Facebook Twitter Email Pinterest

Aki Teiskonen

03.02.2005 / Aki Teiskonen

Aki Teiskonen osallistui 28 - 29.1.2005 ajettuun SM -rallikauden avaukseen Arctic Lapland Rallyyn ison N-ryhmän Mitsubishi EVO kasilla. Suunnitelmissa oli jatkaa ajoharjoittelua nelivetoisella autolla ja ottaa samalla tuntumaa kotimaan kärkikuljettajien vauhtiin talvisissa olosuhteissa. Aki toteutti suunnitelmansa kirjaimellisesti ajamalla maaliin ja nappaamalla itselleen sievoisen tukun SM-pisteitä. Uransa ensimmäiseen kotimaassa ajettuun ison N-ryhmän kisaan Printsport Racingin rakentamalla Mitsulla osallistunut Aki oppi nopeasti uuden auton niksit. Päästyään sinuiksi uuden ajokkinsa kanssa Aki nosti vauhtiaan kisan vanhetessa napaten nimiinsä pari pohja-aikaa.

Perjantai sujui, pitkän ajotauon jälkeen, totuttelun merkeissä. Aki ei päässyt heti kisan alussa kiinni rytmistä, eikä aivan huippuvauhtia nähty ensimmäisen päivän aikana. Loistavat olosuhteet tarjosivat erinomaiset puitteet hakea parempaa tuntumaa autoon ja muiden ryhmän kuljettajien vauhtiin. Päivän aikana Akin ajajan lahjat tulivat esiin ja hänen vauhtinsa alkoi kehittyä lupaavasti. Ensimmäisessä nelivetokisassaan Aki selviytyi kovassa seurassa seitsemännelle sijalle ottaen samalla muutaman SM-pisteen. Yleiskilpailussa sijoitus oli perjantain jälkeen 14:sta.

Lauantaina ajetussa toisessa SM-lähdössä Akin tahti olikin sitten aivan muuta kuin mitä hän oli esittänyt perjantaina. Päättäväisesti Aki lähti parantamaan sijoitustaan ja metsästämään lisää pisteitä. Vauhdin suhteen päivä sujui nousujohteisesti ja Aki ajoi ryhmäpohjat erikoiskoe 11:sta päättäen kisan samaan temppuun ajamalla pohjat myös rallin viimeisellä erikoiskokeella. Akia nopeampi olivat vain WRC-autoilla ajaneet kuljettajat. Koko päivän jatkunut kova rutistus toi mukanaan ryhmän toisen tilan. Voiton vei jo vuosia nelivetoautolla N-ryhmää ajanut Jari Ketomaa. Kahden kilpailupäivän yhteistuloksissa Akin sijoitus oli neljäs ja N-ryhmän kakkonen. Kokemuksen haku reissu tuntureille meni aivan nappiin ja kahden ajetun osakilpailun jälkeen Akilla on toiseksi eniten SM-pisteitä. Ryhmän johdossa on Hannu Hotanen, joka perjantaina ajetussa ensimmäisessä startissa oli hieman paremmalla sijalla kuin Aki.

- Melko hyvin pääsin kahden ajopäivän aikana ison N-ryhmän vauhtiin. Perjantaina homma oli hieman hakusassa, enkä saanut koko päivän aikana rytmistä kunnolla kiinni ja näin jälkikäteen ajatellen minun olisi pitänyt ajaa rohkeammin. Tosin autokin oli minulle hieman vieras, vaikka olen ajanut sillä testiä. Kilpailutilanne on aina eri juttu, kuten hyvin tiedämme. Lauantaina ajo sujui jo hieman paremmin ja voin olla joiltakin osin tyytyväinen omaan tekemiseen. Pystyi ajamaan kahdet ryhmäpohjat ja se tuntuu varsin hyvältä. Auto pelasi loistavasti! Printsportin Eero Räikkönen, Risto Nieminen ja Ari Lähdesmäki ovat rakentaneet voittaja-auton, vaikka en ihan onnistunutkaan saamaan avausvoittoa. Autossa olisi ollut potentiaalia parempaankin tulokseen, mutta en vain kyennyt hyödyntämään kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia. Lapista sain hyvät fiilikset ja potkua Ruotsin MM-rallia varten. Kuten olin suunnitellutkin, tärkein tavoitteeni oli ajaa maaliin ja tässä onnistuin, summaa Aki Arcticin tapahtumia.

SM-kausi on saatu käyntiin menestyksekkäästi ja pistetili avatuksi. Jatkossa ainakin Mikkelin SM-ralli jää väliin, koska panostamme kaikki tällä hetkellä käytössä olevat rahat MM-sarjaan. Tuloksen tekeminen siellä vaatii tällä erää kaikki käytettävissä olevat voimavarat. Toivottavasti löydämme lisää yhteistyökumppaneita rahoittaaksemme tulevia rallikoitoksia. Akin kakkostilan, Juuso Pykälistön voiton ja Marko Niemisen pikku n-ryhmän toisen sijan myötä avauskisa oli menestyksekäs Printsport Racingille ja vahva osoitus heidän ammattitaidostaan.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa