Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salo: ”Tietty haikeus on päällä, mutta pidetään pää kylmänä”

26.09.2023 / Marko Mäkinen

Ralli SM-sarjan 2023 ratkaisut ajetaan viikonloppuna Kokkolassa. SM1-luokassa neljä autokuntaa taistelee mitaleista, ja yksi heistä on lajin kymmenkertainen Suomen mestari Juha Salo, joka ajaa kakkosohjaajansa Kristian Temosen kanssa tällä erää viimeisen SM-rallinsa.

Vuodesta 1994 alkaen rallia ajanut Salo on päättänyt lopettaa ralli SM-sarjan kiertämisen ja aktiiviuransa viikonlopun SM-ralliin. Salo on SM-mitalien määrässä kymmenellä kultamitalilla, seitsemällä hopealla ja kahdella pronssimitalilla kaikkien aikojen menestynein rallikuljettaja ralli SM-sarjassa.

SM1-luokan kärkeen Salolla on eroa 18 pistettä, mutta Kokkolassa jaossa olevien 1,5-kertaisten pisteiden ansiosta myös Suomen mestaruus numero 11 on teoriassa mahdollista, vaikka tilanne ei enää ole karkkilalaisen omissa käsissä.

Salo ja Temonen valmistuivat kauden viimeiseen SM-ralliin Karkkilassa, jossa kaksikko voitti viime lauantaina ajetun Kaloppi-rallin.

- Hyvä testi meille. Jos pystyisin ajamaan Kokkolassa samalla tyylillä ja vauhdilla kuin Kaloppi-rallissa EK 4:n, joka on kotipätkä mulle, niin olisimme Kokkolassa hyvinkin korkealla tuloksissa. En tiedä sitten, kestämmekö samanlaisella yrityksellä tiellä, ja se onkin sitten toinen juttu. Mutta ei me ihan ”kaikki tai mitään” tyylillä viikonlopun ralliin lähdetä, Salo hymyilee.

Salo kertoo tekevänsä Kokkolassa kaikkensa hyvän tuloksen eteen.

- Sanoin (Kristian) Temoselle, että jokainen pätkä yksi kerrallaan yritetään ajaa niin kovaa kuin vain pystytään, ja katsotaan sitten lopussa, mihin se riittää. Tilanne ei mitalien kanssa ole omissa käsissä, mutta tehdään kaikkemme sen eteen, että saamme maksimaalisen suorituksen Kokkolassa aikaiseksi.

- Ralli on laji, jossa voi tapahtua ihan mitä vaan. Meillä on erinomainen lähtöpaikka (neljäs auto reitillä), joten pidetään pää kylmänä. En mieti mitään muuta kuin sitä, että ajan jokaisen pätkän rallisprint-tyylisesti niin kovaa, kun pystyn. Se riittää sitten mihin se riittää.

- Kyllä tässä tietynlainen haikeuskin on päällä. Olen saanut ajaa hienoilla ralliautoilla kilpaa, kuten nykyisellä Škodallani, ja juuri ajamista jään eniten kaipaamaan. Ne kaikki tunteet huippuauton ratissa ovat hienoja. Vaikka tämän viikonlopun jälkeen SM-sarjan kiertäminen jää osaltani historiaan niin ensi vuonna olisi tarkoitus vielä joku ralli ajaa, Salo lupaa.

Kokkolan SM-ralli käynnistyy perjantaina kolmella erikoiskokeella klo 18:18, joista EK 1/3 (0,9 km) ajetaan Kokkolan keskustassa sijaitsevassa Tapahtumapuistossa. Kahdesti ajettavalle yleisöerikoiskokeelle on ilmainen sisäänpääsy. Illan kolmelle EK:lle kertyy pituutta yhteensä 9,48 km.

Ralli jatkuu lauantaina Kokkolan keskustasta Purje-kävelykadulla tapahtuvalla seremoniallisella lähdöllä klo 10:01 alkaen. Päivän aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta (96,37 km). Kauden viimeisen SM-rallin kokonaispituus on 415 km, josta erikoiskoekilometrejä on 105,65 km. Pitkän päivän päätteeksi rallin uudet Suomen mestarit ovat selvillä, kun autot saapuvat klo 21:30 takaisin Purje-kävelykadulle kilpailun maaliin.

SM-pistetilanne SM1-luokka 6/7 osakilpailua:

1. Lauri Joona – Tuukka Shemeikka, Škoda Fabia RS Rally2, 103
2. Jari Huttunen – Antti Haapala, Škoda Fabia RS Rally2, 100
3. Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki, Škoda Fabia RS Rally2, 97
4. Juha Salo – Kristian Temonen, Škoda Fabia Rally2 Evo, 85

Kuva: Pekka Koski

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa