Facebook Twitter Email Pinterest

Talvikausi päätökseen Laukaassa

10.03.2005 / Talvikausi päätökseen Laukaassa

Ralli SM -sarjan talvikausi päättyy Laukaan Peurunkarallissa

Yksi maailman kovatasoisimmista kansallisista rallisarjoista, eli kotoinen Ralli SM -sarjamme käynnistyi tämän kauden osalta tammikuun lopulla. Ensi viikonloppuna rallikaravaani saapuu Laukaaseen, jonka ympäristössä kaasutellaan lauantaina kauden neljäs osakilpailu, SM Peurunkaralli. A-ryhmän pistejohdossa oleva Kristian Sohlberg on saanut alleen tehokkaan uuden ajokin, mutta eroa Juuso Pykälistöön on kuitenkin vain puoli pistettä. Lisäksi edellisen kisan voittanut Kosti Katajamäki suorastaan uhkuu voitontahtoa, joten Peurunkarallin voitosta käydään taatusti kiivas kamppailu.

Blue Rose Teamin Kristian Sohlberg sijoittui Mikkelissä ajetussa edellisessä osakilpailussa vasta neljänneksi, sillä tekniset ongelmat vaivasivat silloista autoa haitaten miehen ajoa koko rallin ajan, toista EK:ta lukuun ottamatta.
-Ilman teknisiä ongelmia meillä olisi saattanut olla jopa voitto käsissämme, Sohlberg harmittelee, mutta innostuu sitten kertomaan uudesta menopelistään, Mitsubishi Lancer WRC -autosta:
-Auton vaihtuminen tuo luonnollisesti mukanaan uuden haasteen, mutta toisaalta ajokki on minulle tuttu jo vuosien takaa. Ajoin vastaavalla autolla mm. kolme MM-kisaa vuonna 2003 ja pääsemme vielä torstaina Keski-Suomeen teille ottamaan tuntumaa tuuraavan kartturini Tomi Tuomisen kanssa. Tavoitteenamme on tietysti voittaa Peurunkaralli ja säilyttää SM-pistejohto.

Ford Focus WRC:llä ajava Padasjoen MU:n Juuso Pykälistö on tällä hetkellä yhteispisteissä toisena, vain puoli pistettä johtopaikkaa pitävää Kristian Sohlbergiä perässä. Pykälistö dominoi kauden avauskilpailua Rovaniemellä miten tahtoi, mutta keskeytti Mikkelissä ulosajon seurauksena. Laukaassa olisi tarkoitus pitää auto penkkojen välissä.

Mikkelin kisan Peugeot 206 WRC:llä voittanut Kosti Katajamäki on ennen Peurunkarallia SM-pisteissä kolmantena. Vaakuna-rallin voitto oli Katajamäen ensimmäinen yleiskilpailun voitto SM-tasolla. Onnistuuko nuorukainen uusimaan temppunsa Laukaassa, nyt kun voittohanat on saatu auki.
-Kevättauolle olisi kiva lähteä sarjajohtajana. Itseluottamuskin on nyt kunnossa, kun sopeutuminen WRC-autoon on onnistunut ehkä vähän suunniteltua nopeammin. Ykkössijan toistaminen on äärimmäisen kovan työn takana, mutta sitä ehdottomasti tavoitellaan. Turha tässä on silti mitään uhota. Erot ovat pieniä, ja yksi mitätönkin virhe tiputtaa välittömästi sijoitusta. Autoon tehtiin edellisen kisan jälkeen niin sanottu iso huolto. Kävin ajamassa muutaman lyhyen vedon huollon jälkeen ja totesin, että kalusto on kyllä huippukunnossa, Katajamäki sanoi.

Juha Salo laina-autolla Laukaaseen

Hallitseva suomen mestari, Karkkilan UA:n Juha Salo on pitänyt hyvää vauhtia tänäkin vuonna. Hän on luokan SM-pistejohdossa voitettuaan Mikkelin kisan ylivoimaiseen tyyliin, yli puolen minuutin erolla toiseksi tulleeseen Teemu Laatuseen. Salon käskyttämän Mitsubishin omistaja on vaihtunut, mutta nimi kuitenkin pysynyt lähes samana auto on nimittäin nykyään rallista innostuneen, entisen F1-kuski Mika Salon omaisuutta. Salo, Juha siis, ajaa kyseisellä mitsulla kuitenkin vielä Peurunkarallin voitosta.
-Vähän tämmöinen talvilentsu kiusaa, mutta muuten ihan hyvä lähteä Laukaaseen. Se on uusi kisa kilpailukalenterissa, joten pätkät ovat kaikille uusia. Nyt on ollut niin hyvät talviset kelit, että tiet ovat varmasti huippukunnossa. Autokin on oikein kovassa tikissä, sillä saimme vedettyä sillä hyvät testit viime viikonloppuna, Juha kertoi.

SM-taulukossa pisteen päässä Salosta on Turun moottoriseuran Hannu Hotanen, joka oli Mikkelissä kolmas, siitä huolimatta että jumiutui autoineen lähes minuutiksi lumihankeen. Offari-retkestään sisuuntuneena hän kuitenkin teki hienon nousun kahdeksannelta sijalta takaisin kärkikahinoihin.
-Ajamme torstaina testejä Jämsän seudulla ja viime viikollakin pääsimme testaamaan yhden päivän. Nyt on siis parempi tilanne kuin ennen Mikkelin Vaakuna-rallia, jota ennen emme testanneet lainkaan. Salo meni Mikkelissä SM-pisteissä ohi, mutta muuten luokka on ollut aika tasaväkinen. Toivottavasti tulee tasaista nyt Laukaassakin, Hotanen sanaili.

Kolmantena SM-pisteissä on myöskin Turun Moottoriseuraa edustava Janne Vähämiko, joka vielä viime kaudella hallitsi entistä pikku A-ryhmää. Neljäntenä majailee Laukaan oma poika Aki Teiskonen, joka valitettavasti joutuu jättämään kotirallinsa tällä kertaa väliin.

Pinomäki pikku N:n pistejohdossa

Viime vuoden Nuorten SM kakkonen, Renault Cliolla ajava Turun UA:n Kalle Pinomäki, on pikku N:n SM-pistejohdossa ennen viikonlopun kisaa. Pinomäki on siinä mielessä outo lintu, että hän on ryhmän 25:stä kuljettajasta ainoa, jolla on allaan jokin muu auto kuin Honda. Pinomäki vei voiton edellisessä osakilpailussa tiukan taistelun jälkeen, vaikka voitto ratkesikin lopulta siihen kun lähin uhkaaja, Jurvan UA:n Marko Mänty, kiepsautti autonsa penkkaan kisan viimeisellä erikoiskokeella.
-Tavoitteena on onnistunut talvikauden päätös. Auto ja renkaat ovat toimineet hyvin joka kisassa ja myös hyvä ajorytmi on löytynyt. Testeihin ei ole ollut liiemmälti aikaa, sillä kisoja on tullut ajettua niin paljon. Toisaalta niissähän sitä kokemusta kertyy, mikä näkyy vauhdissa, Pinomäki kertoi. Mies johtaa tällä hetkellä myös Nuorten Ralli SM -sarjaa ja ajaa vapaa-aikanaan sprinttikisoja, joten kyllähän siinä kilometrejä kertyykin.

SM-kakkosena on Lievestuoreen UA:n Marko Nieminen, joka oli Mikkelissä vasta viides, mutta jolla on plakkarissaan kakkossijat Arctic Lapland Rallyn molemmilta päiviltä. Viime vuoden SM-hopeamies Marko Mänty on Peurunkaralliin lähdettäessä pisteissä kolmantena. Pistetilanne kärkikolmikon takana on kutkuttavan jännittävä, sillä neljäntenä olevan Janne Pihlajamäen jälkeen seuraavat neljä miestä mahtuvat 3,5 pisteen sisään.

Yksi mielenkiintoinen haastaja loppukautta ajatellen on varmasti 2004 Nuorten suomen mestari Ville Hautamäki Järviseudun UA:sta. Hautamäen kausi ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä kahden osakilpailun jälkeen koossa ei ollut vielä yhtään SM-pistettä. Mikkelissä tuo putki viimein katkesi, kun mies ajoi pienen N-ryhmän kakkoseksi. Kuinka käy Laukaassa? Se selviää tämän viikon lauantaina.

Kilpailun startti klo 10.00
Kilpailun maali klo 15.35

Tuloksia voi seurata osoitteessa: www.tenab.net

Lisätietoa SM Peurunkarallista löytyy osoitteesta: http://laukaanmoottorimiehet.fi/peurunkaralli/
Tietoa Ralli SM -sarjasta osoitteessa www.akk-motorsport.fi/rallism/

Kooste kilpailusta sunnuntaina 13.3.2005 MTV3-kanavalla, Motor Forum Extra klo 17.30

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa