Facebook Twitter Email Pinterest

Ketomaa voitti, Salolle korkeimmat pisteet

20.02.2010 / Ketomaa voitti, Salolle korkeimmat pisteet

pieni-sm-mikkeli-salo2.jpg

Juha Salo oli Mikkelissä kakkonen, mutta nappasi korkeimmat SM-pisteet. Kuva: Marko Mäkinen

Ralli SM -sarjan SM1-luokan kolmannen osakilpailun Mikkelissä voitti Jari Ketomaa, joka kansainväliseen ralliuraansa keskittyessään osallistui oman kylän kisaan lähinnä testimielessä. Brittiläisen tiimin Mitsubishillä ajanut Ketomaa oli pari päivää säätänyt autoaan etelä-savolaisille teille sopivaksi, ja oli mitä ilmeisemmin saanut autoon hyvään kuntoon, sillä kilpailun voitto tuli peräti 41 sekunnin erolla Juha Saloon.
"Koko päivä oli todellista kilvanajoa. Haastava ja vaativa reitti, mutta todella hyvä kisa oli", mainitsi Jari Ketomaa maalissa. Ketomaa keskittyy kansainväliseen uraan ja lähtee Super 2000 -luokan MM-sarjaan. Ensimmäinen kisa on Jordanian ralli huhtikuun ensimmäinen viikonloppu.
"Siellä ei ole ainakaan tällaisista lumipenkoista haittaa", naureskeli Ketomaa.

Mikkeliläinen Jari Ketomaa ei siis osallistu Ralli SM -sarjaan tänä vuonna, eikä näin ollen saa myöskään SM-pisteitä, joten korkeimmat pisteet vie viime vuoden SM-hopeamies Juha Salo.
"Olisin toki halunnut voittaa, mutta täytyy ajaa järki päässä", kommentoi Juha Salo viimeisen erikoiskokeen maalissa.
Juha Salo oli huoltotauolla 6,9 sekunnin päässä Ketomaasta. Karkkilalainen päätti erikoiskokeen 5 jälkeen varmistaa kakkossijansa ja rauhoittaa ajonsa, sillä siinä vaiheessa takana ollut Kosti Katajamäki oli jo 48,7 sekuntia hävinneenä.

SM Vaakuna-Rallin reitti oli tänä vuonna kilpailijoille mieleinen, mutta erittäin haasteellinen. Samoilla erikoiskokeilla oli sekä pienen että ison tien osuuksia, joiden vuoksi rytminvaihdosten oli pakko osua kohdalleen, jotta tulosta tulisi. Lisäksi runsas lumi ja erittäin tarkasti auraustyönsä tehnyt lumilinkomies aiheutti kilpailijoille pulmia. Hankeen ajamisia sattui lähes kaikille, ja kun kylmä lumi täyttää lämpimän tuulilasin, lasi jäätyy nopeasti eikä ajamisesta tule mitään. Samoin lumi tukkii ilmansuodattimen, mikä estää moottorin kunnollisen toiminnan, joten aikaa hukkuu. Tätä sattui harvinaisen paljon tänään.

Voittotaisteluun ilmoittautui todella monta kuljettajaa vielä rallin aattona, mutta heti ensimmäinen erikoiskoe muutti suunnitelmia. Jarkko Miettinen oli ensimmäinen, jonka ajo päättyi erikoiskokeelle 1, kun auto haukkasi hieman hankeen ja mies spinnasi.
"Ei saatu pakkia päälle Skodasta, joten autoa ei saatu oikeaan suuntaan. Tämä loppui nyt tähän", selvitti Miettinen pätkän varrelta.
Toinen kärkimies, jonka kisa meni piloille heti ykkösellä, oli Rovaniemen toisen kisan voittanut Kristian Sohlberg, joka risteyksessä ahmaisi sisämutkasta hankeen. Lunta tunki tuulilasille ja ilmansuodattimeen, eikä auto käynyt kunnolla. Sohlberg ajoi erikoiskokeella erittäin hitaasti, ja samalla Jukka Ketomäki joutui ajamaan Sohlbergin perässä yli 10 km pääsemättä ohi.
Kristian Sohlberg sijoittui lopulta viidenneksi, eroa Ketomaahan jäi 2.23,5.
"Ilman hankeen haukkaamista tulos olisi ollut oikein mieluinen. Nyt menetettiin tärkeitä SM-pisteitä, joten totta kai harmittaa", myönsi Sohlberg maalissa.

Kosti Katajamäki oli pistejohdossa Rovaniemen jälkeen, mutta piti pintansa myös Vaakuna-rallissa. Tosin ero kakkosena olevaan Juha Saloon on pienin mahdollinen, eli yksi SM-piste. Katajamäen kisa oli muutoin suhteellisen hyvä, mutta ek:lla 3 pohjanmaalainen teki harmittavan virheen.
"Nuotti oli aivan oikein, mutta ajoin täysin väärää ajolinjaa ja suistuin hankeen", tunnusti Katajamäki.
"Aikaa hukkaantui ja ilmansuodattimen tukkeutuminen aiheutti lisää ongelmia. Hyvä kun tultiin näinkin maaliin, eroa kärkeen vain kertyi suhteellisen paljon."

Joni Nikko nappasi kolmanneksi korkeimmat SM-pisteet sijoittuessaan Vaakuna-rallissa neljänneksi. Mäntyharjulainen Ari Vihavainen epäonnistui, 17 kilometrisellä viimeisellä erikoiskokeella, joten Nikko onnistui kiilaamaan Vihavaisen ohi. Maalissa miesten välistä eroa oli puolisen minuuttia.

Joonas Lindroos on jo kolmen SM-osakisan aikana osoittanut, että vauhdissa löytyy, mutta tekniset ongelmat ovat vaikeuttaneet jämsäläisen kisoja. Mikkelissä ongelmaksi tuli ek:lla 2 rikkoutunut vetoakseli pilasi hyvän kilpailun.
"Autosta tuli kolmivetoinen. Se oli erittäin vaikea ajettava, eikä tietenkään kellokaan tykännyt", jutteli Lindroos, joka täksi vuodeksi siirtyi kaksivetoisista nelivetoisten luokkaan SM1.
Lindroos sijoittui lopulta seitsemänneksi vajaat kolme minuuttia Ketomaan perässä.

Jukka Ketomäki tiedetään nopeaksi kuljettajaksi. Rovaniemellä sattui harmittava ulosajo, mikä pilasi kisan, mutta täällä pohjanmaalainen oli epäonninen heti ensimmäisellä erikoiskokeella. Hitaasti etenevän Kristian Sohlbergin takana noin 12 kilometriä ajanut Ketomäki sijoittui lopputuloksissa luokan 10:nneksi.

SM-pistetilanne 3/7 osakisan jälkeen:
1. Kosti Katajamäki JärvisUA 40 pistettå
2. Juha Salo KaUA 39 pistettä
3. Kristian Sohlberg BRT 27 pistettä

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa