, ja koko Jyrkiäisen SM4-luokka ohjattiin suoraan seuraavalle erikoiskokeelle, jossa sama toistui. Jälleen tarvittiin apuvoimia reitille, ja kello tikitti.

- Alkuun oli hyvät fiilikset ja virkeä mieli, kun edellisenä päivänä oli tehty nuotti, ja perjantai oli ollut rento päivä. Odoteltiin lähtövuoroa, kun tietoa tapahtuneesta alkoi tihkua ja lopulta saatiin määräys, että pitää ajaa kakkosen lähtöön. Siinä vaiheessa jo tuli olo, että ehditäänköhän täällä ajaa ollenkaan, koska ilta alkoi hämärtymään eikä kenelläkään ollut lisävaloja. Harmitti, odotettiin turhaan että päästään ajamaan.

SM4-luokka ei siis ehtinyt ajaa perjantaina lainkaan, mutta lauantaina oli vuorossa kahdeksan toinen toistaan hienompaa erikoiskoetta. Jyrkiäinen ja Pöntinen starttasivat matkaan, nuotti oli kohdallaan ja Fiestassa tunnelma katossa, kunnes rysähti.

- Alussa tuntui että oli liukasta ja irtosoraa, pätkä oli nopea, aloitettiin varman päälle. Päästiin yli puolen välin, suoralla lähes sataviisikymmentä vauhtia ja peura juoksi tielle kapeassa kohdassa, ei ollut mitään mahdollisuutta väistää. Säikähdettiin aika paljon, mutta Tuomas jatkoi nuotin lukemista ja pysyttiin tiellä. Tunnustelin ensin oliko jotain rikki ja päästiinkin palan matkaa, kunnes alkoi jäähdytinneste haisemaan ja lämmöt nousivat. Tiedettiin että se oli siinä, meidän lyhin ralli koskaan, Jyrkiäinen paketoi.

Kauden viimeinen SM-ralli ajetaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna Kokkolassa.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa