Facebook Twitter Email Pinterest

Jussi Välimäki

22.09.2007 / Jussi Välimäki

Jussi Välimäki ja Jarkko Kalliolepo ralliautoilun Suomen Mestarit

Ralliautoilun Suomen Mestaruustittelit ratkaistiin tänään lauantaina Mikkelissä. Seitsemän erikoiskoetta ja 107 erikoiskoekilometriä sisältänyt huippujännittävä ja suurta draamaa sisältänyt trilleri piti niin kilpailijat kuin katsojat tiukasti otteessaan aina koko kilpailun maalilipun heilahtamiseen saakka.

Ralliautoilun SM-sarjan kuninkuusluokassa eli sen A-ryhmässä taistelu mestaruudesta piti olla PrintSport Racingin Mitsubishi Lancer Evolution VIII ralliautoa ohjastaneen Jussi Välimäen ja Peugeot 206 WRC ralliohjusta luotsanneen Jarmo Mikkosen välienselvittely. Kilpailun edistyessä voittotaisteluun taka-alalta ilmaantui SM-sarjan yhteispisteissä kolmatta sijaa ennen viimeistä osakilpailua pitänyt Mitsubishi Lancer Evolution VII ralliautolla kurvaillut Kari Ali-Rantala.

SM-johtaja Jussi Välimäki lähti Mikkelin seudun erittäin haastavalle rallireitille ajatuksella yrittää saada avauserikoiskokeella luotua painetta hänen pahimmalle kilpailijalleen Jarmo Mikkoselle. Oivallinen haaste olisi ollut ajaa ensimmäiselle pikataipaleelle aika, joka olisi pakottanut Mikkosen vastaamaan siihen. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, sillä heti ensimmäisen erikoiskokeen kuudennella kilometrillä Välimäen ralliauton vaihdelaatikosta hajosi ensimmäinen ja toinen vaihde.

Tästä tietämättä Mikkonen päätti myös hyökätä ja se hyökkäys oli päättyä samaiselle pikataipaleelle lievän ulosajon seurauksena. Huollossa Välimäelle selvisi, että vaihdelaatikkovika oli niin vakava, ettei sille pystyisi huoltoaikojen puitteissa tekemään yhtään mitään ja että oli jatkettava etenemistä vain kolmen vaihteen turvin.

- Ennen kilpailua olin II-kuljettajani Jarkko Kalliolevon kanssa päättänyt laittaa kaiken peliin ja toivonut, että kilpurini tekniikka kestää sen mitä siltä olimme vaatimassa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja huoltotauolle saavuttaessa luulin kilpailumme päättyneen. Tiimipäällikköni PrintSportin Eero Räikkönen oli kuitenkin asiasta toista mieltä sanoen, että kilpailua jatketaan niin kauan kunnes käyttämäni Mitsubishi Lancer Evolution VIII liikkuu eteenpäin. Tämän päätöksen turvin ajoimme loput erikoiskokeet maalia kohti nilkuttaen toivon samalla kuuta taivaalta, Välimäki raportoi.

- Menomme eikä varsinkaan erikoiskoeaikamme näyttänyt kovin hääviltä, mutta koska panoksena oli ralliautoilun Suomen Mestaruus, oli pitkä kilpailu ajettava maaliin saakka. Ralliautoilu on urheilulajina sellainen että mitä tahansa voi sattua ennen kuin viralliset tulokset ovat julkaistu. Olimme myös satavarmoja siitä, että kilpailukauttamme haitannut epäonni niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä ralliareenoilla olisi joskus käännyttävä parempaan suuntaan. Toivoimme, että sen aika olisi viimeistään nyt, Välimäki jatkoi.

Kilpailun edistyessä Mikkonen kuroi itsensä luokkansa kärkipaikalle Välimäen rämpiessä vaihdelaatikko-ongelmiensa parissa erikoiskokeelta toiselle. Viimeisen erikoiskokeen maalissa kilpailijoita odotti lossi, joka vei heidät vastarannalle ja kohti kilpailun maalia. Vaikka Mikkonen oli kilpailun seitsemällä erikoiskokeella A-ryhmän nopein, ei hän kuitenkaan koskaan tuolle lossille saapunut. Hänen Peugeot 206 WRC ralliautosta petti vaihdelaatikko viimeisen erikoiskokeen maalin ja AT-auton väliin alueelle, johon ei kilpailutilanteessa saisi pysähtyä.

Pysähtyminen aiheuttaa automaattisesti kilpailusta sulkemisen.

- Sympatiani on täysin Jarmo Mikkosen puolella. Hän oli suvereenisesti niin tämän kuin edellisen kilpailun A-ryhmän nopein kuljettaja. Täytyy kuitenkin muistaa, että ralliautoilu on kabiinissa olevien kuljettajien tekemän suorituksen lisäksi paljolti tekniikkalaji ja tällä kertaa Mikkosen auton tekniikka ei kestänyt maaliin saakka. Lossilla nousin autostani ulos onnittelemaan Mikkosta mestaruudesta. Minulla ja II-kuljettajallani Jarkko Kalliolevolla oli täysin epätodellinen tunne kun näin Jarmoa lukuun ottamatta muiden kanssakilpailijoideni saapuvan kyydille. Olimme kummatkin kuin ällikällä lyötyä saadessamme tiedon Mikkosen joutuneen keskeyttämään kilpailun, kertasi Välimäki psyykettään.

Mikkosen keskeytettyä kilpailu sen kalkkiviivoille, alkoi Välimäen auton kabiinissa laskentatalkoot SM-pisteiden suhteen. Ainoa kysymys oli, riittäisikö Kari Ali-Rantalan ajama kolmas sija Välimäen ajamaa kuudetta sijaa vastaan? Useiden tarkastusten jälkeen Jussi ja Jarkko saivat ynnättyä voittaneensa ralliuriensa ensimmäisen Sm-kultamitalin kahden pisteen marginaalilla Ali-Rantalaan nähden. Mikkosen kohtalona oli tipahtaa lopulta pronssille.

- N-ryhmässä Jari Ketomaa sinetöi ralliuransa toisen SM-kultamitalin yhden pisteen marginaalilla, n-ryhmässä Joonas Lindroos voitti mestaruuden samaisella pisteen marginaalilla. Meidän A-ryhmässämme titteli heltisi lopulta kahden pisteen marginaalilla, joten todella tiukkaa se lopulta oli jokaisessa luokassa. On hienoa, että nimemme tulevat näkymään monien kovien ja legendaaristen ralliautoilijoiden joukkoon, sillä mestarit muistetaan aina. Erityisen iloinen olen siitä, että saavutin mestaruuden Mitsubishille, sillä edellisen kerran japanilaismerkki on A-ryhmän Suomen mestaruuden saavuttanut vuonna 1991 Lasse Lammen toimesta, iloitsi mestaruudestaan suunnattoman onnellinen Välimäki.

- Tämä mestaruus on omistettu täysin erinomaisille yhteistyökumppaneilleni, jotka fantastisesti ovat tukeneet minua niin kilpailukauden ylä- kuin alamäissä. Erityiskiitos kuuluu muutamalle tärkeälle ja erittäin läheiselle kumppanille kuten esimerkiksi PrintSportille, jonka erittäin suosiollisella yhteistyöllä saavutimme tavoitteemme. Jokainen yhteistyökumppanini voi olla varma siitä, että kutsu kauden kovimpiin mestaruusjuhliin saapuu myöhemmin syksyllä, raportoi Välimäki tuttu pilke silmäkulmassaan.

www.jussivalimaki.com

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa