Facebook Twitter Email Pinterest

Joni Mäkelä

30.01.2007 / Joni Mäkelä


Kilpailukaudella 2003 edellisen kerran yleisen SM-sarjaa kiertänyt Tamperelainen ralliautoilija Joni Mäkelä II-kuljettajansa Toni Näsmanin kanssa tekivät neljän vuoden tauon jälkeen paluun Suomen arvokkaimpaan rallisarjaan. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna kurvailtiin kaksi kahdeksasta osakilpailusta Rovaniemen ympäristössä järjestyksessään 42. Arctic Lapland Rallissa.

Mäkelä starttasi kilpailuun PrintSport Racingin N-ryhmäläisellä Mitsubishi Lancer Evolution VIII turboahdetulla nelivetoisella ralliautolla koko sarjan kovatasoisimmassa luokassa. Ennen kilpailua Joni ajoi noin 80 kilometrin ennakkotestit, jossa autoa sekä ajotapaa säädettiin mieluisaksi. Paluu nelivetoisen kilpa-auton ratin taakse ei koskaan ole helppoa, jonka seurauksena Mäkelän Arctic Lapland Rallin strategiaksi muodostautui kokemuksen ja erikoiskoekilometrien keruu - olihan tarjolla yli 200 vauhdikasta pikataivalkilometriä.

Ensimmäinen kilpailupäivä sujui vauhdillisesti nousujohteisissa merkeissä Jonin niukasti jäädessä ilman SM-pisteitä. Kuuden ajetun erikoiskokeen Mäkelä oli luokkansa 12. nopein kuljettaja, 4 minuuttia ja 40 sekuntia päivän voittanutta ja korkeimpia SM-pisteitä noukkinutta Kosti Katajamäkeä hitaampana. Aloitukseensa Mäkelä oli silti tyytyväinen.
- SM-sarjassa kärkimiehet ajavat niin lujaa, ettei siihen vauhtiin ole pääsemistä kuin rankalla harjoittelemisella ja sitä kautta saadulla rutiinilla. Ennen kilpailua ajamamme ennakkotestit palvelivat meitä vain autoon tutustumisen osalta. Rallissa saimme sitä harjoittelua sekä rutiinia, jonka myötä toisena kilpailupäivänä erikoiskoeajat olivat huomattavasti paremmat, analysoi Mäkelä.

Rallin toisena kilpailupäivänä jatkettiin kilpailua niin rallin yleiskilpailun kuin kokonaan uuden SM-rallin voitosta. Edessä oli jälleen kuusi erikoiskoetta ja yli 100 erikoiskoekilometriä. Päivän päätteeksi korkeimmat SM-pisteet nappasi hallitseva Suomen Mestari Jari Ketomaa Mäkelän sijoittuessa kahdeksanneksi, 3 minuuttia ja 18 sekuntia Ketomaata hitaampana. Joni kasvatti vauhtia ja se näkyi 2,5 SM-pisteen saaliina.
- Lähdimme tietoisesti nostamaan mm. kaarrenopeuksiamme ja saimme todeta, ettei rajoja tullut vieläkään vastaan. SM-pistepussi on nyt auki ja tästä on hyvä jatkaa kohti kolmen viikon päästä Nilsiässä kaasuteltavaa kauden kolmatta SM-rallia, tuumaili Mäkelä jatkaen, - Tiedämme nyt mitä osa-aluetta kehitämme seuraavaksi ja uskonkin sen kautta pääseväni lähemmäksi luokan kärkitaistelua. Arctic Lapland Rally sujui siis suunnitelmiemme mukaisesti.

Seuraavan kerran Joni nähdään viivalla jo tulevana viikonloppuna Orimattilan Historic rallissa, jossa edessä on pesti II-kuljettajana Marko Saarisen aisaparina Hillman Imp ralliautossa. Mäkelä tuuraa Hannu Kososta, joka joutui perumaan osallistumisensa. Viikkoa myöhemmin, 10.2 edessä on Nuorten SM-sarjan toinen osakilpailu Pohjois-Hämeen Ruovedellä. Siellä Joni Mäkelä ja Toni Näsman nähdään F-ryhmäläisen Opel Kadett GSi ralliauton ratin takana.


Jani Kekoni / Plopcrew Productions
www.jonimakela.com

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa