Facebook Twitter Email Pinterest

Teemu Asunmaalle neljäs rallin SM1-luokan Suomen mestaruus - "Ei tätä voi sanoiksi pukea"

01.10.2023 / Ralli SM / Viestintä

Rallin suomenmestaruussarjan viimeinen osakilpailu kaudella 2023 ajettiin maaliin lauantai-iltana Kokkolassa. SM Kokkola Ralli tarjosi huimia käänteitä ja monen luokan mestaruus ratkesi vasta aivan kalkkiviivoilla. SM-sarjan kuninkuusluokassa Suomen mestariksi ajoi alavutelainen Teemu Asunmaa. 

SM1-luokan mestaruustaistelu alkoi perjantai tasaisesti, kun Jari Huttunen ja Teemu Asunmaa päättivät päivän tasa-aikaan. Kamppailu kultaisesta mitalista sai dramaattisen käänteen, kun huoltotauon jälkeisellä lenkillä taivas repesi ja samalla repesivät erot kärjessä. 

Asunmaa yhdessä kartanlukija Ville Mannisenmäen kanssa hallitsi sadekelin mestarillisesti ja kasvatti eroaan iltapäivän lenkillä tasaisen tappavaan tahtiin. Skoda-kuski oli vielä yhdeksännen erikoiskokeen päätteeksi reilussa johdossa, mutta takaa tultiin kovaa. Asunmaa joutui taipumaan yhden sijan verran ja oli lopulta toinen mutta tämäkin riitti tuomaan alavutelaiselle neljännen mestaruuden luokassa. 

- Oli erikoinen ralli. Ja niin sen finaalin pitää ollakin, sitähän kaikki toivoo. En ole koskaan ajanut näin vaikeaa rallia kuin tämä oli, Asunmaa aloitti. 

- Ei tätä voi sanoiksi pukea. Ihan kuin jostain trilleristä. Juonenkäänteitä oli joka väliin, Asunmaa kertoi mestaruuden ratkettua.

Huttunen lukeutui monien mestarisuosikiksi, mutta iltapäivän lenkille yltynyt sade koitui kiuruvetisen kohtaloksi. Huttunen tipahti Asunmaan kyydistä ja oli huonoimmillaan viides mutta onnistui nousemaan hurjan loppukirin jälkeen kisan kolmanneksi. Sija riitti pitämään kiuruvetisen hopeasijalla loppupisteissä. 

Pistekärkenä ennen viimeistä ollut Lauri Joona teki parhaansa, mutta lähtöpaikka ei suosinut sastamalalaista. Joona taipui rallissa neljänneksi, mutta ottaa kuitenkin heti ensimmäisellä kaudella luokassa upeasti pronssia. 

Ralli SM -sarjan eniten mitaleja rohmunnut kuljettaja, Juha Salo päätti uransa sensaatiomaiseen voittoon. Salo oli vielä kaksi erikoiskoetta ennen maalia vasta neljäntenä, 21 sekuntia Asunmaan perässä. Sitten alkoi hurja takaa-ajo, joka nosti konkarin aina ykköseksi. Mitali numero 20. oli äärimmäisen lähellä. Salo päätyi tasapisteisiin Joonan kanssa, mutta Joonan kaksi voittoa Salon yhtä vastaan riitti pitämään Joonan pronssilla. 

- Onnellinen fiilis tässä on pääsääntöisesti pinnalla. Hienoa, että sain koko tiimimme tällä tavalla palkittua. Se, että SM-sarjan kiertäminen päättyi voittoon, on itselleni helvetin kova juttu. On hienoa huomata, että vauhtini vielä johonkin riittää, Salo tunnelmoi tiedotteessaan. 

Hokkalan ulosajo sinetöi SM2-luokan mestaruuden Korholalle

Benjamin Korholalla oli selvät sävelet Kokkolassa. Mikäli pahin kilpakumppani Henri Hokkala voittaisi kilpailun, olisi inkoolaisen oltava vähintään kolmas. Korhola ajoikin varmasti ja riittävän vauhdikkaasti, eikä antanut Hokkalalle missään vaiheessa mahdollisuuksia. 

Mestaruustaistelu tyssäsi lopulta kisan kahdeksannelle erikoiskokeelle, jossa Hokkala rysäytti pihalle. Korhola sai näin ajaa loppulenkin varmistellen ilman suurempia riskejä. Maalissa Korhola oli toisena Toni Herrasen jälkeen ja pääsi tuulettamaan ylivoimaista Suomen mestaruutta. 

- Hyvä fiilis. Eka Suomen mestaruus, tosi hieno kausi ollut. Iso kiitos kaikille, jotka on kauden aikana tukeneet, Korhola fiilisteli. 

Hokkala sai ulosajostaan huolimatta SM-hopeaa. Pronssimitalin nappasi Herranen. 

Räikkönen varmisteli mestaruuteen 

SM3-luokassa Justus Räikköselle riitti mestaruuteen käytännössä maaliin ajaminen. Sarjakärki Tuomas Välilä jäi lapsen syntymän johdosta pois kisasta, joka helpotti kirkkonummelaisen urakkaa. 

Maaliin piti toki päästä ja sen Räikkönen myös teki varmoin ottein. Tuloksena luokan neljäs sija ja plakkariin ensimmäinen Suomen mestaruus. 

- Hyvältä tuntuu. Kausi lähti hyvin liikkeelle, mutta loppu oli vaikea. Tilanne olisi voinut olla eri jos Tuomas olisi ollut mukana. Mutta tämä motorsporttia, ihan mitä vaan voi tapahtua, Räikkönen veisteli. 

Luokkavoittoon Kokkolassa ajoi Nico Valkonen, joka kampesi itsensä SM-pronssille ohi tsekkiläisen Daniel Polasekin

Kauppisen kalusto kesti mestaruuteen

Ennen Kokkolan kisaa kalustomurheista kärsinyt laukaalaisjunnu Tuukka Kauppinen oli saanut Toyota Auriksensa riittävään iskuun. Kauppinen ajoi todella kypsästi mutta vauhdikkaasti eikä jättänyt jossittelulle sijaa. Voitto irtosi peräti 50 sekunnin turvin ja samalla vuoden 2021 Nuorten Suomen mestari varmisti ensimmäisen yleisen luokan Suomen mestaruutensa. 

- Aika hyvä on fiilis, vähän tyrkättiin tulemaan tällä viimeiselläkin. Tämä oli hallittu kokonaisuus, puhtaasti koko kisa läpi, nuori mestari kommentoi. 

Henri Sääskilahti teki minkä pystyi, mutta ei pystynyt vastaamaan Kauppisen vauhtiin. Tuloksena kuitenkin vahva toinen sija, joka toi Sääskilahdelle SM-hopeaa. SM-pronssille nousi rallissa neljänneksi ajanut Jose Kangas.

Hautamäkeä ei pystytty syrjäyttämään

Luokan kolme edellistä mestaruutta vienyt Ville Hautamäki ei antanut tälläkään kaudella muille mahdollisuuksia. Kaikki kunnia tietysti nuoremmille haastajille, Konsta Saariselle ja Arttu Lähdeniemelle, joiden aika vielä varmasti koittaa. Hautamäki oli vain yksinkertaisesti täysin omaa luokkaansa, vaikka loppukausi ei sujunutkaan ihan odotusten mukaisesti. 

Hautamäki kärsi Kokkolassa pienistä tekniikkamurheista mutta onnistui niistäkin huolimatta nappaamaan rallin kakkossijan ja neljännen peräkkäisen luokan Suomen mestaruuden. Kaikkiaan konkarille on kertynyt pitkän uran aikana jo seitsemän SM-kultaa. 

- Tosi varovasti tultiin tämä viimeinen. Olosuhteet olivat niin vaikeat. Vettä tuli alussa tosi rajusti. Kiitos kaikille tukijoille, Hautamäki kertoi. 

Luokan Kokkolassa voittanut Arttu Lähdeniemi kuittaa SM-hopeaa, kun toisena ennen viimeistä kisaa ollut Konsta Saarinen sortui virheeseen ja ajoi ulos pudoten samalla pronssille. 

Tiimimestaruuskilpailussa mestariksi kruunattiin Co-Motorsport ennen Rautio Motorsportin kakkostiimiä ja TGS Skoda Motorsport Suomi -tiimiä. 

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Kokkola Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 1.10. klo 19:25. 

Ralli SM -sarjassa ajetaan kaudella 2024 jälleen seitsemän osakilpailua. Kausi alkaa poikkeuksellisesti Rovaniemen osakilpailun sijaan Riihimäellä 12.-13. tammikuuta. Lue lisää kaudesta 2024 täältä

Sarjasäännöt kaudella 2023 »
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat »

Alustavat tulokset: SM Kokkola Ralli

SM1
1. Juha Salo 54:57,7 
2. Teemu Asunmaa +7,7
3. Jari Huttunen +20,8

SM2
1. Toni Herranen 57:41,5
2. Benjamin Korhola +1:10,3
3. Ville Ruokanen +5:17,8

SM3
1. Nico Valkonen 1:01:17,8 
2. Jooa Iivari +1:47,9
3. Daniel Polasek +3:15,8

SM4
1. Tuukka Kauppinen 1:04:56,6 
2. Henri Sääskilahti +54,8
3. Viljami Salminen +3:38,1

SM5
1. Arttu Lähdeniemi 1:00:23,3 
2. Ville Hautamäki +1:05,8
3. Jarkko Nikara +2:10,1

Kaikki tulokset »

Alustava pistetilanne: 7/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Teemu Asunmaa 122p 
2. Jari Huttunen 120p 
3. Lauri Joona 119p

SM2-luokka
1. Benjamin Korhola 145p
2. Henri Hokkala 104p 
3. Toni Herranen 83p 

SM3-luokka
1. Justus Räikkönen 101p 
2. Tuomas Välilä 93p
3. Nico Valkonen 90p 

SM4-luokka
1. Tuukka Kauppinen 111p
2. Henri Sääskilahti 93p 
3. Jose Kangas 73p

SM5-luokka
1. Ville Hautamäki 142p
2. Arttu Lähdeniemi 129p
3. Konsta Saarinen 101p

Tiimit
1. Co-Motorsport 267p
2. Rautio Motorsport 259p
3. TGS Skoda Motorsport Suomi 253p

Kaikki SM-sarjan pisteet »

Suomen mestarit 2023

SM1
Kuljettaja: Teemu Asunmaa 
Kartanlukija: Ville Mannisenmäki

SM2
Kuljettaja: Benjamin Korhola  
Kartanlukija: Pekka Kelander 

SM3 
Kuljettaja: Justus Räikkönen 
Kartanlukija: Mikael Korhonen 

SM4 
Kuljettaja: Tuukka Kauppinen 
Kartanlukija: Matti Leistiö 

SM5
Kuljettaja: Ville Hautamäki 
Kartanlukija: Toni Raiski 

Tiimit
Co-Motorsport

Secto Rally Finland Power Stage

Ralli SM -sarjan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Kokkola Rallissa Power Stagena toimi EK 11 Markby 2 (22,88 km). 

Power Stage -voittajat: SM Kokkola Ralli

SM1-luokka: Juha Salo 
SM2-luokka: Toni Herranen 
SM3-luokka: Nico Valkonen 
SM4-luokka: Tuukka Kauppinen 
SM5-luokka: Arttu Lähdeniemi

Power Stage pisteet päivittyvät tänne »
Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

SEURAA RALLI SM -SARJAA

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

SEURAA SM KOKKOLA RALLIA

www.kokkolaralli.fi
Facebook
Instagram

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa