Facebook Twitter Email Pinterest

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja tarjoili draamaa viiveellä

02.10.2023 / Ralli SM / Viestintä

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja saatiin lauantaina päätökseen SM Kokkola Rallin yhteydessä. Kilpailun aikana ei isompaa dramatiikkaa kohdattu, oikeastaan voitaisiin kai sanoa että isoimmat dramatiikat tapahtuivat aiemmin kaudella.

Kahdeksan erikoiskokeen ja noin 95 kilometrin reitti ei päästänyt kilpailijoita helpolla. Päivän aikana rankaksi yltynyt sade piiskasi tiestöä ja koetteli hetkittäin kilpureiden pyyhkijöiden nopeuden riittävyyttä. RSJM-luokilta jäi lopulta yksi erikoiskoe ajamatta, kun viidentenä ajettu Markby 1 (22,88 km) siirrettiin vaihtoehtoiselle reitille. Tarvittavat erot saatiin kyllä siitä huolimatta tehtyä.

Junioreissa mestaruuteen vahvimmin oli tyrkyllä pistetaulukon nelospaikalta RSJM3-luokan kaksikko Tuukka-Matias Kivioja (JurvanUA) - Juha Heinonen (KvanUA) Ford Fiesta Rally4:lla. Pistesarakkeessa oli yksi keskeytys, joten Kokkolasta oli mahdollisuus vielä kasvattaa pistepottia kunnolla. 

Pari ensimmäistä erikoiskoetta meni hieman katsellessa ja oman luokan sisältä Tino Nikkanen (SaloUA) - Pasi Nurmi (SaloUA) ahdistelivat Ford Fiesta R2:llaan. Sen jälkeen Kiviojan autokunnassa löydettiin tarvittava tuntuma johtopaikan vankistamiseen, jota päivän lopuksi oli kertynyt 15 sekuntia päälle minuutin. Kauden neljäs luokkavoitto vahvisti samalla Junioreiden Suomen mestaruuden.

- Kausi meni kaikkiaan hienosti. Pieniä murheitakin aina matkaan mahtuu, varmaan kaikille jossain kohtaa. Viimeinen kisa oli loppuun asti aika jännittävä, kiteytti mestari Kivioja tuntemuksiaan kaudesta päätöskisan haastavuudesta.

Hopeaan vahvin sauma oli RSJM4-luokassa hyvä kauden ajaneella RoiUA:n kaksikolla Samu Koivuranta - Jennika Puominen BMW 325i:llä. Tälläkin kertaa oli tilanne hyvällä mallilla ennen viimeiselle erikoiskokeelle lähtöä, mutta luokan voiton Kokkolassa vei kuitenkin Antti Rintamäki (LappajUA) - Jouni Ekola (AL-Härmä) vastaavalla ajokilla 6,3 sekunnin erolla. Rovaniemeläiset kuitenkin sarjan hopean nappasivat kakkossijallaankin.

- Päivä oli haastava, mutta pysyttiin vauhdissa kisan alusta alkaen. Yksi rengasrikkokin päivään mahtui, joka tuli seitsemännellä erikoiskokeella. Sitten 9 ja 10 pätkille saatiin itsemme ruoskittua vauhtiin ja saatiin kaulaakin muihin.

- Viimeisen erikoiskokeen lähdössä päätettiin, että ajetaan se varmasti maaliin, mutta tuli löysäiltyä liikaa ja menetettiin johtopaikka. Olemme tyytyväisiä ensimmäiseen rallikauteemme. Oikein kiva laji on tämä. Ensi kausi on vielä auki, mutta varmaankin sitä aletaan lyömään tietä kirjaan, eli nuottien pariin, sanailee Koivuranta.

Pronssisijalle oli vahvin kiinnitys RSJM1-luokan puolelta AL-Härmän veljesparilla Juuso Lammi - Juho Lammi. Kaksikon seikkailut Citroen C2 VTS:n kanssa olisivat potentiaalista tavaraa kirjaksi. Itärallista tulleen hylkäyksen myötä, ei Kokkolasta ollut isoa pistepottia luvassa, mutta voitolla sentään yhden pisteen lisäys pistepottiin.

- Kisahan meni siinä mielessä hyvin, että päästiin maaliin luokkavoittajina. Muuten päivä oli kaikkea muuta kuin hyvä. Ensimmäinen pätkä lähti hyvin, kunnes meni laturinhihna poikki ja sen seurauksena ohjaustehostin lakkasi toimimasta. Siirtymällä vaihdettiin uusi remmi ja mentiin seuraavalle pätkälle, joka menikin maaliin asti hyvin.

- Siirtymällä huomattiin että tukivarren pusla oli revennyt, ei pystytty tekemään asialle mitään ja loppupäivän ajaminen oli erityisen haastavaa kun sadekeli toi oman mausteensa. Viimeisellä erikoiskokeella auto rupesi vielä pätkimään, ei jostain syystä saanut bensaa kunnolla, mutta maaliin päästiin. Olihan se aika selviytymistä, niin kuin koko kausi on ollutkin, tarinoi Juuso Lammi.

Nuorten SM:ssä Esko Kytömäki (MhMK) oli jo varmistanut mestaruuden aiemmin eikä ollut enää Kokkolassa mukana.

Hopean piti periaatteessa olla menossa Joonatan Ylilammi (KarUA/MK) - Juha-Pekka Perämäki (KeurUA) kaksikolle, jotka suuntasivatkin Kokkolassa nuottipuolelle SM4-luokkaan. Jossittelun paikkaa jäi pistekolmosena olleen Joakim Gomanin (LakUA) mahdollisuuksista pronssiin tai hopeaan.

Kesäkuussa Itärallissa Goman suljettiin kilpailusta kilpailunjohtajan päätöksellä, joka tuli virtuaalisen punaisen lipun noudattamatta jättämisestä. Päätös sinällään on Rallin sääntöjen 23.8 artiklan mukaan oikea. AKK voi säännön mukaan myöhemmin määrittää mahdollisen lisärangaistuksen. Verrokkina viime talvelta Kuopiossa SM4-luokassa Raoul Dahlqvist ja Ville Vatanen hylättiin samasta rikkeestä kilpailupaikalla. Kuopiossa Dahlqvist ja Vatanen tekivät vastalauseen hylkäyksestä, joka päättyi tuomariston pöydälle ja tuomaristo puolsi kilp.johtajan päätöstä hylkäyksestä.

Kun nyt virallisissa tuloksissa Gomanilla Itärallista oli merkintänä "Suljettu kilpailusta", ei hänen tarvinnut pistetaulukkoon ottaa nollakisaa mukaan ja tämän myötä Kokkolassa olikin mahdollisuus lopulta mitalivärin korottamiseen.

Kilpailun alku Kokkolassa kulki pitkään Aaron Holopainen (TTR) - Toni Koskela (MäntsMK) ohjastaman Ford Fiestan hallinnassa. Lähimpänä uhkaajana oli Goman Fiestallaan. Gomanilla kuitenkin nähtiin esimerkiksi takaluukku auki ajelua ja aikatappiota kertyi sijoituksen pudotessa kolmanneksi.

Samalla Kimi Rajala (HämUA) - Juho Nykänen (ESRC) aloittivat valtaisan kirin Toyota Auriksellaan. Kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle syntyi pohja-aika ja se riitti nostamaan Rajalan ohi Holopaisen ensimmäiseen osakilpailuvoittoonsa Nuorten SM:ssä. Kiri oli sikälikin kova, että Rajala oli sai ennen kilpailua 20 sekunnin aikarangaistuksen, kun rengaslomake oli epähuomiossa lähetetty väärään sähköpostiin. Rajalan upean suorituksen arvoa varjostaa harmillisesti se, että tiimissä juhlittiin jo nousua pronssille.

Sarjasäännöt kaudella 2023 »

Tulokset: SM Kokkola Ralli, Kokkola

RSJM1
1. Juuso Lammi 1:05:25,3 
2. Nuutti Korhonen +26,6

RSJM3
1. Tuukka-Matias Kivioja 1:03:44,6 
2. Tino Nikkanen +1:15,1

RSJM4
1. Antti Rintamäki 1:02:35,4 
2. Samu Koivuranta +6,3
3. Joakim Löfvik +58,9

Nuorten SM
1. Kimi Rajala 1:03:08,9
2. Aaron Holopainen +13,5
3. Joakim Goman +27,5

Kaikki tulokset »

Pisteet: 5/5 osakilpailua

RSJM
1. Tuukka-Matias Kivioja 60p
2. Samu Koivuranta 56p 
3. Juuso Lammi 51p

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 60p
2. Joakim Goman 42p
3. Joonatan Ylilammi 40p 

Kaikki RSJM-pisteet »

Secto Rally Finland Power Stage

Nuorten SM -luokan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Kokkola Rallissa Power Stagena toimi EK 11 Markby 2 (22,88 km). 

Kokkolan Power Stage -voittaja: Kimi Rajala

Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

SEURAA RALLI SM -SARJAA

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

SEURAA SM KOKKOLA RALLIA

www.kokkolaralli.fi
Facebook
Instagram

Kuva: Samu Ekman / AKK

 

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa