Facebook Twitter Email Pinterest

Talvikauden tilinpäätös Tahkolla

06.03.2008 / Talvikauden tilinpäätös Tahkolla

Kisa käynnistyy jo perjantai-illalla

Tulevana viikonloppuna on vuorossa vuoden kolmas Ralli SM -sarjan osakilpailu, TahkoSpa SM-ralli. Nilsiän seudun nopeilla teillä ajettava kisa on myös ns. talvikauden viimeinen SM-ralli, jonka jälkeen seuraa kolmen kuukauden mittainen kevättauko. Lisämaustetta ja mielenkiintoa Nilsiän kisaan tuo perjantaina jääradalla ajettava yleisöerikoiskoe. Ns. perinteisille erikoiskokeille ampaistaan lauantaina, jolloin selviää ketkä pääsevät parhaista asemista "kevätloman" viettoon. Isossa N:ssä Juha Salolla ja pienessä N-ryhmässä Joonas Lindroosilla on molemmilla kahden ajetun osakilpailun jälkeen koossa täysi pistepotti. Olisiko Nilsiässä hattutempun, eli kolmen perättäisen voiton paikka? Entä nappaako voitonmakuun päässyt Janne Tuohino toisen perättäisen täysosumansa Ryhmä A:ssa?

Ari Vihavainen Ryhmä A:n kärjessä

Vuosi 2008 jää suomalaisen ralliautoilun historiaan, sillä tämä on viimeinen kausi kun A-ryhmän kalustolla kilpaillaan SM-tasolla. Tuota kaikkien aikojen viimeistä jaossa olevaa mestaruutta on lähtenyt tavoittelemaan ennätyssuuri joukko WRC-autoilla kilpailevia kuljettajia. Rovaniemen avausosakilpailussa voittoon ajoi kuitenkin Jussi Välimäki ei-WRC Mitsubishillään. Edellisessä osakilpailussa Laukaassa irtosi sitten kauden ensimmäinen WRC-voitto, kun nopeinta vauhtia piti Janne Tuohino Subaru Impreza WRC-autolla. Pistejohdossa on kuitenkin molemmissa aiemmissa SM-ralleissa kakkoseksi Ford Focus WRC:llään ajanut Ari Vihavainen.

Tuohino lupasi Laukaan kisan jälkeen miettiä Nilsiään mennessä keinoja A-ryhmäläisten nostamiseksi takaisin yleiskilpailujenkin kärkeen. Tähän mennessä yleiskilpailuvoitot ovat nimittäin tällä kaudella menneet ison N-ryhmän Mitsubishillä ajavan Juha Salon piikkiin. Toki luokkavoitto ja mahdollisimman suuri SM-pistepotti ovat mestaruustaiston kannalta ne tärkeimmät tavoitteet, mutta...
- Kaivelee, kun "ännäläiset" kummittelee edellä, Tuohino kommentoi ja jatkaa: - Kyllä me Vihavaisen Arin kanssa puhuttiin Laukaan kisan jälkeen, että Nilsiässä SM-ralli voitetaan jo WRC-autolla.

Tuohinon autoa Rovaniemellä ja Peurunkarallin alla vaivannut vaihdelaatikkovika on saatu korjattua, ja Vihavaisella puolestaan on auton voimansiirrossa uudet osat, joten Nilsiässä on luvassa kova taisto sekä luokan hallitsevaa mestaria Jussi Välimäkeä, että ison N-ryhmän kärkimiehiä vastaan.

Ryhmä A, pistetilanne ennen TahkoSpa SM-rallia:
1. Ari Vihavainen 32
2. Jussi Välimäki 24
3. Arto Juolahti 24
4. Janne Tuohino 15
5. Reijo Muhonen 14

Isossa N:ssä uudenlaisia ennakkoasetelmia

Viime kaudella Ison N:n sisällä jokaisen osakilpailun luokkavoitosta ja mitalisijoista käytiin äärimmäisen kiivas sekuntikamppailu, yleensä saman kolmikon kesken. Tuon kivenkovan kolmikon muodostivat Jari Ketomaa, Juha Salo ja Kosti Katajamäki. Ennakkoon oli odotettavissa, että sama tahti jatkuisi myös tänä vuonna, mutta viimeistään kauden toinen osakilpailu osoitti, että kärkikahinoihin on nousemassa muitakin varteenotettavia SM-mitaliehdokkaita.

Juha Salo on toki dominoinut sekä isoa N:ää että yleiskilpailuja, mutta hänen takanaan kuviot eivät olekaan niin selvät, kuin olisi voinut odottaa. Kosti Katajamäki siirtyi täksi kaudeksi Salon tiimikaveriksi Mitsubishin maahantuojan "talliin" ja nappasi avausosakilpailussa kakkostilan. Laukaassa Kosti jäi kuitenkin kolmanneksi jouduttuaan taipumaan toista kauttaan ison N:n puolella ajavalle Matti Rantaselle. Rantanen sai hienon sijoituksensa myötä roppakaupalla lisää itsevarmuutta talvikauden päätöskisaa varten, ja nuorukainen lähteekin tosissaan haastamaan kokeneemmat kilpakumppaninsa, vaikka tiedostaa myös luokan huikean tason:
- Ryhmävoittoa ainakin yritetään, ja kovaa saa ajaa, jos siihen aikoo yltää, AKK-Motorsportin rallivalmennusryhmän jäsen muistuttaa.

SM-pisteissä kolmantena ennen Nilsiän kisaa on hienoinen yllätysnimi, Salon, Katajamäen ja Rantasen tavoin Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava Marko Kakko. Kahdella edellisellä kaudella mestaruuden voittanut Jari Ketomaa puolestaan vaihtoi tälle kaudelle Mitsusta Subaruun. Rovaniemellä hallitsevalle mestarille heltisi kolmossija ja Laukaassa kohtalona oli keskeytys. Ketomaa onkin nyt SM-pisteissä hieman yllättäen vasta neljäntenä.

Iso N, pistetilanne ennen TahkoSpa SM-rallia:
1. Juha Salo 39
2. Kosti Katajamäki 30
3. Marko Kakko 17
4. Jari Ketomaa 16
5. Matti Rantanen 12

Löytyykö pienessä N:ssä Lindroosille pysäyttäjää?

Myös pikku N:n puolella yksi ja sama mies on hallinnut talven aiempia kisoja miten tahtoo. Hallitseva mestari Joonas Lindroos, samoin kuin Honda Civic Type R -autonsa, on ainakin tähän asti ollut sen verran hurjassa kunnossa, että muut miettivät tosissaan miten miehelle saisi ns. pantua kampoihin.
- Ei tuolle kahjolle mitään mahda, toisena SM-pisteissä oleva Ville Hautamäki puuskahti edellisen kisan maalissa ja jatkoi: - Jotain "nappeja" on kai alettava syömään, että pärjäisi.

SM-kolmosena majaileva Vesa Hirvonen oli samoilla linjoilla:
- Ville kanssa mietitään miten pannaan Nilsiässä Joonas aisoihin. Periksi ei anneta ja palkintopallille yritetään!

Hautamäki on hieman "rauhoittunut" Laukaan ja Nilsiän kisojen välissä, ja miehen aikomuksena onkin ajaa, eikä vain uhota:
- En lähde uhoamaan mitään vaan parhaani teen, jotta etumatka Lindroosin kaventuisi. Viime vuoden kisa Nilsiässä jäi kesken toisella EK:lla, ja kun en ole urallani koskaan päässyt jokaista kolmea talviosakilpailua maaliin asti, niin se olisi se talvikauden viimeisen SM-osakilpailun ensimmäinen tavoite.

Saa nähdä miten Hautamäki, Hirvonen ja kumppanit Nilsiässä onnistuvat Lindroosin "kukistusyrityksissään"...

Pikku N, pistetilanne ennen TahkoSpa SM-rallia:
1. Joonas Lindroos 39
2. Ville Hautamäki 32
3. Vesa Hirvonen 23
4. Ailu Magga 22
5. Olle Öhman 13

TahkoSpa SM-rallissa 116 autokuntaa

Kilpailun reitti on jaettu kahdeksaan erikoiskokeeseen, joiden yhteispituus on 113 kilometriä. Nilsiässä kokeillaan nyt SM-tasolla kaksipäiväistä rallia, niin että yksi EK ajetaan jo perjantai-illalla. Tahkolahden jäälle rakennetulle yleisöerikoiskokeelle startataan klo 19:00 alkaen viiden auton ryhmissä, niin että autot lähtevät kiertämään rataa kymmenen sekunnin välein. Jokaisen ryhmän välillä on aina n. 3 minuutin pituinen tauko.

Lauantaina kilpailun lähtö ja maali sijaitsevat hotelli TahkoSpan piha-alueella. Ensimmäinen autokunta starttaa lauantain reitille klo 09:01. Maaliin saavutaan noin klo 15:20 alkaen. Rallin keskitetty huoltoparkki sijaitsee TahkoSpan edessä.


Lähtöluettelo:http://www.nilua.fi/Lahtoluettelo.pdf
Online -tulospalvelu osoitteessa: http://www.tenab.net/online.htm

MTV3 lähettää TahkoSpa SM-rallin kisakoosteen sunnuntaina 9.3. klo 13:50.

Lisätietoja TahkoSpa SM-rallista osoitteessa: www.nilua.fi/spa_ralli.htm

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa