Facebook Twitter Email Pinterest

Toni Herranen ajoi voittoon ja nousi SM-pronssille kauden päätöskisassa Kokkolassa

02.10.2023 / Taneli Niinimäki / Toni Herranen Sports -tiedotus

Rallin SM-kausi ajettiin päätökseen viikonloppuna haastavissa olosuhteissa Kokkolassa. Edellisissä kisoissa tekniikkamurheista kärsinyt Toni Herranen sai kauden viimeiseen kisaan Ford Fiestansa kilpailukykyiseksi ja täräytti voittoon SM2-luokassa. Voitto nosti 19-vuotiaan nuorukaisen samalla luokan SM-pronssille.

- Yleisesti fiilis oli tosi hyvä ennen kisaa, kun auto oli nyt oikeasti iskussa. Testeissä kaikki toimi ja viimeistään siinä tajusi, että aikaisemmissa kisoissa on auton puolesta hävitty aika paljon. Ajattelin, että kunhan saisi nyt vain hyvän ja ehjän kisan tähän kauden loppuun, Herranen kertoo.

Kokkolan SM-ralli käynnistyi perjantaina illan pimetessä kolmella erikoiskokeella, joista kaksi ajettiin asfaltilla Kokkolan keskustan tuntumassa. Herrasen kilpailu lähti kartanlukija Samu Vaalerin kanssa hyvin liikkeelle ja yötauolle mentäessä kaksikko oli luokan piikkipaikalla.

- Olosuhteet ei ollut mitkään helpoimmat pimeässä ja liukkaassa kelissä, mutta kisa lähti heti hyvin käyntiin. Metsäpätkälle ajettiin pohjat ja se nosti vain omaa fiilistä entisestään.

Herranen jatkoi lauantaina kärkivauhtiaan ja heti kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle tärähti luokkapohjat. 

- Lauantai lähti hyvin käyntiin ja saatiin kasvatettua eroa kärjessä. Hirveää yrkkää ei ollut, mutta tuli hyvällä rytmillä ja puhtaasti, Herranen sanoo.

Vesisade ja illan pimeys toi vielä jännitystä viimeisille erikoiskokeille, mutta jyväskyläläinen selvitti haasteet ja lopulta kuuden pohja-ajan turvin nappasi ylivoimaisen luokkavoiton kauden viimeisestä kilpailusta.

- Siitä tuli vielä illalla mielenkiintoinen kisa. Kisan pisimmälle erikoiskokeelle saatiin aika reilut pohjat ja kasvatettiin eroa lisää. Sitten kahdella viimeisellä pätkällä oli ehkä haastavimmat olosuhteet mitä olen Suomessa ajanut. Iso kiitos menee kartanlukija Samulle, jonka kanssa yhteistyö toimi heti alusta asti.

Viides sija yleiskilpailussa

Huomionarvoisena täytyy nostaa esiin Herrasen yleiskilpailun viides sija, mikä on SM2-luokan autolla erittäin kova suoritus.

- Kaiken kaikkiaan jäi hyvä fiilis kisasta ja tärkeä onnistuminen kauden loppuun. Oli tärkeä osoittaa, että kun auto toimii, niin kyyti riittää kamppailemaan voitosta. Sen olen kyllä itse tiennyt ja nyt tähän kisaan saatiin auto vihdoin kilpailukykyiseksi. Oli myös tärkeää, että heti alussa pystyttiin ajamaan kärkivauhtia pitkästä kilpailutauosta huolimatta, Herranen selvittää.

Voitto nosti Herrasen samalla luokan pistetaulukossa SM-pronssille. MM-sarjan päällekkäisyyksien takia Herranen ajoi seitsemästä SM-osakilpailusta ainoastaan neljä.

- Ajattelin ennen kilpailua, että siihen pronssiin on vielä pieni mahdollisuus, mutta kisan aikana sitä en sen enempää miettinyt. Se tuli maalissa pienenä yllätyksenä, Herranen naurahtaa.

Nyt Herranen kääntää katseet hyvillä mielin ensi kauteen. Onnistuminen päätöskisassa toi itseluottamusta haastavan kauden päätteeksi.

- Nyt ruvetaan valmistautumaan ensi kauteen. Tämän onnistumisen jälkeen on mukava lähteä suunnittelemaan tulevaa. Ja erittäin suuri kiitos kuluneesta kaudesta kaikille yhteistyökumppaneille, tukijoille, huoltoporukalle ja kaikille meidän mukana olleille!

SM2-luokan lopputulokset / Kokkola

1. Toni Herranen 57:41,5
2. Benjamin Korhola +1:10,3
3. Ville Ruokanen +5:17,8

SM2-luokan lopullinen pistetilanne

1. Benjamin Korhola 145p
2. Henri Hokkala 104p
3. Toni Herranen 83p

Kuva: Hannu Rainamo 

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa