Facebook Twitter Email Pinterest

Enola Hsieh teki autourheiluhistoriaa Arctic Lapland Rallissa - Aasialainen naiskuljettaja nappasi kahdeksan Ralli SM-sarjapistettä

09.02.2024 / Jani Kekoni

Vuosi sitten Suomeen muuttanut ja siitä lähtien määrätietoisesti rallia opetellut aasialainen naiskuljettaja Enola Hsieh ajoi ralliuransa ensimmäisen SM-osakilpailun Rovaniemen Napapiirin ympäristössä 59. kerran järjestetyssä Arctic Lapland Rallissa. 

GRX-tiimissä ja Ford Fiesta Rally3 autolla yhdessä suomalaisen kartanlukija Matias Peipon kanssa ajanut Hsieh selvitti kaikki rallin 12 haastavaa pikataivalta ja 200 erikoiskoekilometrin jälkeen saapui maaliin SM2-luokan kahdeksanneksi eniten SM-pisteitä keränneenä autokuntana. Samalla Hsieh kirjautti nimensä rallihistoriaan ja on nyt ensimmäinen aasialainen naiskuljettaja, joka on Ralli SM-sarjan saavuttanut.

- Arctic Lapland Ralli on maineensa veroinen arktinen ralliseikkailu, jossa ainoa tavoitteeni oli päästä maaliin ja siten saada mahdollisimman paljon kokemusta. Ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen hukkasin silmälasieni toisen linssin ja myöhästyimme neljä minuuttia toisen erikoiskokeen lähdöstä. Sitten viimeisessä huollossa kaaduin ja satutin käteni, jonka myötä ajoin kaksi viimeistä pikataivalta vain yhtä kättä käyttäen. Lisäksi viimeisellä Sarriojärven erikoiskokeella autoamme vaivasi turbovika eli vastoinkäymisiä riitti koko kaksipäiväisen kilpailun ajan, Hsieh kertasi kilpailunsa tapahtumia.

- Silti olen erittäin tyytyväinen siihen, että saavutimme tavoitteemme eli pääsimme maaliin. Kahdeksan SM2-luokan sarjapisteen turvin olen kahdeksantena Ralli SM-sarjan pisteissä kun ajamatta on vielä viisi osakilpailua. Nyt seuraavaksi analysoidaan kilpailun tapahtumat ja hyödynnämme kerätyt kokemukset sekä ajamme runsaasti testiä ennen seuraavaa rallia. Tiedän, että tämä on vaikeaa ja huipulle pääsemiseksi on tehtävä valtavasti töitä. Mutta sitä varten olen Suomessa ja kehittymässä GRX-tiimissä. Lisäksi toivon suuresti, että inspiroin muita aasialaisia nais- ja mieskuljettajia tulla kilpailemaan Eurooppaan, Hsieh jatkaa.

Perinteikkään ns. Tunturirallin SM2-luokan voitosta nähtiin kiivas taistelu jyvässeudulla asuvien Henri Hokkalan ja kilpailun säväyttäjän Jooa Iivarin kesken. 200 erikoiskoekilometrin jälkeen täydet sarjapisteet nappasi 0,8 sekunnin erolla Henri Hokkala. Kolmas ja samalla talvikauden viimeinen SM-ralli ajetaan maaliskuun toisena viikonloppuna Tuurin ympäristössä.

Ralli SM-sarjatilanne 2024: 2/7 osakilpailua: SM2-luokka, Top-3:
1. Henri Hokkala, Ford Fiesta Rally3, 59p
2. Jooa Iivari, Renault Clio, 40p
3. Jesse Kallio, Ford Fiesta Rally3, 34p
---
8. Enola Hsieh, Ford Fiesta Rally3, 8p

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa