Facebook Twitter Email Pinterest

Kuskien taidot punnitaan SM O.K. Auto-rallin uusitulla reitillä

05.07.2007 / Kuskien taidot punnitaan SM O.K. Auto-rallin uusitulla reitillä

Kuskien taidot punnitaan SM O.K. Auto-rallin uusitulla reitillä

Rallin SM -sarjan kesäkausi jatkuu lauantaina Kouvolassa, jonne SM O.K. Auto-rallin kilpailukeskus siirtyi edellisestä isäntäkaupungistaan Kuusankoskelta. Myös rallin reittiä on uusittu "rankalla kädellä", sillä kaikki erikoiskokeet ovat kuljettajille ennalta tuntemattomia. SM O.K. Auto-rallin nuotitkin menevät siis luonnollisesti täysin uusiksi.


Daniel Sordo tuo lisävauhtia Ryhmä A:n menoon

Luokan SM-pistejohdossa oleva Jussi Välimäki jättää Kouvolan osakilpailun väliin kansainvälisten ajokiireiden vuoksi, mutta uutta "vetovoimaa" saadaan Citroënin tehdaskuljettajana Rallin MM-sarjaa kiertävän Daniel Sordon myötä. Espanjalainen Sordo osallistuu kisaan Citroën C4 WRC -autolla tarkoituksenaan hankkia arvokasta kokemusta elokuussa Keski-Suomen sorateillä ajettavaa Neste Oil Rallia varten. Sordo starttaa reitille numerolla 1.
- Olen erittäin iloinen mahdollisuudesta osallistua tähän ralliin. Se tulee olemaan minulle erinomainen lisäkokemus. Tähän mennessä olen kilpaillut Suomessa vain kahdesti. Erikoiskokeet ovat täällä erittäin nopeita ja hypyt tärkeässä roolissa. Kouvolan rallitiet ovat kuin Ouninpohjan erittäin vaikealta erikoiskokeelta, Sordo kertoi.

Kesäkauden avauskisassa Keravalla täyden pistepotin vei nimiinsä Toyota Corolla WRC:llä ensimmäistä kisaansa ajanut Juha Vuorela. Talven ralleissa Vuorela ja kartturinsa Risto Pietiläinen kaasuttelivat vielä Mitsubishin Lancer Evo 7:llä, mutta kesäksi alle saatiin WRC-menopeli - ilmeisin hyvin seurauksin. Vuorela nimittäin nousi voittansa ansiosta SM-pisteissä kuudennelta sijalta aimo harppauksella kakkoseksi. Eroa johtopaikkaa pitävään Jussi Välimäkeen on kuitenkin vielä 17 pistettä, joten Välimäki säilyttää paikkansa poissaolevanakin.

WRC-autoilla kisaan lähtevät myös Jukka Hiltunen ja Ari Vihavainen, joilla kummallakin on allaan Ford Focus WRC. MM-rallikuski Sordon lisäksi vierailevana tähtenä Kouvolassa nähdään mm. SM-sarjan kärkikahinoista aiemmilta vuosilta tuttu Jouni Ampuja, joka lähtee haastamaan tämän kauden huippunimiä Subarun WRC-ohjuksella.


Ryhmä A:n pistetilanne ennen SM O.K. Auto-rallia:
1. Jussi Välimäki 49
2. Juha Vuorela 32
3. Kari Ali-Rantala 32
4. Kai Eklund 28,5
2. Arto Juolahti 28,5Kosti Katajamäki puolustaa SM-johtoaan isossa N-ryhmässä

Tähän mennessä kaikki kuluvan kauden SM-rallit, nimenomaan yleiskilpailut, on voitettu ison N-ryhmän autolla. Kouvolassa tämä voittoputki todennäköisesti katkeaa, mutta luokan äärimmäisen kova taso ja tiukat sekuntitaistelut säilyvät silti ennallaan. Siitä pitävät huolen ainakin tämä Mitsubishi Lancer Evo 9 -autoilla ajava kolmikko: SM-pistejohdossa oleva Kosti Katajamäki, kakkosena majaileva kolminkertainen suomenmestari Juha Salo ja edellisen kisan voittanut hallitseva mestari Jari Ketomaa. Kovan vastuksen tarjoavat onnistuessaan myös kesän ensimmäisessä SM-rallissa kolmannesta sijasta kamppailleet Teemu Arminen ja Toni Klemets, sekä SM-pisteissä neljäntenä oleva Jukka Ketomäki.

Sarjajohtaja Kosti Katajamäki kuitenkin aikoo puolustaa paikkaansa "kynsin hampain":
- Voitto on ainoa tavoite. Silloin myöskin johto sarjassa kasvaa. Terve raivo päälle heti ensimmäisestä erikoiskokeesta alkaen, Katajamäki suunnittelee.

Juha Salolla meni kesäkauden avauskisa hienoisesti penkin alle, kun ajotuntuma oli hukassa, mutta Kouvolaan mies lähtee entistäkin sisuuntuneempana:
- Nyt on tehty töitä todella rajusti. Rehellisesti sanottuna olen pettynyt, jos se ei tuloksissa näy. Kakkossijoilla ei voiteta mestaruutta. Arpomiseen ei tässä ryhmässä ole varaa niin kuin on nähty. Sellainen ajaminen, mikä tuntuu hyvältä, ei riitä. Pitää kiristää kovempaa, Salo lataa.

Ison N:n kuskit starttaavat reitille tälle kaudelle poikkeukselliseen tyyliin Ryhmä A:n kärkimiesten jälkeen, mutta se ei menoa haittaa - päinvastoin:
- Lähtöpaikka on meille mitä parhain. Edellä menevät autot ovat pyyhkineet irtosoran pois. Nyt en mieti yleiskilpailun ykkössijaa, vaan tärkeintä on jatkaa N-ryhmän voittajana ja taistella suomenmestaruuden uusimisesta. Niin kovaa mennään kuin ikinä päästään, Jari Ketomaa korostaa.

Ison N:n pistetilanne ennen SM O.K. Auto-rallia:
1. Kosti Katajamäki 52,5
2. Juha Salo 49
3. Jari Ketomaa 42
4. Jukka Ketomäki 29
5. Toni Klemets 26,5Pikku N:ssä odotettavissa kova taisto: Lindroos vs. Nikara

Läpi talvikauden ylivoimaisessa SM-pistejohdossa ollut Joonas Lindroos ei kesän ralleissa ehkä pääsekään aivan yhtä "helpolla" kuin kauden alkupään osakilpailuissa. Talven kisoissa onnettaren epäsuosiossa ollut Jarkko Nikara nimittäin voitti Keravalla kesäkuussa ajetun Keski-Uusimaa SM-rallin, melko selvällä erolla kakkossijaansa varmistelleeseen Lindroosiin, ja antoi samalla myrskyvaroituksen mestaruustaistoa ajatellen.

Jarkko Nikara nousi voittonsa ansiosta siis SM-pisteissä jo toiseksi. Joonas Lindroosin johto kaventui seitsemään pisteeseen ja Kouvolan sorateillä nähdään varmasti tiukka vääntö näiden kahden Honda-kuljettajan kesken. Panoksena ei nimittäin ole pelkkä osakilpailuvoitto vaan mahdollisesti myös kärkipaikka luokan SM-taistossa.

Kolmantena pisteissä on Kouvolan reitille lähdettäessä Ville Hautamäki, joka on 7,5 pisteen päässä Nikaran kakkospaikasta. Hautamäki ajoi viime kaudella SM-hopealle, ja mitalin värin kirkastaminen kultaiseksi on miehen tämän kauden tavoite. Hautamäki hyökkääkin loppukauden kisoihin "kaikki tai ei mitään" periaatteella ja antaa varmasti kovan vastuksen Lindroosille ja Nikaralle. Hautamäestä puolentoista pisteen päässä vaanii puolestaan Ailu Magga, joka jahtaa ensimmäistä SM-mitaliaan.

Pikku N:n pistetilanne ennen SM O.K. Auto-rallia:
1. Joonas Lindroos 49
2. Jarkko Nikara 42
3. Ville Hautamäki 34,5
4. Ailu Magga 33
5. Antti Rintamäki 28,5


Kisafaktoja:

SM O.K. Auto-ralliin ilmoittautui kaikkiaan 123 autokuntaa. Kisa käynnistyy lauantaina 7. heinäkuuta Kouvolan Torikadulta. Ensimmäinen kilpailija kaasuttaa reitille tasan klo 10.01. Rallin huoltoparkki sijaitsee Kuusankosken urheilupuistossa.

Kilpailussa ajetaan yhdeksän erikoiskoetta, joista kaksi ajetaan kahteen kertaan. Erikoiskokeiden yhteispituus on 93 kilometriä ja koko reitille kertyy mittaa 315 kilometriä. Rallin neljäs erikoiskoe on ns. yleisö-EK. Se kaasutellaan Tykkimäen Moottoriradan ja teollisuusalueen maisemissa. Kilpailun maali on Kouvolan Torikadulla, jonne ensimmäisiä autoja odotetaan saapuvaksi noin klo 17.58.

Rallin kulkua voi seurata YLE Kymenlaakson Radion taajuudella 96,9 MHz noin klo 8:45 alkaen.


Ilmoittautuneiden lista on nähtävissä mm. AKK:n KITI-kisapalvelussa, jonne pääsee tämän linkin kautta.
Online -tulospalvelu osoitteessa: http://www.tenab.net/online.htm

Motor Forum Ralli SM -koostelähetys MTV3:lla sunnuntaina 8.7. klo 14:00.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa