Facebook Twitter Email Pinterest

Sebastian Lindholm ajoi voittoon ja varmisti mestaruutensa

05.10.2002 / Sebastian Lindholm ajoi voittoon ja varmisti mestaruutensa

Ralli SM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa, Valvoline Rallissa, saatiin todistaa jännittäviä sekuntitaisteluita jokaisessa neljässä SM-luokassa. Kilpailun reitillä oli seitsemän erikoiskoetta, joista kolme ajettiin kahteen kertaan. Vaativan rallipäivän jälkeen uusia SM-mitalisteja päästiin juhlimaan Hyvinkään Kauppatorilla.

Isossa A-ryhmässä sarjajohtaja Sebastian Lindholm joutui tiukoille heti alusta lähtien Jouni Ampujan kanssa. Toyota Corolla WRC-mallia käskevä Ampuja otti johtopaikan haltuunsa kahden ensimmäisen erikoiskokeen ajaksi.

Kolmannella pätkällä Ampujan auton eturengas rikkoontui kaksi kilometriä ennen EK:n maalia ja kilpailun kärkeen nousi Lindholm reilun viiden sekunnin erolla. Sen jälkeen Peugeot 206 WRC-autoa ohjastanut Lindholm pystyi puristamaan seuraavilla pätkillä välimatkaa lisää sekunti sekunnilta ja lopulta kaksikon ero kasvoi 15,8 sekuntiin.

Timo Hantusen kartturoima Lindholm varmisti voitollaan jo uransa viidennen ison A-ryhmän SM-tittelin.

- Ajoin tarkasti ja ilman riskejä, koska mestaruutta ajatellen oli pakko tulla maaliin. Ampujan rengasrikon jälkeen tilanne hieman helpottui, jonka jälkeen yritin päättää kauden mahdollisimman komeasti eli voittoon, ylivoimaisesti neljällä ykkössijallaan SM-kultaa voittanut Lindholm kertasi.

Toiseksi ajaneella Jouni Ampujalla oli myös aihetta tyytyväisyyteen, sillä kyseessä oli vasta miehen kolmas kilpailu WRC-kilpurilla ja vauhti on ollut kasvamaan päin jokaisessa kisassa.

- Pätkäajat tyydyttävät kovasti, kun nyt oltiin jo lähellä Bastin (Lindholm) vauhtia. Ensi kaudella yritetään taas nostaa kyytiä ja jatkaa kehitystä eteenpäin, Ampuja lupasi.

Vielä ennen viimeistä erikoiskoetta kolmantena ja SM-pronssissa kiinni ollut Ari Vihavainen ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. Himmeimmän mitalin pääsi pokkaamaan vain vajaan neljän sekunnin päässä Vihavaisen takana vaaninut Kaj Kuistila, joka oli tyytyväinen kauden kahden viimeisen kilpailun antiin ja nousuun mitalisijalle.

Valvoline Rallissa neljänneksi ajoi Jarmo Mikkonen ennen Heikki Westerlundia.

Juha Salo N-ryhmän mestari

Isossa N-ryhmässä kärkeen ampaisi heti kisan alussa pistejohtaja Juha Salo Mitsubishilla. Tauolla neljän erikoiskokeen jälkeen Salo ja kartturinsa Mika Stenberg saivat kuitenkin todeta haastajien olevan aivan iskuetäisyydellä, sillä Jarkko Miettinen kärkkyi vain neljän sekunnin päässä.

Salo piti loppuun saakka pintansa ja ajoi varmasti kauden neljänteen ryhmävoittoonsa. Samalla kuuden vuoden takainen junnumestari pääsi juhlimaan myös uransa ensimmäistä yleisen luokan Suomen mestaruutta. Yleiskilpailusta Salolle lohkesi kuudes sija.

- Meillä ei ollut mitään voittopakkoa, mutta lähdin ajamaan omaa ajoani ja riittävän lujaa. Se vauhti riitti voittoon ja tunnelmat ovat mestaruuden varmistuttua todella korkealla, Salo kertoi hymy korvissa.

N-ryhmässa kakkoseksi, 5,4 sekunnin päähän kärkitilasta, ajoi kesäkauden komeetta Jarkko Miettinen, joka nousi SM-sarjan seitsemänneltä sijalta SM-hopealle.

Pronssille N-ryhmässä ajoi tasaisen kauden päätteeksi Marko Uutela, joka Hyvinkäällä sijoittui Marko Kakon jälkeen neljänneksi.

Tukiaiselle ryhmävoitto toi SM-hopeaa

Pienessä a-ryhmässä Suomen mestaruuden vei nimiinsä edellisessä osakilpailussa Mikko Hirvonen, joka oli SM-kauden päätösrallin aikaan opintomatkalla Uuden-Seelannin MM-rallissa.

Viime kauden mestari Tomi Tukiainen ja edellisen osakilpailun ryhmävoittaja Janne Vähämiko kamppailivat tiiviisti Valvoline Rallin ryhmävoitosta. VW-kaksikko ajoi alkupätkät melko tasatahtiin ja tauolle saavuttaessa Tukiainen oli päässyt kahdeksan sekunnin turvin niskan päälle. Molemmat olivat tietoisia siitä, että reitin nopeammin kiertäneelle ojennettaisiin kaulaan hopeamitali.

Tukiainen hyökkäsi tauon jälkeisillä kahdella pätkällä ja repi eroa 10 sekuntia lisää, jonka jälkeen maalipaikalla nähtiin onnellinen ryhmävoittaja.

- Alussa oli tiukkaa vääntöä, mutta pääsin toistamiseen ajetuilla pätkillä hyvään vauhtiin ja meidän kaksinkamppailu päättyi siihen, hopeamitalisti myhäili.

Ryhmän kolmanneksi korkeimmat pisteet päätöskisasta nappasi Opelilla Juha Sipilä, jolle sijoitus takasi neljännen sijan SM-pisteissä.

Teurosen epäonni nosti Räikkösen mestariksi

Kesäkauden tuttu taistelupari pienessä n-ryhmässä on ollut Ville-Pertti Teuronen - Eero Räikkönen. Honda-kaksikko lähtikin heti pitämään hurjaa vauhtia ja ajeli luokkapohjia lähes vuorovedolla. Kolmen pätkän jälkeen eroa oli vain yhdeksän sekunnin kymmenystä.

Taukotunnelmista Teuronen pääsi nauttimaan 2,2 sekunnin johtoasemassa, mutta heti viidennellä EK:lla epäonni iski ja pistejohtaja joutui keskeyttämään pudoten SM-hopealle. Teuronen osui tien reunaan kaivautuneeseen monttuun ja osuma rikkoi etupäästä pyöränripustukset.

Tämän jälkeen Räikkönen sai vain varmistella voittoaan ja Suomen mestaruuttaan.

- Koko kesän ajan on ajettu kilpaa V-P:n kanssa ja todella ikävää, että ratkaisu tuli tällä tavalla. Tottakai mestaruus tyydyttää, mutta kaverin puolesta vähän harmittaa, myönteli Räikkönen reilusti.

Pienen n-ryhmän kakkoseksi ajoi Honda Civicillä Timo Mäenpää, joka joutui taipumaan Räikköselle 17,9 sekuntia. Ryhmäkolmoseksi ehti Opel Astralla Esa Kettula. Pronssimitalin luokasta nappasi Henry Hänninen, joka sijottui Valvoline Rallissa luokkansa viidenneksi.

SM-mitalistit:

Luokka A, yli 2000 cc (iso-A)

Suomen mestari: Sebastian Lindholm, 93 pistettä
SM-hopeaa: Juuso Pykälistö, 66
SM-pronssia: Kaj Kuistila, 65

- - -

Luokka N, yli 2000 cc (iso-N)

Suomen mestari: Juha Salo, 75 pistettä
SM-hopeaa: Jarkko Miettinen, 47
SM-pronssia: Marko Uutela, 45

- - -

Luokka a, enintään 2000 cc (pikku-a)

Suomen mestari: Mikko Hirvonen, 79 pistettä
SM-hopeaa: Tomi Tukiainen, 76
SM-pronssia: Janne Vähämiko, 69

- - -

Luokka n, enintään 2000 cc (pikku-n)

Suomen mestari: Eero Räikkönen, 73 pistettä
SM-hopeaa: Ville-Pertti Teuronen, 60
SM-pronssi: Henry Hänninen, 55
...

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa