Facebook Twitter Email Pinterest

Anssi Tawast

14.07.2009 / Anssi Tawast

Ralli SM -sarjan toinen kesäosakilpailu ajettiin Anssi Tawastille ja koko tiimille tutuksi tulleissa maisemissa Kouvolassa. Seudun tiestö muistutti aiempien vuosien värikkäistä kilpailuistaan joilla oli tapana loppua reilusti ennen aikojaan jo neljästi aiemmin. Tämä viikonloppu teki kuitenkin lopun täydelliselle epäonnelle ja erittäin haastavalla ja hienolla reitillä päästiin ratkomaan SM-sarjan pisteet kaksivetoluokassa.

Jo nuotituspäivä perjantaina osoitti, että pääosin uusittu reitti oli erittäin haastava. Mutkat saatiin asiallisesti paperille, ja jäljelle jäi "lapsellisen helppo työ" eli ajaa ne lauantaina kaasu pohjassa.

Lauantaina päästiin sitten tositoimiin. Kalusto oli saanut uuden perävälityksen ja ensitestit lupasivat autolle parempaa ajoluonnetta. Avauserikoiskokeella otettiinkin heti aivan eri lähestymistaktiikka kuin aiemmissa kisoissa. Heti alusta niin täysillä kuin kuskin luonne antaa myöden. Muutama härski tilanne tuli viritettyä, mutta maalissa kellot pysähtyivät 11,8 sekuntia myöhemmin Joonas Lindroosin pohjista. Käypä aloitus siis 20,46km pituisella haastavalla pätkällä.

Erikoiskokeille 2 ja 3 avauspätkän taktiikkaa ei voinut soveltaa. Kohtuu nopeavauhtista, mutta erittäin kapeaa tietä sisältäneet pätkät tultiinkin tarkoituksella tarkasti. Molemmat menivät puhtaasti, mutta kolmosen loppuosalla nopeammaksi avautunut tieosuus olisi pitänyt tulla raikkaammin. Ensimmäiselle tauolle saavuttiin sijalla 3. Lindroosin ja mainioon vauhtiin päässeen Ville Hautamäen jälkeen. Eroa johtavaan 22,0 sekuntia.

Tauon jälkeen siirryttiin pelottavan tutuille seuduille. Valkealan taakse suuntautunut reitti liikkui suunnilla, jossa leikki on meidän osaltamme jäänyt niin useasti aiemmin kesken. Itse asiassa 10 km säteelle matka on tyssännyt kolme kertaa viimeisimmän kahden vuoden aikana. Ja syyt niihin mitä värikkäimmästä päästä.

Ek 4 ja 24,16km, yksi ratkaisupätkistä. Alkupäässä kahden risteyksen jälkeinen talonpiha meinasi koitua kohtaloksi. Nypyn yli oikea meinasi tarjoilla Citikan ladon seinästä sisään. Paikalla ollut maatilan emäntä sai varmasti pientä shokkihoitoa paettuaan rakennuksen taakse. Kyseisessä paikassa MTV3:n kuvauspiste, joten odotellaan näkyykö tilanne tulevana sunnuntaina. Puolen välin tienoolla sijainnut piilohyppyri pistikin kalustomme koetukselle. Alastulon seurauksena kaasuläpän asentotunnistin otti kipeää ja paikoittain laitteet eivät halunneet edetä halutulla tavalla. Pätkän loppupää menikin hieman kaluston kuntoa kuunnellessa. Maalissa aika riitti kolmanneksi 20,5 sekuntia pohjista.

Vielä ennen taukoa kurvattiin ek 5 parin likitilanteen sävyttämänä sekä Kouvolan moottoripuistossa kaksi kierrosta. Kalle Pinomäki kurvasi toisen vedon reilusti muita kovempaa noussen meidän kantaan. Tauon huollossa ohjelmaa riitti kun vaihdelaatikon lauhdutin oli haljennut, pyöränkulmat olivat sekaisin ja bensanpaineanturi ja kaasuläppäanturi vihoittelivat. Asiat saatiin kuitenkin kuntoon ja kahdelle viimeiselle pätkälle lähdettiin kisaamaan Kallen kanssa hyvillä mielin.

Viimeinen lenkki mentiin jälleen sen mitä ranteista ja kalustosta oli irti otettavissa. Viimeisellä pätkällä pari tilannetta aiheutui tien kulumisesta johtuen. Pätkä ajettiin pääosin samalla tiellä kuin aamun avaus ek.

Maaliin päästiin jälleen jo viidettä kertaa tällä kaudella. Viides palkintopallisija jäi kuitenkin haaveeksi Kalle Pinomäen ja Matti Kaskisen kiilattua Rellun R3:lla viimeisellä pätkällä 2,2 sekunnilla ohitse. Tulos oli kuitenkin erittäin hyvä, sillä tällä kertaa ajo ja tulos oli täysin ansaittu omilla taidoilla. Tulos oli ajollisesti myös aivan toista, mitä aiemmin tällä kaudella on tullut ajettua. Likitilanteita matkalle riitti myös useita. Tällä yrityksellä niitä toisaalta tahtoo aina välillä eteen sattuakin. Auton ensimmäinen ajoa estävä vaurio sattuikin maalilavalle saavuttaessa. Kytkimen painelaakeri hajosi lopullisesti. Ihme laite tuo Citikka, yritetty ajaa yli 1400 km kaasu pohjassa ja nyt vasta hajoaa jotain. Täysiverinen "Ralliterrieri"!

Maalin jälkeisellä parc fermé- alueella JWRC sarjan kärkimies Suzukilla kyselikin huolissaan, aiommeko ajaa Neste Oil -rallissa tänä vuonna. Vastailtiin hymyssä suin Michal Kosciuszkolle -Don´t worry, I´m too old!"

Pistetilanne näyttääkin siltä, että tulevissa kisoissa hoitamalla oma tonttinsa oikein, mahdollisuudet SM hopeamitaliin ovat hyvät ja pronssikin on jo varma. Seuraavana aloittelemmekin kesälomat leipätyöstä ja seurataan Suomen Mm-rallia tiiviisti. Elokuun lopussa SM-sarja jatkuu 6. osakilpailulla Keravalla.

Ystävällisin terveisin,

Anssi Tawast
050 341 5000
anssi.tawast@laakkonen.fi

Pisteet top 5

1. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 103 pistettä SAU (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 100 pistettä KiuUA (R5)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 85 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 40 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM Kokkola Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa