Facebook Twitter Email Pinterest

Tomi Lantta

20.02.2003 / Tomi Lantta

SM-rallikausi jatkuu hiihtolomakauden ollessa parhaimmillaan toisen osakilpailun merkeissä Lapuan lakeuksilla. Kauden napapiirin maisemissa avannut Tunturiralli on jo siirretty muistoihin ja avauspisteiden pohjalta taistelu jatkuu hieman tasaisemmissa maisemissa eteläisellä Pohjanmaalla. Tomi's Rally Team jatkaa pistejahtia avauskilpailun lievän pettymyksen jälkeen entistäkin valmiimpana. Uuden Honda Civicin kanssa on tehty lisää testityötä ja uusi ajokki alkaa pikku hiljaa sopia kuin hanska käteen:

"Pientä hienosäätöä on tehty lähinnä voimansiirtoon. Renkaitakin on testattu ja uusi rengas tuntuu ainakin testipätkällä toimivan edellistä paremmin. Kaiken kaikkiaan nyt alkaa paketti olla kunnossa."

Lapua sijaitsee eteläisen Pohjanmaan lakeuksilla ja tunnetusti tiestö ei kovin suuria korkeuseroja tarjoa. Peltojen halki kulkevat tiet ovat kuitenkin vaativia. Tomi Lantta tuntee Lapuan rallin jo edellisvuosilta, sillä ralli on ollut SM-sarjan osakilpailuna niin kesällä kuin talvellakin, mutta kovin suurta etua Tomi ei näe kokemuksessaan:

"Ennakkomateriaalin perusteella kilpailun reitti on melko pitkälle uusiutunut viime vuodesta. Viimeisten viiden vuoden aikana olen ajanut Lapualla joka kerta, kun ralli on kuulunut sarjaan, mutta hirveästi siitä ei ole apua, kun pikataipaleet ovat sen verran muuttuneet. Ja jostain syystä Lapualla en ole saanut aikaan kovin hyvää tulostakaan, vaikka ei teissä ole mitään vikaa, päin vastoin."

Tämän vuoden SM-sarjassa on edustettuna kovin erilaisia maisemia ja Lapualla nähdään ehkäpä korkeuseroiltaan "tasaisin" reitti.

"Mäkiä ja nyppylöitä ei ole, mutta muuten tiet ovat luonteikkaita ja vauhdikkaita. Vaikka paljon mennään aukeilla, ei teiden luonne kuitenkaan ole pelkkää pellonkulmien kiertelyä."

Alkuvuoden paukkupakkaset ovat viime aikoina lauhtuneet ja kilpailuviikonlopuksi on alustavien ennusteiden mukaan luvassa lempeää kevätauringon paistetta ja mahdollisesti jopa lämpöasteita. Huomattavasti kärkiautoja suuremmilla lähtönumeroilla kisaan starttaavat pienen n-ryhmän autot joutuvatkin usein ajamaan uraisilla pikataipaleilla, ja tilannetta tuskin helpottaa lauha sää:

"Nyt lähtönumero on 37, pitkästä aikaa paras, joten ennakkoon voisi uskoa, että olosuhteet eivät ole mitenkään erikoisen huonot. Ennakkomateriaalin perusteella pätkiä ei ajeta kahteen kertaan, joten jos näin on, niin pätkät tuskin menevät kovin huonoon kuntoon."

Kuten avauskilpailu osoitti, tungosta luokan kärkitaistelussa riittää, eli jokainen muita nopeampi ek-aika on arvokas. Uusi ja entistä kilpailukykyisempi kalusto sekä vankka kokemus Lapuan maisemista antaa Tomi's Rally Teamin autokunnalle kuitenkin hyvän pohjan lähteä kilpailemana kauden avausvoitosta.

"Tiukkaa vastusta odotan etenkin akselilta Marko Mänty - Timo Mäenpää, sillä miehet ovat kotoisin Pohjanmaalta ja vauhti tuntui olevan jo Tunturirallissa kohdallaan. Lapualla on aina tuntunut viihtyvän myös Räikkösen Eero, joten vastusta on kyllä riittävästi. Lyhyen ennakkotutustumisen vuoksi paikalliset kuljettajat ovat varmasti vahvoilla. Meille tärkeintä olisi saada lyhyestä ennakkotutustumisesta mukaan mahdollisimman hyvät nuotit."

"Tunturiralli on nyt unohdettava ja painettava alusta asti täysillä. Tunturissa pitää pyrkiä tasaisuuteen, nyt on painettava 110 % koko ajan, mikä saattaa vaikuttaa siihen ketä kärjessä ajaa. Varaa taktikointiin ei todellakaan ole. Voittoa lähdetään hakemaan alusta asti!"

Lapuan Osuuspankki SM-ralli ajetaan lauantaina helmikuun 22. päivä. Reitin yhteispituus on 210 km, josta erikoiskokeita on 94 km. Reittiin ennakkotutustuminen tapahtuu kilpailupäivää edeltävänä perjantaina, jolloin kilpailijat saavat ajaa kunkin erikoiskokeen kaksi kertaa läpi.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa