Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Hellman

01.09.2003 / Juha Hellman

Kolmella eri vuosikymmenellä ralliautoilun SM-mitaleita - kaksi kultaa ja kaksi pronssia - kurvaillut Juha Hellman ei malta levätä laakereillaan, vaikka täysipainoinen aktiiviura onkin jo ohitettu.

Vauhdinhurmasta nauttiva Salon UA:n ja Top Ten Rally Teamin 40-vuotias rattijermu uhkuu yhä ajonälkää. Menossa on jo 19. kilvanajovuosi, eikä erikoiskoekilometreille näy vieläkään loppua.

Vuosi sitten Hellman hämmensi Suomen MM-rallissa N-ryhmän kirkkainta kärkeä, ja nyt sama mies esiintyy vuorostaan vierailevana tähtenä kauden toiseksi viimeisessä SM-osakilpailussa, 13. syyskuuta Vakka-Suomen tunnetusti äkkiväärillä teillä tempaistavassa Uudenkaupungin rallissa.

Kisa per vuosi - siinä se tahti, joka näyttää sopivan Hellmanille nykyoloissa kuin hanska käteen.

"Täysin siemauksin"

Olemattomille harjoitus- ja testikilometreille jäänyt Hellman häärää Ugissa hymyssäsuin. Salolainen ei tosiaankaan ota paineita ainakaan tulostavoitteista.

- Oma tavoitteeni on nauttia hienosta lajista nimeltä ralliautoilu täysin siemauksin.

Tosin on muistettava, että määrätietoinen Hellman ei hotkaise koskaan eikä missään ainuttakaan ek-kilometriä vain välipalan muodossa.

- Koska meille on tarjoutunut tällainen tilaisuus yhteistyökumppaneiden kautta, niin eihän silloin Ugiin suinkaan leikkimään lähdetä. Tosissaan, mutta ei vakavissaan, kertaa Hellman jo viime vuoden Jyväskylästä tutuksi tullutta teesiään.

Salolainen on tunnettu aina tasaisen varmana etenijänä, jonka maalintuloprosentti on ollut korkeaa luokkaa. Jostain syystä kuitenkin juuri Uusikaupunki on tehnyt ilkeän särön tähän tuhtiin saldoon: keskeytyksiä lähes toisensa perään pääosin teknisten murheiden muodossa.

- Tässäkin mielessä Ugi tarjoaa minulle hienon haasteen. Maaliin ja mahdollisimman mukavalla sijoituksella. Se olisi mannaa, herkuttelee Hellman, joka juhli tasan tarkkaan kymmenen vuotta sitten N-ryhmän Suomen mestaruutta Turun suunnalla.

"Kuittia poikasille"

Hellmanilla piisaa kokemusta vaikka muille jakaa moniin N-ryhmän kuskeihin nähden, mutta oikeastaan kaikessa muussa hän sitten joutuukin jo antamaan tasoitusta toisille - eikä suinkaan vähiten kaluston osalta.

Hellman huseeraa Ugissa vanhalla tutulla Mitsubishi Lancer evo-6:lla, joka löytyy nykyisin kakkosauton kyltin alta koskelaisen seurakaverin Marko Kakon tallista.

- On kieltämättä mahtavaa mitata tällaisella "museopelillä" N-ryhmän nykyinen vauhti. Vastassa on iso tukku "poikasia", joilla on allaan uusimmat pelit ja vehkeet.

- Kavereille on kyllä annettava kuittia, jos ehdin erikoiskokeilla useammankin kerran kympin sakkiin tai jopa sitä ylemmäs, heittää Hellman, joka myöntää rytmin olevan taas hakusessa.

- Meno on ainakin aluksi varmasti väkinäistä, ennen kuin aivot antavat periksi vauhdinhurmalle. Kyllä se uskallus ja luottamus löytyy vasta useamman täysivauhtisen kisan jälkeen. Täytyy muistaa, että meikäläisen viimeisimmästä SM-rallista on ehtinyt vierähtää aikaa jo kaksi vuotta.

MM-tason Laaksonen

Hellmanin kartturina

Kilpurin lisäksi myös kartanlukija on Ugissa Hellmanille vanha tuttu, vaikka kulta-aikojen konttoripäällikkö Tapio Järvi kietaiseekin kauden pakettiin Marko Kakon kakkoskupissa. Hellman saa kauden ainoaan kisaan vierelleen vuosien 2000 ja 2001 pronssikartturinsa, turkulaisen Jani Laaksosen.

Hellmanilla ja Laaksosella oli alunperin tarkoitus vierailla myös SM-kauden lokakuun ensimmäisenä viikonvaihteena sinetöivässä Riihimäen rallissa, mutta kova kysyntä vei Laaksosen mennessään.

- Riihimäen kanssa samaan aikaan ajettava San Remon MM-ralli on tietenkin Janille kiehtovampi keikka, painottaa Hellman.

Jo aiemmin nuorten MM-tasolta tuttu Laaksonen sai kesken kauden pestin samaan sarjaan Kosti Katajamäen kartanlukijaksi. Yhteistyö alkoi Suomen MM-rallista ja jatkuu ainakin kuluvan kauden loppuun.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa