Facebook Twitter Email Pinterest

Peurunkarallin ennakkotiedote

09.03.2006 / Peurunkarallin ennakkotiedote

Ralli SM -sarjan "talvikausi" päätökseen Laukaassa

Yksi maailman kovatasoisimmista kansallisista rallisarjoista, eli kotoinen Ralli SM -sarjamme käynnistyi tämän kauden osalta tammikuun lopulla. Lauantaina ajettavassa Peurunkarallissa paketoidaan päätökseen sarjan ns. talvikausi ja rallin suomenmestaruusjahti jatkuu kiihkeänä taas kesäkuussa. Sitä ennen ratkotaan Laukaassa ketkä pääsevät kevättauolle johtoasemissa.

Edellisessä osakilpailussa, Mikkelin Vaakuna-rallissa, voiton vei vasta 20-vuotias "kuljettajatulokas", Toyota Corolla WRC:tä käskyttävä Jari-Matti Latvala. Nuorukainen on tuttu monista eri ralliympyröistä, ja tällä kaudellakin hän ajaa kotimaisen sarjan lisäksi myös rallin MM-sarjaa N-ryhmän autolla. 2006 Latvala osallistuu kuitenkin vasta ensimmäistä kertaa Ralli SM-sarjaan taistellen tosissaan SM-mitaleista. Laukaaseen tultaessa Latvala onkin pistejohdossa, yhden pisteen erolla ennen toisena olevaa Jarmo Mikkosta.
- Vähän on yleisesti fiilis maassa, koska viime viikonlopun MM-rallissa, Meksikossa, matka katkesi auton särkymiseen. Toisaalta on hienoa tulla sieltä kuumuudesta tänne talviseen Keski-Suomeen kilpailemaan. Ajamme torstaina vielä oman "shakedownimme", jossa tarkistetaan että autossa on varmasti kaikki kunnossa. Siinä samalla saa taas vähän luottamusta omaan ajoon. Voitosta lähdemme totta kai ajamaan, mutta ei nyt ihan sellaisella tulos tai ulos -meiningillä kuin Tunturissa, Latvala kertoo tunnelmistaan ennen Peurunkarallia.

Kakkosena pisteissä oleva konkarikuski Jarmo Mikkonen puolestaan on ajanut rallia jo yli 25 vuoden ajan. "Jamppa" näytti iskukykynsä heti kauden avauksessa Rovaniemellä napaten Ford Focus WRC:llään täydet 24 SM-pistettä. Mikkelissä kohtalona oli kuitenkin harmittava ulosajo. Kolmantena ennen viikonlopun kisaa majailee arvostetun Aasian-Tyynenmeren rallisarjan hallitseva mestari Jussi Välimäki, joka nähdään vaihteeksi kotimaan lumisilla rallipoluilla ottamassa mittaa maanmiehistään. Ajokkina Välimäellä on Mitsubishi Lancer Evo 9.

Rallin seitsenkertainen suomenmestari Sebastian Lindholm teki Mikkelin Vaakuna-rallissa paluun Ralli SM -sarjaan vuoden tauon jälkeen. Tuloksena oli heti toinen sija, ja vaikka Peugeot 206 WRC:llä kaasutteleva "Basti" itse ei silloin ollutkaan täysin tyytyväinen "ruosteessa" olleeseen ajoonsa, niin Keski-Suomen rallipoluille mies lähtee hakemaan kärkisijoitusta:
- Mikkelissä saimme 12 pistettä, jota pidän ajotaukoon nähden hyvänä tuloksena. Ei ole helppoa tulla takaisin sarjaan pitkän kisatauon jälkeen. Ajoimme hyvän testipäivän nyt viikkoa ennen Laukaan kisaa ja löysimme tiettyjä asioita joilla saimme auton ajettavuutta paremmaksi. Uskon, että näillä muutoksilla pystymme ajamaan parempia EK-aikoja, vaikka vieläkin parannettavaa riittää.


Ryhmä A:n SM-pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Jari-Matti Latvala 25
2. Jarmo Mikkonen 24
3. Jussi Välimäki 18
4. Pekka Keski-Korsu 16,5
5. Kari Ali-Rantala 16
6. Sebastian Lindholm 12


Juho, Jukka, Juha vai Jari?

Isossa N-ryhmässä SM-taisto näyttää kauden tässä vaiheessa kutkuttavan tasaiselta, sillä ennen talven viimeistä kisaa kaikki neljä kärkimiestä mahtuvat yhdeksän pisteen sisään. Lähes varmasti voidaan sanoa, että johtoasemissa kevättauolle lähtee joku näistä neljästä: Juho Hänninen, Jukka Ketomäki, Juha Salo tai Jari Ketomaa. Hänninen, joka on tullut toiseksi kauden kaikissa tähän asti ajetuissa osakilpailuissa, johtaa isoa N:ää 7,5 pisteen turvin. Myös toisena oleva, nelikon ainoa Subaru-kuski, Jukka Ketomäki on napannut pisteitä joka kisasta. Kolmantena ja neljäntenä olevat, Hännisen tavoin Mitsubishiin luottavat "tiimikaverukset" Salo ja Ketomaa ovat molemmat avanneet voittotilinsä, mutta molemmille on myös sattunut yksi harmittava keskeytys. Kuka tästä Isoon N:n "J-jengistä" korjaakaan potin Laukaassa?

Tässä luokassa nähdään myös "ulkomaalaista naisenergiaa", kun englantilainen Natalie Barratt ottaa osaa kotoiseen sarjaamme Subaru Imprezalla. Lisäksi Laukaan kisaan tuo lisäväriä rallin MM-sarjastakin tuttu Jani Paasonen, ajopelinään Mitsubishin Evo 8.

Ison N-ryhmän SM-pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Juho Hänninen 32
2. Jukka Ketomäki 24,5
3. Juha Salo 24
4. Jari Ketomaa 23
5. Teemu Laatunen 15


Magga ja Kinnunen pikku N:n kärjessä

Peurunkaralliin lähdettäessä pienen N-ryhmän SM-pistekärjessä ovat hienoiset "yllätysnimet": johdossa on yhden kakkos- ja kaksi kolmossijaa tällä kaudella ajanut Honda Civic Type R -kuski Ailu Magga. Maggan tasaisten suoritusten saldo on 28 pistettä. Pisteen päässä tästä kärkkyy niin Mikkelissä kuin Arctic Lapland Rallyn toisena ajopäivänä voiton vienyt Jarno Kinnunen. Kolmantena on nuori ja nälkäinen Joonas Lindroos, joka vaihtoi Vaakuna-ralliin ajopelinsä Hondasta Ford Fiestaan. Tuo kisa päättyi kuitenkin karusti lumivalliin. Lindroosilla on tilillään ykkössija Rovaniemen ensimmäiseltä päivältä.

Luokan hallitseva SM-kultamitalikuski Marko Mänty ajaa näillä näkymin kesäkauden kisoja ison N:n puolelle, joten luokassa on nyt ns. mestarin paikka avoinna. Mukana ovat kuitenkin niin SM-kakkoseksi 2005 ajanut Ville Hautamäki, kuin mahdollisuuksien mukaan myös pronssimies Kalle Pinomäki. Nuorten SM-kultaakin viime vuonna voittanut Pinomäki ajaa tällä kaudella Ralli SM -sarjan kisoja päätoimensa, eli Junioreiden Rallin MM-sarjan lisäksi. Pikku N:n mestaruusjahdissa nähdään tällä kaudella myös viime vuoden Nuorten Ralli SM -mitalisteista hopeamies Matti Rantanen ja pronssille ajanut Joni Mäkelä. Vuoden 2006 SM-mitalien jakautumista on siis turha lähteä veikkailemaan, vaikka kauden puoliväli onkin jo käsillä.

Pienen N-ryhmän SM-pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Ailu Magga 28
2. Jarno Kinnunen 27
3. Joonas Lindroos 22
4. Ville Hautamäki 18,5
5. Jani Hirvonen 15


Suosittu ja kovatasoinen, kotimainen huippusarja

Ulkomaalaiset kuljettajat ovat huomannet suomalaisen sarjan ja suomalaisten kuskien kovan tason, sillä Laukaassa nähdään peräti 15 ulkomaista kuskia, jotka tulevat mm. Venäjältä, Virosta, Liettuasta, Norjasta, Englannista, Kreikasta ja Espanjasta saakka! Yhteensä koko sarjaan on ilmoittautunut peräti seitsemän vierasmaalaista kuskia. On maailmanlaajuisesti erittäin harvinaista, että johonkin kansalliseen mestaruussarjaan osallistuu tällainen määrä ulkomaalaisia kilpailijoita


Motor Forum Extra Ralli SM -lähetykset MTV3-kanavalla:

SM Peurunkaralli su 12.3. klo 17:20 - 18:00
SM-Waltikkaralli su 11.6. klo 16:05 - 16:30
SM O.K. Auto-ralli su 9.7. klo 17:05 - 17:30
SM Uusikaupunkiralli su 10.9. klo 17:05 - 17:30
SM Valvoline Ralli su 1.10. klo 17:00 - 17:30

(Ajat ovat, varsinkin kesän osalta, alustavia aikoja. Muutokset mahdollisia. Tarkemmat lähetysajat on hyvä tarkistaa päivän tv-ohjelmasta!)

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa