Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salo Arctic Lapland Rallyn valtias

26.01.2008 / Juha Salo Arctic Lapland Rallyn valtias

Ralli SM -kauden 2008 avannut napapiirin Arctinen seikkailu päättyi Juha Salon riemukkaisiin voitonjuhliin Rovaniemen Lordi aukiolla. Kaksipäiväisessä kisassa ryhmä A:n voiton vei Jussi Välimäki, iso N-ryhmä meni yleiskilpailun kärkimiehen Salon piikkiin ja pienessä N:ssä korkeimmat SM-pisteet saalisti Joonas Lindroos.

Välimäki ykkönen Ryhmä A:ssa

Hallitseva suomenmestari Jussi Välimäki aloitti Arctic Lapland Rallyn toisen kilpailupäivän samanlaisesti kuin ensimmäisenkin, eli mies ajoi Mitsubishi Lancer Evo 8 -autollaan luokan pohja-ajan kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella. Samalla ero Ford Focuksellaan kakkosena kaasuttelevaan Jukka Hiltuseen kasvoi tasaisesti "pätkä pätkältä" muutamalla sekunnilla.

Ryhmä A:n kärkiviisikko pysyi aamupäivän ajan hyvin pitkälti samoissa asetelmissa, kuin mihin oli perjantaina jääty. Iltapäivän puolella alkoi sitten sattua ja tapahtua. Lauantain neljännellä erikoiskokeella, eli EK10:llä, kärkiajan kellotti Ford Focus WRC -kuski Ari Vihavainen. Mies uusi temppunsa heti seuraavalla pätkällä, ja kun perjantain jälkeen kakkosena kaasutellut Jukka Hiltunen oli poistunut edeltä hangen puolelle, niin Vihavainen nousi Jussi Välimäen lähimmäksi uhkaajaksi - eroa tosin oli ennen viimeistä erikoiskoetta jo yli 55 sekuntia. Toisaalta, kakkospaikka tuntui melko varmalta, kun etumatka kolmantena olleeseen Arto Juolahteen oli reilun minuutin mittainen. Kärkikolmikon järjestys säilyi ennallaan maaliin saakka.

- Meillä oli eilen omat ongelmamme, ja siinä menivät mahdollisuutemme taistella yleiskilpailun voitosta. Tänään ajeltiin lähinnä terveisiä, mutta todella tyytyväinen olen luokkavoittoon. Edellisen kerran olen päässyt täällä "Tunturissa" maaliin vuonna 2002, Jussi Välimäki naureskeli maalissa.

- Taitaa olla tunnit tulossa myllyssä täyteen. Öljynpainevalot vilkkuivat ja kaikkea muuta. Tämä oli pitkä ja kova kisa, ja ihan tyytyväinen olen kakkossijaan. Hyvä nousu eilisestä, Ari Vihavainen summasi tunnelmiaan.

- Tultiin hitaasti kiiruhtaen ja turhia riskejä vältellen. Autossa kaikki pelasi oikein hyvin. Paras sijoitus tätä ennen oli pikku A:n voitto vuodelta 1993! Tämä oli hyvä alku sarjaa ajatellen, kolmanneksi ryhmä A:ssa ajanut Arto Juolahti kertoi.

Neljännellä sijalla ajanut hallitseva SM-hopeamitalisti Jarmo Mikkonen ajoi ulos EK10:llä ja joutui keskeyttämään.

Ryhmä A, EPÄVIRALLISET tulokset:
1. Jussi Välimäki Mitsubishi Lancer E8 1.57.17,7; 2. Ari Vihavainen Ford Focus WRC +56,3; 3. Arto Juolahti Mitsubishi Lancer E8 +2.00,3; 4, Kari Ali-Rantala Mitsubishi Lancer E7 +4.51,4; 5. Timo Pulkkinen Subaru Impreza WRX +5.21,1; 6. Reijo Muhonen Mitsubishi Lancer E8 +1.10.50,2

Ryhmä A, EPÄVIRALLINEN pistetilanne:
1. Jussi Välimäki 24
2. Ari Vihavainen 20
3. Arto Juolahti 16
4. Kari Ali-Rantala 13
5. Timo Pulkkinen 10
6. Reijo Muhonen 8

Juha Salo juhli niin isossa N:ssä kuin yleiskilpailussakin

Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava Juha Salo jatkoi lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella johtoasemansa vankistamista - varsinkin kun toisena oleva Subarun Jari Ketomaa oli aamun ensimmäisellä pätkällä vasta neljänneksi nopein. Päivän toisella erikoiskokeella, EK8:lla, tapahtui sitten hienoinen yllätys, kun ensimmäistä SM-kisaansa nelivetoisella autolla ajava Jarkko Nikara iski pöytään koko joukon nopeimman ajan.

Kisan yhdeksännellä EK:lla palattiin jälleen "normaaliin marssijärjestykseen", kun Salo selvitti 30 kilometriä pitkän erikoiskokeen kaikkein nopeimmin. Myös EK10 lukeutui kisan pisimpien, 30 kilometriä pitkien "pikataipaleiden" joukkoon. Siellä nopeinta vauhtia piti Juha Salon Mitsubishi-tiimikaveri Kosti Katajamäki. Salon johto kuitenkin piti, ja Katajamäen edellä kakkosena jatkoi edelleen Jari Ketomaa. Jarkko Nikaran huima vauhti puolestaan tyssäsi harmittavasti lumipenkkaan - lapiohommissa vierähti puolisen tuntia ja nuorukainen putosi pois kärkikahinoista. Lopullinen keskeytys tuli EK11:n jälkeen.

Kolmatta perättäistä "Tunturin" voittoaan jahdannut Katajamäki kiristi lopussa vauhtiaan entisestään. Mies ajoi pohjat myös EK:lla 11 ja nousi jo 1,5 sekunnin päähän kakkospaikkaa pitäneestä Jari Ketomaasta. Viimeisellä erikoiskokeella Katajamäki kuittasi jälleen nopeimman ajan ja nousi kuin nousikin Ketomaan ohi kakkoseksi. Salon voittoa ei kuitenkaan pystynyt kukaan uhkaamaan.

- Ette tiedä kuinka kauan tätä tämän kisan voittoa on odotettu! Tänään oli eilistä helpompi päivä. Pari-kolme viimeistä EK:ta kruisailtiin lähestulkoon siirtymävauhtia. Ei se nyt ihan helppoa ollut ajaa ensimmäisenä autona, mutta hyvinhän se meni. Täyspotti lämmittää mieltä. Auto pelasi todella hienosti ja se toi lisävarmuutta ajamiseen, Salo hehkutti.

- Pakolla puristin lopussa. Ainahan se on mukavampi voitosta taistella, mutta ihan riskillä tultiin - ei tällä tyylillä olisi koko kisaa pystynyt ajamaan! Uuden auton kanssa vähän haettiin säätöjä koko kisan ajan, mutta tästä on hyvä jatkaa, Katajamäki kertoi loppukiristään.

- Ikinä ei ole näin hyvin "Tunturi" mennyt - siihen pitää olla tyytyväinen. Kakkossijan menettämin tosin kirvelee tosi paljon. Ajoin kyllä lopussakin niin paljon kuin pääsin, mutta en vain pystynyt Kostin vauhtiin, Ketomaa sanaili hieman kaksijakoisissa tunnelmissa.

Ensimmäisen ajopäivän jälkeen hyvissä asemissa, ison N:n neljäntenä ollut Matti Rantanen ajoi ulos lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella, EK7:llä. Viidentenä ollut Teemu Arminen koki saman kohtalon EK9:llä.

Iso N-ryhmä, EPÄVIRALLISET tulokset:
1. Juha Salo Mitsubishi Lancer E9 1.54.55,2; 2. Kosti Katajamäki Mitsubishi Lancer E9 +43,7; 3. Jari Ketomaa Subaru Impreza WRX +46,1; 4. Marko Kakko Mitsubishi Lancer E9 +4.46,4; 5. Pekka Keski-Korsu Mitsubishi Lancer E9 +5.36,6

Iso N-ryhmä, EPÄVIRALLINEN pistetilanne:
1. Juha Salo 24
2. Kosti Katajamäki 20
3. Jari Ketomaa 16
4. Marko Kakko 13
5. Pekka Keski-Korsu 10

Pieni N-ryhmä Joonas Lindroosin komennossa

Kilpailua ensimmäisen ajopäivän neljänneltä erikoiskokeelta asti johtanut Joonas Lindroos hallitsi lauantain menoa mestarin ottein. Lindroos kellotti Honda Civicillään pienen N-ryhmän pohja-ajat erikoiskokeilla 7, 8 ja 9. Kun puolet toisen kilpailupäivän pätkistä oli takana, oli kakkosena oleva Ville Hautamäki jäänyt jo yli minuutin päähän kärjessä riehuneesta Lindroosista.

Sama tahti jatkui lähestulkoon maaliin saakka. Viimeisellä, Mäntyvaaran raviradalla ajetulla yleisöerikoiskokeella Lindroos sitten jo vähän "hölläsi". Pienen N:n nopeimman ajan takoi Erno Randelin, ja Rovaniemen oma poika Ailu Maggakin selvitti raviradan syheröt Lindroosia vikkelämmin. Lopputuloksia tämä ei kuitenkaan kärjen osalta muuttanut: Lindroos ajoi ylivoimaiseen voittoon, Ville Hautamäki oli toinen ja Ailu Magga kolmas.

- Perjantaiaamulla lähdimme matkaan jääpyörät alla, mikä ei ollut se paras mahdollinen ratkaisu. Tilanteita meinasi olla enemmän kuin ikinä! Sitten vaihdoimme lumipyörät, niin kuin kaikilla muilla, ja homma rupesi kulkemaan. Tänään lähinnä varmisteltiin, Joonas Lindroos kertasi.

- Ei ollut mitään isompia ongelmia, auto pelasi hyvin. Eilen menetettiin johto. Sen jälkeen Joonas meni kovempaa ja itse yritin pitää Ailun takana. Olen tosi tyytyväinen kahteenkymmeneen pisteeseen, varsinkin kun meillä ei ole yleensä mennyt täällä niin kauhean hyvin... Joonakselle nostan kyllä hattua, Ville Hautamäki sanoi.

- Ainahan se on mukava ajaa täällä kotimaisemissa, mutta vähän vaikeaa tuo meno oli. Perjantaina aamulla ei ollut oikein luottoa autoon, ja tänään oli ongelmia etujarrujen kanssa kaksi ensimmäistä EK:ta. Onneksi ne saatiin sitten kuntoon. Jotain tarvitsee Peurunkaan keksiä - Joonas varsinkin menee niin lujaa, Ailu Magga tuumaili.

Pieni N-ryhmä, EPÄVIRALLISET tulokset:
1. Joonas Lindroos Honda Civic Type R 2.03.00,8; 2. Ville Hautamäki Honda Civic Type R +1.11,9; 3. Ailu Magga Honda Civic Type R +1.59,7; 4. Vesa Hirvonen Honda Civic Type R +4.06,3; 5. Antti Rintamäki Honda Civic Type R +6.40,2

Pieni N-ryhmä, EPÄVIRALLINEN pistetilanne:
1. Joonas Lindroos 24
2. Ville Hautamäki 20
3. Ailu Magga 16
4. Vesa Hirvonen 13
5. Antti Rintamäki 10
6. Olle Öhman 8
7. Toni Tahvanainen 6
8. Toni Lukander 5
9. Joni Karhu 4
10. Jukka Hurmerinta 3

Kaksipäiväisestä avausosakilpailusta jaettiin korotetut SM-pisteet.
Lopulliset viralliset tulokset löytyvät kilpailun kotisivuilla, osoitteessa http://www.arcticrally.fi/tulokset.html


MTV3 lähettää Arctic Lapland Rallyn kisakoosteen sunnuntaina 27.1. klo 14:20.

Seuraava osakilpailu: SM Peurunkaralli, Laukaa, 15.-16.2.2008

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa