Facebook Twitter Email Pinterest

Kristian Sohlberg johdossa taukotilanteessa

30.01.2010 / Kristian Sohlberg johdossa taukotilanteessa

Ralli SM.jpg

Ralli SM -sarjan toinen osakilpailu alkoi vaihtelevissa merkeissä. Ensimmäinen erikoiskoe oli 27,43-kilometrinen Siikakämän vaati kuljettajilta paljon heti aamutuimaan. Jukka Ketomäki kirjautti pohja-ajan avauserikoisokeelle, mutta Kosti Katajamäki jäi vain 3,9 sekuntia. Kristian Sohlberg puhalsi siinä samassa johtokaksikon niskaan, ero kärkeen oli vain 5,2 sekuntia.

Juha Salon aika oli ensin hämmästyksen aiheena, karkkilalainen jäi pohjista peräti 7,9 sekuntia. Pian maastosta kantautui tietoja, että Salon autossa oli turbo-ongelmia. Toisen SM-osakisan yleiskilpailutilanne sai heti mielenkiintoisen alun. Joni Nikko, Joonas Lindroos, Jarkko Miettinen, Marko Kakko, Tommi Luostarinen ja Mika Hirvikangas vielä täydensivät kärkikymmenikön.

Päivän toinen erikoiskoe oli päivän pisin Jyrhämäjärvi 29,89 km. Kristian Sohlberg sai täällä puristettua pohja-ajan, jolle Kosti Katajamäki jäi 3,0 sekuntia. Jarkko Miettiseltä alkoi ajo sujua, nyt helsinkiläiselle kirjattiin jo kolmanneksi nopein aika tältä erikoiskokeelta. Juha Salon turbo-ongelma rassasi tietenkin edelleen, hänen sijoituksensa Jyrhämäjärvellä oli vasta 19:s.

Sohlberg nousi tässä vaiheessa kilpailun kärkeen, eroa Katajamäkeen vain 1,7 sekuntia. Joni Nikko teki hyvää työtä kilpailun kolmantena ja Jarkko Miettinen neljäntenä oli 29,8 sekuntia Sohlbergia perässä. Juha Salo putosi päivän kokonaistilanteessa sijalle 11.

Mäntyvaaran lyhyt 3,70 km:n päivän kolmas erikoiskoe ei kokonaistilanteeseen vaikuttanut, mutta pohjat raviradalle ajoi Jarkko Miettinen. Ketomäki oli kakkonen 2,3 sekuntia perässä. Kristian Sohlberg ja Kosti Katajamäki ajoivat tasa-ajan, pohjista 2,3 sekuntia hitaampina. Juha Salo pystyi puristamaan tällä lyhyellä pätkällä sen verran, että ek-sijoitus oli 8:s, ero kärkeen 7,2 sekuntia.

Kun miehet kaarsivat päivän ainoalle, pitkälle huoltotauolle Mäntyvaaran raviradan kupeeseen, Kristian Sohlberg oli kilpailun kärjessä. Autossa AT-jonossa istui suhteellisen tyytyväisen näköinen mies.
"Tilanteeseen täytyy olla tyytyväinen. Auto menee hienosti, illalla tehtiin vielä pieniä hienosäätöjä, joten kiva oli ajaa tänään. Eilinen päivä kariutui kokonaan rengasrikkoon, joka verotti aikaa reilulla kolmella minuutilla. Nyt sitä ei enää murehdita, vaan annetaan mennä", raportoi Sohlberg.
"Kabiinissa ne suurimmat ongelmat ovat olleet, auto toimii paremmin näköjään kuin mies ratissa", naurahti Krisse.
"Tämä paikka yritetään pitää loppuun asti, saadaan vähän hyvitystä eilisille harmeille."

Kosti Katajamäki oli myös paremmalla mielellä lähtenyt tämän päivän kisaan.
"Taisivat pojat huollossa löytää viankin ja saivat sen korjattua. Nyt auto vastaa paljon paremmin kaasuun, ja oikein hyvin ajo nyt luistaa. Fiiliskin on hyvä ja ajo on juuri sellaista kuin pitääkin", paljasti kakkosena kisassa ollut Kosti.

Joni Nikko on ollut myös hyvässä vauhdissa. Jos eilen mies oli pettyneen oloinen, tänään asiat olivat jo paremmin. Mitään erityistä raportoitavaa Nikolla ei kuitenkaan ollut.
"Päivän toisella pätkällä Jyrhämäjärvellä otettiin liian varovasti. Tämä on meille ollut aina vaikea pätkä, ja nyt päätettiin ottaa varman päälle", paljasti Nikko.
"Kolmen sakkiin aion päästä", lupasi Nikko, joka tässä vaiheessa ei vielä itse tiennyt, että Jarkko Miettinen oli jo jäänyt taakse parilla sekunnilla.

Jarkko Miettisen ajo parani pätkä pätkältä. Aamun ensimmäisellä Miettinen oli seitsemäs, toisella kolmas ja kolmannella irtosi pohja-aika.
"Nyt meneekin kyllä ihan hyvin. Pientä arkuutta oli ehkä vielä ekalla pätkällä, mutta sen jälkeen auto on pysynyt hanskassa kyllä paljon paremmin. Mutkaisilla osuuksilla menee itse asiassa jo tosi hienosti. Mahdollisuuksia on tänään ottaa paikka kärkikolmikossa", pähkäili Miettinen.

Juha Salon auton vika saatiin paikallistettua. Turbo-ongelma ei lopulta ollutkaan niin vakava, vain turbon letku oli irronnut. Huollossa vika saatiin korjattua.
"Harmi, että ongelma ilmaantui juuri näillä pitkillä pätkillä. Aamun ensimmäisellä, vain noin 2-3 kilometriä ennen maalia letku irtosi. Ehdin jo toivoa, että tulisi edes yksi piste, mutta katsotaanpa mitä saadaan vielä aikaan kun auto saatiin kuntoon", jutteli Salo huollossa.

Jukka Ketomäellekin ilmaantui harmia päivän toisella erikoiskokeella.
"Oon joka vuosi jarruttanut tähän paikkaan ihan liian aikaisin, ja nyt päätin, että jarrutan selvästi myöhemmin. No, jarrutin näköjään vähän liiankin myöhään, ja vielä paikassa, jossa kevensi sen verran, että auto ampaisi lumihankeen. Ehdin yrittää kaikenlaisia pelastuskonsteja käsijarruakin käyttäen, mutta auto kallistui pahemman kerran sinne lumipenkkaan", selitti Ketomäki värikkäästi.
"Auto oli siellä kyljellään, mutta onneksi paikalla oli sen verran väkeä, että auttoivat meidät pois autosta ja lopulta autonkin takaisin tielle. Siinä tuhrautui noin kuutisen minuuttia."
Jukka Ketomäen sijoitus päivän kolmen erikoiskokeen jälkeen oli 28:s.

Joonas Lindroos oli aamun ensimmäisellä kuudes, pohjista 17 sekuntia perässä. Toisella erikoiskokeella sitten sattui ulosajo ja rengasrikko, jossa aikaa tuhraantui parisen minuuttia, joten SM-pisteille ei näyttäisi olevan tällä kertaa asiaa.
"Kaiken lisäksi Mäntyvaaran lyhyellä pätkällä meni oikealta puolelta raidetanko poikki ja aikaa kului taas paljon," kertasi viimevuoden SM2-luokan ja Nuorten Suomen mestari. Sijoitus Lindroosilla kolmen pätkän jälkeen oli 27:s.

Tämän jälkeen on vielä kolme erikoiskoetta jäljellä. Kilpailijat tulevat maaliin Rovaniemen Lordiaukiolle noin klo 17.00.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa