Facebook Twitter Email Pinterest

Anssi Mustonen

15.01.2008 / Anssi Mustonen

Ralliautoilun SM-sarja starttaa tammikuun neljäntenä viikonloppuna ajettavalla perinteikkäällä Arctic Lapland rallilla. Laukaan, Nilsiän, Keravan, Kouvolan, Uudenkaupungin osakilpailujen jälkeen pitkä kilpailukausi päättyy syyskuun lopulla Mikkelissä ajettavaan päätöskisaan.
Seitsemän osakilpailua sisältävään sarjaan on ilmoittautunut niin lukuisa joukko vanhoja rallikonkareita kuin kiitettävästi myös uusia kasvoja. Yksi täyden SM-sarjan ajava kuljettaja on suonenjokelainen Anssi Mustonen II-kuljettajansa Kari Kallion kanssa.

Kausi 2008 tullaan muistamaan historiallisena, sillä viimeistä kertaa ralliautoilun SM-sarjan mestaruudesta voidaan ajaa A-ryhmässä. Tämä tarkoittaa sitä, että vuodesta 2009 lähtien tehokkaat ja näyttävät, mutta myös erittäin kalliit WRC- ja muut A-ryhmäläiset ralliautot siirtyvät uuteen ralliautoilun SM-sarjan yhteydessä ajettavaan Suomi Cup -luokkaan.
Ralliautoilun SM-mitallista ajetaan vuodesta 2009 lähtien vain N- ja n-ryhmissä. Tämä on siis viimeinen kerta kun esimerkiksi Anssi Mustonen voi A-ryhmäläisellä Mitsubishi Lancer Evolution VI ralliautollaan taistella Suomen Mestaruudesta.

- Kesällä 2007 saimme tiedon autourheilun kansallisen keskusliiton päätöksestä koskien A-ryhmän lakkauttamista SM-tasolta alkaen vuodesta 2009. Siitä hetkestä alkoi kauden 2008 suunnittelu, jonka aikana huolellisesti mietimme ja punnitsimme useita eri vaihtoehtoja tulevalle kilpailukaudelle. Nopeasti saimme todeta N-ryhmän olevan auton hinta/näkyvyyssuhteeltaan A-ryhmää kalliimpi luokka, sillä menestyäkseen allani pitäisi olla luokan kahden automerkkivaltiaan tuorein autoversio.
A-ryhmässä menestystä ja sitä kautta näkyvyyttä voisi saada huomattavasti pienemmällä budjetilla eikä alla tarvitsi maata raapia uunituore kilpakampe. Valintamme oli siis selkeä, perusteli Mustonen kilpailemistaan A-ryhmässä.

- Sitten alkoi kilpailukykyisen kilpailukaluston etsiminen. Varsin pian päädyimme ralliautoilua itsekin harrastavan Reijo Mustosen kanssa samaan pöytään ja nyt ajamme täyden SM-sarjan hänen ylläpitämällään A-ryhmän Mitsubishi Lancer Evolution VI ralliautolla, Mustonen jatkoi.

Ralliautoilun SM-sarjan ilmoittautuneiden listaa luettaessa voidaan Mustosen lähtevän kilpailukauteen mustan hevosen asemassa. Anssin ja hänen II-kuljettajan Kari kallion tehtävä on ajaa 13 WRC-kuljettajaa vastaan auttamatta vanhentuneella kilpakamppeella. Tämä ei kuitenkaan Mustosta murehduta.

- Vastassamme on kieltämättä kovia kuljettajia erittäin kilpailukykyisillä ralliautoilla. Täytyy muistaa, että hallitseva A-ryhmän Suomen Mestari Jussi Välimäki ajoi viime vuonna vanhentuneella Mitsubishillaan mestariksi vaikka vastassa oli myös kovia kuljettajia WRC-autoineen. Uskon, että vaikka voittotaisteluihin ei automme rahkeet ehkä riitä, pystymme silti ajamaan sijoista 2-4. Seitsemässä osakilpailussa nämä sijoitukset tuovat runsaasti arvokkaita SM-pisteitä, joiden turvin olemme kauden päätyttyä korkealla SM-pisteissä, Mustonen suunnitteli.

Ralliautoilun SM-sarjan avaus ajetaan Rovaniemellä 24-26.1.2008.

www.rally-anssi.com

Pisteet top 5

1. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 103 pistettä SAU (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 100 pistettä KiuUA (R5)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 85 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 40 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM Kokkola Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa