Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM -uutisia 13

07.09.2007 / Ralli SM -uutisia 13


Rallin SM-finaalissa ajellaan jopa lossilla

Mikkelissä syyskuun 22. päivä ajettavan Ralli SM -sarjan finaaliosakilpailun Vaakuna-rallin ratamestari Jari Jakonen lupaa kilpailijoille korkeuseroja sisältävän, vaihtelevan ja vaativan, eli perinteisen eteläsavolaisen rallireitin.
- Reitillä on seitsemän erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 105 km. Rallin pisimmällä EK:lla on mittaa 29,5 km. Ratkaisut tapahtunevat juuri kyseisellä EK:lla, sillä se sisältää neljää erityyppistä tietä. Edelliseen Mikkelissä ajettuun SM-ralliin verrattuna reitiltä löytyy 50 uutta EK-kilometriä. Osa näistä on tuttua vuoden 1976 Jyväskylän Suurajoista. Löytyy reitiltä lossikin, joskin siirtymätaipaleelta, Jakonen kertoo.


Mikkonen voitto mielessä Mikkeliin

Uudenkaupungin SM-rallin yleiskilpailun voitto oli Jarmo Mikkosen 30-vuotisen ajajauran ensimmäinen SM-tasolla, vaikka jotkut muut toista ovat ehättäneet väittääkin.
- Harvinaista herkkua se voitto minulle oli. Ison A-ryhmän voittoja on tullut, mutta SM-tason yleiskilpailua en ole voittanut koskaan aikaisemmin. Myös Mikkeliin lähdetään voitto ja mestaruus mielessä. Voi olla että Peugeot vaihtuu taas Mitsubishiin, sillä 206 WRC:n pyörän laakerit pitää uusia, eikä huoltoa pysty tekemään Suomessa. Iskunvaimentajien tolpat lähtivät Ranskaan ja toivottavasti saan ne ennen SM-finaalia takaisin, Mikkonen kertoo.


Ketomaa puolustamaan N-ryhmän voittoa

Ison N-ryhmän hallitseva mestari Jari Ketomaa starttaa Mitsubishillaan päätösosakilpailuun SM-pistekakkosena. Ketomaa puolustaa kotikilpailussaan N-ryhmän voittoa talvelta 2006. Mikkeliläisellä on yhä mahdollisuudet myös mestaruuden uusimiseen.
- Tällä kaudella neljän voiton lisäksi olen joutunut keskeyttämään jo kolme kertaa, joten SM-pistejohtaja Juha Salo on ehkä karannut jo turhan kauaksi. Tässä tilanteessa en ajattele enää mestaruutta. Kotikisaan lähden nauttimaan ja ajamaan koko kilpailun voitosta, Ketomaa suunnittelee.


Myös Ketomäki tähtää mitaleille

Rallin SM-sarjan yhteydessä ajettavan Subaru Challenge -mestaruuden jo Uudessakaupungissa varmistanut Jukka Ketomäki lähtee tavoittelemaan Subarullaan Mikkelistä ison N-ryhmän SM-mitalia.
- Kauden alussa asetin tavoitteeksi Challenge -mestaruuden ja SM-mitalin. Kun toinen näistä jo varmistui ja SM-mitaliin on yhä mahdollisuuksia, niin mitalista lähdetään Mikkelissä taistelemaan. Uudessakaupungissa sain auton takajousituksen mieleiseksi ja se toi lisää itseluottamusta ajooni. Kuten Uudessakaupungissa nähtiin, kaikki on tässä lajissa mahdollista. Ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu, siksi pitää aina parhaansa yrittää, ison N-ryhmän SM-nelosena päätöskisaan starttaava Ketomäki muistuttaa.


Klemets taistelee aikaa vastaan

SM Uusikaupunkirallissa N-ryhmän toiselta sijalta ulosajon takia keskeyttämään joutunut Toni Klemets tekee tällä hetkellä huoltomiehistönsä kanssa pitkää päivää, jotta tiimin Mitsubishi Lancer Evolution IX saataisiin Mikkelissä ajettavan SM Vaakuna-Rallin lähtöviivalle. Ulosajo tapahtui rallin neljännellä EK:lla, jossa Klemetsin auto ajautui pienen nypyn jälkeen liian leveälle ajolinjalle, osui tienreunassa olleeseen kallioon ja lensi kahden voltin kera metsään.
- Peltiosien vaihdolla onneksi päästiin, mutta auton parsimisessa kasaan on todella kova työ. Mahdollisuudet auton valmistumiseen ovat tällä hetkellä 50/50. Kasaamista hidastuttaa varaosien puute, mutta yritys ja usko siihen, että auto valmistuu on kova. En halua, että kausi päättyy tuollaiseen epäonnistumiseen. Kovan kaadon jälkeen olisi syytä päästä ratin taakse mahdollisimman nopeasti, siksi tässä projektissa ei ihan heti anneta periksi, Klemets sanoo.


Pienen N-ryhmän SM-mitaleille tungosta

Vaikka Jämsän Joonas Lindroos varmisti jo Uudessakaupungissa pienen N-ryhmän suomenmestaruuden, niin Lindroosin takana himmeämmille mitaleille riittää tungosta. SM-kakkosena ajava Jarkko Nikara, SM-kolmonen Ville Hautamäki, SM-nelonen Jani Hirvonen ja SM-vitonen Ailu Magga ovat ennen päätösosakilpailua ainoastaan kahdeksan pisteen sisällä toisistaan. Koska Mikkelissä jaetaan 1,5-kertaiset SM-pisteet, niin jokaisella heistä on edelleen mahdollisuudet aina SM-hopealle asti.


Myös Rally Trophy ratkeaa Mikkelissä

Ralli SM -sarjan yhteydessä ajettava Rally Trophy -sarja saa myös uuden mestarin Mikkelissä. Rally Trophysta kilpaillaan kolmessa luokassa: ryhmä N enintään 1400 cm³, ryhmä A enintään 1400 cm³ ja Vakio 1600. Trophy-mestaruuden ratkaisevat Mikkelissä sarjan neljä kärkikuljettajaa, jotka ovat jo karanneet yhteispisteissä muilta. Nämä kuljettajat ovat Vakio 1600 -luokassa VW Golfilla ajava Markku Suvanto, N-ryhmän VW Poloa ajava Juha Laaksonen, A-ryhmän Nissan Micra -kuljettaja Antero Saari tai N-ryhmän VW Polo-kuljettaja Jouni Sievänen.

Rally Trophyn mestaruuden voittaa kuljettaja, joka on kerännyt luokasta riippumatta kauden kuudesta osakilpailusta viidessä eniten pisteitä. Troyphy-pisteet lasketaan kaavalla, jossa huomioidaan kunkin luokan lähtijöiden lukumäärä suhteessa kilpailijan ajamaan lopputulokseen.
Lisätietoja:
Rallin lajipäällikkö Risto Laine
puh. 0207 219 456, GSM 0400 969 559
risto.laine@akk-motorsport.fi

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa