Facebook Twitter Email Pinterest

SM-mitalit ratkotaan Mikkelissä

20.09.2007 / SM-mitalit ratkotaan Mikkelissä

Kausi 2007 on finaalia vaille valmis. Joonas Lindroos varmisti pienen N-ryhmän mestaruuden jo Uudessakaupungissa ajetussa edellisessä osakilpailussa, mutta muuten lauantaina ajettavassa Mikkelin SM Vaakuna-Rallissa pelataan vielä todella kovilla panoksilla. Niin isossa N:ssä kuin ryhmä A:ssa ovat suomenmestaruuksien ja muiden mitalien kohtalot täysin avoinna, ja savolaisilla sorateillä puristetaan täysillä viimeiseen EK-kilometriin saakka. Ison N-ryhmän vahvin mestarisuosikki on Juha Salo, kun taas ryhmä A:ssa Jussi Välimäki ja Jarmo Mikkonen ampaisevat tittelijahtiin vain yhden pisteen erottaessa "taisteluparin" osapuolet toisistaan.

Välimäki, Mikkonen vai musta hevonen?

Kauden 2007 vahvimpiin mestarikandidaatteihin lukeutuivat alusta lähtien mm. Jussi Välimäki, Jarmo Mikkonen ja Arctic Lapland Rallyn toisena ajopäivänä hienoiseen yllätysvoittoon ajanut Juha Vuorela. Oriveden UA:ta edustava Vuorela sai kesäkauden avauskisaan alleen "uuden" auton, Jari-Matti Latvalan tutuksi tekemän Toyota Corolla WRC:n, jolla irtosi heti ykkössija Keravan Keski-Uusimaa SM-rallissa. Kouvolassa Vuorelan matka kuitenkin katkesi jo ennen starttia auton vaihdelaatikon "joystickin" rikkouduttua, eikä miestä ja autoa nähty lähtölavalla myöskään Uudessakaupungissa.

Vuorelan edellä SM-pisteissä ennen kaudenpäätöstä ovat Lammin UA:n Heikki Westerlund viidentenä, THU-Teamia edustava Arto Juolahti neljäntenä ja Riihimäen UA:n Kari Ali-Rantala kolmantena. Edellä mainitun Mitsubishi-kolmikon kaikki kuskit kisaavat ainakin SM-pronssista. Pronssille on teoreettiset mahdollisuudet myös edellisessä osakilpailussa toiseksi tulleella Rally Drivers Teamin Kim Niemellä, joka on SM-pisteissä sijalla seitsemän. Vaikka luokan jokaisella Top 6 -kuskilla on vielä matemaattisesti mahdollisuus SM-kultaan, niin siinä kirkkaimmassa kruunussa ovat tiukimmin kiinni yhden pisteen erolla luokan kärjessä majailevat Tampereen UA:n Jussi Välimäki ja RDT:n väreissä ajava Jarmo Mikkonen.

Vuoden 2005 FIA:n Aasian-Tyynenmeren sarjan mestari ja MM-ralleistakin tuttu Jussi Välimäki on voittanut tällä kaudella yhden kisan ja ollut kolmasti toinen. Mies luottaa niin ikään Mitsubishiin, auto vain vaihtui kauden aikana Evo 7:stä toiseen samanmoiseen. Pisteitä Välimäelle on kertynyt 55. Ford Focus WRC:llä kauden aloittanut Jarmo Mikkonen puolestaan vaihtoi kesken kautta Peugeot 206 WRC -autoon. Konkarikuski saavutti SM-ralliuransa ensimmäisen yleiskilpailuvoiton Uudessakaupungissa ja sen lisäksi hänellä on plakkarissaan tältä kaudelta kaksi luokkavoittoa ja yksi kakkostila, pisteitä yhteensä 54. Mikkosen etumatka kolmantena olevaan Ali-Rantalaan on 12 pistettä, mutta kuin viimeisessä osakilpailussa voitosta saa peräti 24 pistettä, niin kaikki on vielä auki.

Ryhmä A:n pistetilanne ennen SM Vaakuna-Rallia:
1. Jussi Välimäki 55
2. Jarmo Mikkonen 54
3. Kari Ali-Rantala 42
4. Arto Juolahti 36,5
5. Heikki Westerlund 36

Taistelua ja dramatiikkaa isossa N:ssä

Ison N-ryhmän viime vuoden kärkinimistä mm. hallitseva suomenmestari Jari Ketomaa ja pronssimies Juha Salo taistelevat SM-mitaleista myös kuluvalla kaudella. Uransa ensimmäisen mestaruuden viime kaudella napanneen Ketomaan tavoitteena on luonnollisesti tittelin uusiminen. Tuo temppu on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä tässä kovatasoisessa luokassa SM-kullan tavoittelijoita riittää. Lisäksi matkan varrelle on mahtunut roppakaupalla sattumia ja tapahtumia.

Mikkelin UA:ta edustava Ketomaa on ennen kotikisaansa SM-pisteissä toisena ja eroa johdossa olevaan Karkkilan UA:n Juha Saloon on 19 pisteen verran. Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava Ketomaa on voittanut kaikki ne neljä osakilpailua joissa on ajanut maaliin, mutta kun tilillä on myös kolme keskeytystä, ei mestaruuden uusiminen ole enää miehen omissa käsissä. Ketomaan olisi voitettava Mikkelissä, ja hänen kanssaan samanlaisella Evo 9:llä ajava Salo ei saisi sijoittua viidettä sijaa korkeammalle. Ja luokan SM-kamppailussa viime vuonna kolmanneksi jääneen, kolminkertaisen suomenmestari Juha Salon tavoite on tällä kaudella luonnollisesti mitalin värin kirkastaminen pronssista jälleen kultaiseksi...

Sitten on vielä Ryhmä A:n mestaruuden vuonna 2005 voittanut Kosti Katajamäki, joka väläytteli viime kaudella taitojaan Rallin MM-sarjassa. Järviseudun UA:ta edustava mies on tänä vuonna kilpaillut isossa N:ssä, tähtäimessään totta kai luokan suomenmestaruus. Ketomaan ja Salon tavoin Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava Katajamäki antoi kilpakumppaneilleen kovan myrskyvaroituksen heti kauden avausosakilpailussa vieden sekä ensimmäisen ajopäivän että yleiskilpailun voiton. Ketomaan tavoin myös Katajamäen tilille mahtuu pari harmittavaa keskeytystä: Kouvolassa mies romutti autonsa väistäessään jo ulosajanutta kilpakumppaniaan ja Uudessakaupungissa murheita aiheuttivat niin puhjennut rengas kuin palamaan syttynyt katalysaattorikin. Katajamäen ero johtopaikkaa pitävään Saloon on ennen Vaakuna-Rallia 23,5 pistettä.

Kärkikolmikon kahinoiden takana riittää myös yllin kyllin jännitettävää. Neljäntenä olevalla AL-Härmän Subaru-kuski Jukka Ketomäellä on onnistuessaan - ja muiden kärkimiesten epäonnistuessa - teoreettiset mahdollisuudet jopa SM-hopeaan. Pronssiin on hienoiset mahdollisuudet myös kuudentena olevalla Riihimäen UA:n Teemu Armisella, joka Ketomäen tapaan kilpailee Subaru Impreza WRX -autolla. Viidentenä SM-pisteissä oleva Toni Klemets ei pääse mukaan pronssimitalijahtiin, sillä miehen Uudessakaupungissa rikkoontunutta autoa ei saada ajoissa korjattua.

Ison N:n pistetilanne ennen SM Vaakuna-Rallia:
1. Juha Salo 76
2. Jari Ketomaa 57
3. Kosti Katajamäki 52,5
4. Jukka Ketomäki 44
5. Toni Klemets 36,5

Lindroos mestari, ketkä vievät muut mitalit?

Pikku N:n kirkkainta kruunua lähtivät tällä kaudella tavoittelemaan mm. viime vuonna hopeaa napannut Alajärven Ville Hautamäki, neljänneksi sijoittunut Jämsän Joonas Lindroos sekä Jarkko Nikara, Nuorten Ralli SM -sarjan mestari vuodelta 2006. Kultainen SM-mitali oli varmasti jokaisella tämän kauden ykköstavoitteena.

Loppujen lopuksi mestaruus oli vain "yhden kauppa": Saarijärven UA:n Jarkko Nikara voitti kauden ensimmäisen osakilpailun Rovaniemellä, mutta Jämsän Äijien Joonas Lindroos siirtyi SM-pistejohtoon heti seuraavana päivänä ajetun toisen osakilpailun jälkeen ja piti paikkansa loppuun saakka. Lindroos varmisti mestaruuden jo Uudessakaupungissa ajetussa kauden toiseksi viimeisessä kisassa. SM-titteliin oikeuttava saldo seitsemästä rallista oli kunnioitettavat neljä voittoa, kaksi kakkossijaa ja yksi keskeytys.

Jarkko Nikaran vauhdissakaan ei ollut mitään vikaa, päinvastoin. Nuorten mestari antoi Lindroosille kovan vastuksen monessa kisassa, mutta kun keskeytyksiä on tullut tähän mennessä yhtä monta kuin voittoja (kolme) ja sen lisäksi yksi kakkossija, niin se ei riitä mestaruuteen saakka. Vaikka Nikara voittaisi Mikkelissä ja Lindroos jäisi pisteittä, niin eroa jää yhden pisteen verran Lindroosin hyväksi!

Nikaran SM-hopeakaan ei tosin ole vielä mikään kirkossa kuulutettu juttu. Eroa kolmantena olevaan Järviseudun UA:n Ville Hautamäkeen on vain 7,5 pistettä. Pronssi ei varmaan kauheasti lämmitä viime vuonna SM-hopealle sijoittunutta Hautamäkeä, joten taistelu kakkossijasta näiden kahden välillä tulee olemaan kova.

Ja pikku N ei olisi pikku N ellei tilanne olisi äärimmäisen tasainen kautta linjan. Espoon UA:n Jani Hirvonen ja Yläkemijoen UA:n Ailu Magga nimittäin vaanivat tasapisteissä vaivaisen puolen pisteen päässä Hautamäestä! Lisäksi SM-pronssille, ja teoreettisesti jopa -hopealle, on mahdollisuudet Rokuan Raketteja edustavalla Antti Rintamäellä. Kuudentena olevan Rintamäen ero Hirvoseen ja Maggaan on 9,5 pistettä ja kakkosena majailevaan Nikaraan 17,5 pistettä.

Pikku N:n pistetilanne ennen SM Vaakuna-Rallia:
1. Joonas Lindroos 79
2. Jarkko Nikara 54
3. Ville Hautamäki 46,5
4. Jani Hirvonen 46
5. Ailu Magga 46


SM Vaakuna-Ralliin ilmoittautui kaikkiaan 132 autokuntaa. Kisa käynnistyy lauantaina 22. syyskuuta Mikkelin torilta. Ensimmäinen kilpailija kaasuttaa reitille tasan klo 10.01. Rallin huoltoparkki sijaitsee Mikkelin Vanhalla Kasarmialueella.

Kilpailussa ajetaan seitsemän erikoiskoetta. Erikoiskokeiden yhteispituus on noin 107 kilometriä ja koko reitille kertyy mittaa lähes 290 kilometriä. Kilpailun maali on samassa paikassa kuin lähtö, ja ensimmäisiä autoja odotetaan maalilavalle noin klo 17.25.


Kilpailuun hyväksyttyjen lista on nähtävissä mm. AKK:n KITI-kisapalvelussa, jonne pääsee tämän linkin kautta.
Online -tulospalvelu osoitteessa: http://www.tenab.net/online.htm

Motor Forum Ralli SM -koostelähetys MTV3-kanavalla sunnuntaina 23.9. klo 18:30.

Viimeisessä osakilpailussa jaettavat korotetut pisteet:
1. = 24p., 2. = 20p., 3. = 16p., 4. = 13p., 5. = 10p., 6. = 8p., 7. = 6p., 8. = 5p., 9. = 4p., 10. = 3p.
Sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailua, joista seitsemän lasketaan mukaan loppupisteisiin.

Lisätietoja SM Vaakuna-Rallista osoitteessa: www.mikua.fi/vaakunaralli

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa