Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joona kuudes haastavassa Kroatian MM-rallissa

21.04.2024 / Anu Haapalainen

Hellettä, lumisadetta ja rengasongelmia. Kaikkea tätä tarjoili tämänvuotinen Kroatian MM-ralli Lauri Joonalle.  

Rallin MM-sarjan neljäs osakilpailu ajettiin viikonloppuna Kroatiassa. WRC2-luokassa kilpailevalle Lauri Joonalle kisa oli kauden toinen MM-ralli. Kauden avauksessa Ruotsissa Joona ja kartturi Janni Hussi ajoivat kuudenneksi, nyt tavoitteena oli sijoitus lähempänä WRC2-luokan kärkeä.

Kroatian MM-ralli ei päästä kilpailijoita helpolla, siitä pitävät huolen haastavat asfalttitiet, kovat kilpakumppanit ja vaihtelevat kevätsäät. Sää vaihtelikin kisaviikon aikana lähes kolmenkymmenen asteen helteestä lumisateeseen. Perjantain kahdeksan erikoiskoetta ajettiin ilman päivähuoltoa, ohjelmassa oli ainoastaan ns. rengashuolto. Joona ja Hussi ajoivat tasaisen varmasti, ilman turhia riskejä ja erikoiskoeajat olivat kärjen tuntumassa.

- Ei ollut helppo aloitus, kun heti ensimmäisenä oli 23 km pitkä erikoiskoe ja paljon mutaa tiellä. Seuraavat olivat sitten helpompia ja pikkuhiljaa kellokin alkoi tykkäämään. Viimeinen pätkä tuli ehkä vähän liian varovaisesti, mutta ei haluttu ottaa turhia riskejä,summasi Joona perjantaita.

Sääennustus povasi lauantaille sadekeliä, ja siihen varautuivat myös Joona ja Hussi. Ennustettua rankkasadetta ei kuitenkaan saatu, joten rengasvalinta aiheutti pito-ongelmia.

- Valittiin pehmeää pyörää alle sateen toivossa, eikä sitä sitten oikein tullutkaan. Koko ajan ajo kuitenkin kehittyy, ja tuntuma autoon paranee. Kyllä huomaa, että kilometrit tekee tehtävänsä. Kun eteen ja taaksen on aika paljon väliä, yritetään pitää tämä sijoitus loppuun saakka, kertoi viidentenä yötauolle saapunut Joona lauantai-iltana.

Mutta renkailla oli suuri rooli vielä sunnuntainakin. Aamun toisella erikoiskokeella TGS Motorsport-tiimin Skoda Fabia RS Rally2 -auton oikea eturengas rikkoutui ja kaksikko joutui renkaanvaihtopuuhiin.

- En oikein edes osaa sanoa, missä kohtaa rengas meni rikki. Se piti kuitenkin vaihtaa ja ollaan tyytyväisiä, että päästiin erikoiskokeen maaliin, kertoi Joona maalihaastattelussa.

Kaksi viimeistä erikoiskoetta menikin sitten murheitta, ja Joonan sijoitus on WRC2-luokan lopputuloksissa kuudes. WRC2 Challenger-sarjassa Joona oli viidenneksi nopein. WRC2-luokan voittoon ajoi Nikolay Gryazin ja toiseksi sijoittui Yohan Rossel. Kroatian MM-rallin kolmanneksi nopein Rally2-kuljettaja oli Sami Pajari, mutta hän ei ajanut Kroatiassa WRC2-pisteistä, joten kolmanneksi korkeimmat pisteet kirjattiin Pepe Lopezille.

Jos kisasta jäi jotain hampaankoloon, oli siinä myös positiivistakin. Pääluokan tapaan myös WRC2-luokalla on Kroatiassa käytössä etuautot. Joonalle kerta on ensimmäinen.

-Homma on sujunut hyvin. Kaverit on lähteneet reitille anivarhain ja tehneet meidän hommaa helpommaksi mm. merkkailemmalla nuotteihin paikkoja, joista voi leikkailla ehkä enemmän ja mistä ei. He ovat tarkkailleet keliä ja kertoneet, onko tiellä paljon soraa tai mutaa. Kokemusta ei tiimiltä puutu, kiittelee Joona etuautossa istuneita Toni Gardemeisteria ja Tuukka Shemeikkaa.

Seuraava MM-ralli ajetaan Portugalissa 12.-15. toukokuuta.

Kroatian MM-ralli, 18.-21.4.2024
Tulokset ja pistetaulukot: 
https://www.wrc.com/en/wrcplus/live-timing/

Kuva: Honza Fronek

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa