Facebook Twitter Email Pinterest

Uusi SKODA FABIA R5 luokiteltu ja valmiina kilpailuihin

03.05.2019 / Skoda Suomi

Auto on luokiteltu kansainvälisen autoliitto FIA:n toimesta. Tuhansien kilometrien testien jälkeen ŠKODA FABIA R5 tulee pian näyttäytymään myös erikoiskokeilla.

- Uusi auto on jatkoa menestyksekkäälle R5projektillemme. Pysyimme kehitysohjelmassa koko ajan aikataulussa. Luokittelussa tarkistettiin, että auto täyttää FIA:n turvallisuusmääräykset. Nyt keskitymme auton julkistukseen, ja alamme myös rakentaa ensimmäisiä asiakkaille meneviä yksilöitä, tiimipäällikkö Michal Hrabánek kertoo.

ŠKODA FABIA R5 esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa viime vuoden joulukuussa. Sittemmin auton testejä on jatkettu soralla, asfaltilla sekä lumella ja jäällä – yhteensä useita tuhansia kilometrejä.

Uutta autossa on päällepäin erityisesti keulan erilainen ilme ja uusiutuneet ajovalot. FABIA R5:n moottori tuottaa entistä enemmän suorituskykyä, vaikka autossa edelleen tuttu, 1,6-litrainen turbomoottori onkin. Huipputehoa ja ajettavuutta on tullut lisää aiempaan versioon verrattuna. 

Öljypumppu on uusi, samoin sähköinen vesipumppu ja aiempaa tehokkaampi jäähdytysjärjestelmä. Nyt myös turbon hukkaportti toimii sähköllä. Kampiakselin ja laturin välistä yhteyttä on niin ikään parannettu, mikä takaa suuremman moottoritehon kiihdytettäessä.

Uutta on myös auton sähköjärjestelmä, jota kontrolloidaan Magneti Marellin ratkaisuin. Vaihdevälityksiä on myös muutettu, mikä moottorin muutosten ja voimansiirron ratkaisujen myötä takaa myös pidemmän käyttöiän autolle.

Koria on vahvistettu ja sisään asennettu vuoden 2019 normit täyttävä turvakehikko. Uudessa ohjauksessa on erilainen välityssuhde, ja pidempi joustomatka vastaavasti takaa myös paremman pidon.

Tähän mennessä asiakkaille ympäri maailman on toimitettu jo 269  ŠKODA FABIA R5 –autoa. Pelkästään vuonna 2018 autoja myytiin jopa 80 kappaletta.

ŠKODA Motorsport ajattaa rallin MM-sarjassa hallitsevaa WRC2 –luokan maailmanmestaria Jan Kopeckýa, joka kilpailee myös Tshekin kansallisessa rallisarjassa. Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen tavoittelevat mestaruutta WRC2 Pro –luokassa.

Kuva: Škoda Suomi

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 102 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Juha Salo / Topi Luhtinen 99 pistettä Karkkilan UA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 67 pistettä NHD (R5)
4. Kristian Kiviniemi / Enni Mälkönen 51 pistettä ParkUA (R5)
5. Jari Ketomaa / Marko Sallinen 39 pistettä MikUA ()

< Katso kaikki >

Kalenteri 2019

  Rallin nimi Paikkakunta PVM
  1. Arctic Lapland Rally  Rovaniemi     

24.-26.1.

  2. SM O.K. Auto-ralli Kouvola 15.-16.2.
  3. SM-Itäralli
Joensuu 2.3.
  4. SM Riihimäki Ralli Riihimäki 24.-25.5.
  5. Pohjanmaa Ralli
Seinäjoki 14.-15.6.
  6. SM Oili Jalonen Ralli
Laitila 30.-31.8.
  7. SM Ralli Salo-Turku
Salo-Turku 27.-28.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa