"$lang='en'""$lang='en'"
SuomeksiIn English

 

kumppanit_pysty.jpg

Ralli SM -sarja

Kansainvälinen autourheilu ja rallissa käytettävä kalusto elävät voimakasta murroskautta. Uusia tiimejä tulee mukaan ja uusia luokituksia kehitetään. Nämä muutokset heijastuvat myös kotoiseen Ralli SM -sarjaan, niin uutena kalustona, uusien polttoaineden sallimisena kuin myöskin kansallisina päivitystarpeina vanhentuvalle kalustolle. Näihin haasteisiin on uusilla sarjasäännöillä pyritty vastaamaan, sarjan tulevaisuuden turvaamiseksi ja kilpailijoiden sekä luonnollisesti yleisön mielenkiinnon lisäämiseksi.

Kilpailijoiden kannalta merkittävin muutos kaudelle 2014 on kilpabensiinin käytön salliminen kansainvälisesti luokitelluille autoille sekä etanolin käytön salliminen kansallisesti luokitelluille autoille. Muutoksen toivotaan helpottavan uusien autojen hankintaa (esim. FIA R5) ja lisäävän kansainvälisten kilpailijoiden määrää osakilpailuissa.

Ralli SM -sarja on suomalaisen autourheilun huippusarja, joka nauttii myös suurta kansainvälistä arvostusta. Sarjassa ajetaan 2014 kuusi osakilpailua, joista kolme talvella ja kolme kesällä. Kouvolan osakilpailu jää pois ja Pohjanmaa-ralli ajetaan Lapualla, mutta muuten sarja jatkaa 2013 kaudelta tutuilla kujeilla.

Talvikauden avaa perinteisesti Arctic tammikuun lopulla, sen jälkeen ajetaan Mikkelissä SM Vaakuna-Ralli helmikuussa ja maaliskuun alussa SM Itäralli Joensuussa.

Kesällä ajetaan kolme rallia. Lapualla SM Pohjanmaa-ralli kesäkuun puolessa välissä, sitten kausi jatkuu vasta elokuun lopulla Turun SM-rallissa. SM Castrol-ralli Tampereella syyskuun lopussa päättää kauden 2014.

SM-luokat

Suomenmestaruudet jaetaan erikseen kaksi- ja nelivetoisissa, molemmissa erikseen kuljettajille, kartanlukijoille ja tiimeille. Sekä nelivetoisissa että kaksivetoisissa mitalit jaetaan kahdessa eri luokassa, seuraavilla autoilla:

SM1 Super4: FIA R5, Super 2000 Rally (2.0 ja 1.6T), FIN R 4WD (sis. myös WRC-autot 31.12.2002 tai aiemmin luokitellut)

SM2 Tuotanto4: FIA N, FIA R4 ja FIN N 4WD

SM3 R2: FIA R1 ja R2 enintään 1600 cm3

SM4 Super2: FIA R3, FIN R 2WD ja ryhmä N enintään 2000 cm3 ja Super 1600 sekä dieselautot ryhmissä N ja A

Pisteitä saa jokaisen osakilpailun 15 parasta kussakin luokassa. Tiimimestaruudesta kilpaillaan siten, että tiimissä voi ajaa enintään kolme autoa, jotka voivat olla joko samasta tai eri luokista. Pistelasku suoritetaan luokittain - aiheesta tarkemmin sarjasäännöissä.

Suomi Cup

Ralli SM -osakilpailuiden ohessa ajetaan myös Suomi Cup. Suomi Cupissa kilpailevat suosiotaan erityisesti nuorten kuljettajien keskuudessa lisäävät V1600-autot ja F-ryhmäläiset omissa luokissaan.

Luokka SC5 ryhmä F, enintään 3000 cm3
Luokka SC6 V1600

Uudet WRC-autot

Kaikkiin osakilpailuihin tulee mukaan luokka uusille WRC-autoille sekä RRC-autoille. Luokan toivotaan houkuttelevan esim. tehdastallien testiajoja mukaan SM-osakilpailuihin. Kilpabensiinin käyttö on sallittu myös tässä luokassa.

Lisäksi järjestäjä voi halutessaan ottaa mukaan lisäluokkia, kuten Historic-luokat (ovat ehdottomasti mukana kaikissa osakilpailuissa), B-junioriluokat ja Seniorit.

Katso myös Ralli SM -sarjan sarjasäännöt!