Facebook Twitter Email Pinterest

Jari Ketomaa

03.10.2005 / Jari Ketomaa

Rallin SM-sarjan tämän kauden valtiaat saatiin selville Hyvinkään pohjoispuolen ralliteillä varsin vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen. Kaksipäiväinen SM Valvoline ralli oli vaikea monille kärkikuskeille.

Jari Ketomaan osalta kilpailu alkoi takkuisesti, kun toisella EK:lla ajolinjalla ollut kivi osui voimalla takarenkaaseen.

- Iskun voimasta vain vanne hajosi. Koko loppupätkän ajan tuli kuitenkin varottua, koska rengas olisi voinut hajota milloin vain. Ennen EK3:sta oli vain lyhyt siirtymä ja siinä tuli aika kiire renkaanvaihdon kanssa. Sählingin vuoksi kunnon ajorytmiä ei löytynyt seuraavalle pätkälle, Ketomaa selvitti.

Ensimmäiseen huoltoon tullessa Ketomaan ohjastama Subaru löytyi tuloksista N-ryhmän seitsemänneltä sijalta. Lauantain loput pikiset sujuivat mallikkaasti ja Ketomaa nousi kartturinsa Tuomo Hannosen kanssa ryhmän kakkoseksi ja yleiskilpailussakin neljänneksi.

Illan huollossa käytiin läpi jo päätöspäivän taktiikkaa:

- Kun pistejohtaja Salo kärsi kaksi rengasrikkoa ja menetti paljon aikaa, näyttäsi meille riittävän ryhmän kolmaskin sija Suomen mestaruuteen. Nyt on kaikki ihan omissa käsissä, Ketomaa laski.

Sunnuntaiaamu toi mitalijärjestykseen harmillisen ratkaisun.

Kytkinakseli petti

Kytkinakselin rikkoutuminen keskeytti Jari Ketomaan matkan jo sunnuntain ensimmäisen EK:n jälkeen. Tekninen epäonni pudotti Ketomaan SM-pronssille.

- Meiltä hävisi päivän avauspätkällä kaikki muut vaihteet paitsi ykkönen ja kakkonen. Tulin moottori rajoittajaa vasten huutaen pätkän maaliin, mutta sitten oli pakko keskeyttää. Kakkosvaihteella olisi pitänyt ajaa vielä kisan pisin pätkä. Siinä olisi hävinnyt tosi paljon aikaa ja olisihan se käynyt myös moottorin päälle.

- Vika oli vastaavanlainen kuin talvella kotikisassa, Vaakuna-rallissa. Itävaltalainen vaihdelaatikon valmistaja oli mennyt takuuseen tietystä kilometrimäärästä, mutta nyt osat rikkoutuivat jo toistamiseen ennen aikojaan.

- Onnetar ei ollut meidän puolella. Nyt harmittaa melkoisesti, mutta ehkä parin päivän päästä pronssikin alkaa jo maistumaan, uransa ensimmäisen SM-mitalin saavuttanut Ketomaa kertasi.

Ison N-ryhmän mestaruus meni toisen kerran peräkkäin Juha Salolle, jonka sijoitus ongelmien jälkeen oli vasta 17:s. Ketomaan ohi hopealle nousi ryhmässä kolmanneksi ajanut Juho Hänninen.

A-ryhmän puolella Kosti Katajamäki varmisti kultamitalin, päätöskisan voittanut Jouni Ampuja nousi hopealle ja pronssille ylsi Kristian Sohlberg. Pienen N-ryhmän mestariksi kaasutteli Marko Mänty ennen Ville Hautamäkeä ja Kalle Pinomäkeä.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa