Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salolle ei löytynyt vastusta ensimmäisenä ajopäivänä

26.09.2009 / Juha Salolle ei löytynyt vastusta ensimmäisenä ajopäivänä

Nelivetoisten luokan kärjessä Hyvinkään kaksipäiväisen kilpailun tauolle saapunut Juha Salo sai päivän 14 erikoiskokeen aikana vedettyä 37,1 sekunnin eron kakkosena olevaan Jari Ketomaahan. Täysin ilman ongelmia ajanut Salo kehui kilpailua hienoksi runsaan erikoiskoekilometrimäärän vuoksi, mutta myös siksi, että harvoin enää nykyään pääsee rallia ajamaan täysin pimeässä.

Kuva: Marko Mäkinen

- Tosi hienoa oli laskea, maisema on tosiaan täysin erinäköinen lisävaloilla, naureskeli Salo, joka lupaili silti vielä huomispäivään kovaa taistelua.

- Ei vielä pysty mitään varmistelemaan, puolen minuutin ero on vielä vähän jos jotain sattuu. Yksi rengasrikko voi pilata paljon, pohti Salo.

Jari Ketomaan tavoite on jo varmistuneen mestaruuden lisäksi ajaa ilman ongelmia maaliin. Liika riskinottaminen on nyt turhaa, sillä maalintulon myötä Ketomaan tiimi pääsee kauden päätteeksi juhlimaan myös tiimimestaruutta.

- Kyllähän tämä jo nyt tuntuu hienolta, sillä muu kuin Mitsubishi-merkkinen auto on viimeksi vuonna 1991 voittanut rallin mestaruuden, ja nyt meille Subarulla mestaruuksia tulee kuljettajien lisäksi myös tiimille, kertasi Ketomaa.

- Mihinkään hullutteluun en huomenna lähde, vaikka Jukka Ketomäkeä täytyy takana hieman tarkkailla. Puolentoista minuutin ero on kuitenkin sen verran, että ilman ongelmia Ketomäki pysyy takana.

Jukka Ketomäki oli tyytyväinen kolmossijaansa. Ketomäen kannalta tilanne hieman helpottui ek:n 11 jälkeen, sillä Kristian Sohlbergin kerrottiin ajaneen ulos ja keskeyttäneen. Ketomäki sai kuitenkin jännittää tauolle asti selviämistään, sillä viimeisen erikoiskokeen lähdössä tuli teknisiä ongelmia.

- Kytkinsylinteri meni poikki ek:n lähdössä, ja ajaminen jonkin verran vaikeutui. Lähdössähän siitä on eniten haittaa, mutta nyt onneksi tämä tapahtui päivän viimeisellä erikoiskokeella, tilitti Ketomäki.

Janne Tuohino saapui tauolle neljäntenä. Ero kärkeen on kuitenkin lähes kaksi minuuttia, mutta kolmantena olevaan Ketomäkeen sentään vain 12,2 sekuntia.

- Auto on ok, mutta kai se on myönnettävä, että ukko on vähän ruosteessa. Eikä tuo pimeässä ajaminenkaan ihan sujunut, mutta muuten ihan ok, kertasi Tuohino päivän viimeisiä hetkiä.

Joni Nikko on viides, ero kärkeen 2.24,1 sekuntia. Nikon kanssa vielä kiivaasti viidennestä sijasta taistelee Tommi Luostarinen. Miehillä on eroa yötauolle tultaessa viitisen sekuntia.

Kaksivetoisissa Ville Hautamäki hallitsee

Ville Hautamäki pisti illan viimeiset pätkät menemään sen verran vauhdikkaasti, että Kalle Pinomäki on jäänyt 14,3 sekuntia. Hautamäki ei kuitenkaan helpolla ole johtoasemaansa saanut.

- En missään tapauksessa. On niin paljon ollut tilanteita, ettei ole tosikaan. Täysillä ja kaasu pohjassa on saanut tulla koko ajan, ja on tosiaan hieno homma, että täällä tauolla ollaan, tunnusti Hautamäki.

- Pimeällä ajaminen ei oikein maistunut. Hieman tosin helpotti, että päivällä nämä pätkät jo ajettiin auringon valossa, pimeässä oli vain luotettava nuotteihin ja siihen, että aiemmalta kerralta jäi jotain tiestä mieleen.

Hautamäki ja Pinomäki ovat huomenna ne kuljettajat, jotka saavat tosissaan taistella voitosta, sillä Joonas Lindroos on jo hieman nostanut kaasujalkaa ja varmistelee kaksivetoisten luokan mestaruutta. Lindroosilla on nuorten mestaruus tältä vuodelta varma juttu, mutta kaksivetoisten mestaruus vaatii maaliintulon.

- Täytyy myöntää, että olen kyllä vähän pudottanut vauhtia päivän aikana. On turha ollut revitellä, nyt on tärkeää tulla maaliin ja ottaa tuplamestaruus.

Anssi Tawast on Lindroosia noin 23 sekuntia perässä, mutta ei enää lähde hulluttelemaan.

- Tämä on tässä vaiheessa ihan ok. Olen nauttinut ajamisesta täysin siemauksin, eikä näin kivaa rallia ole ajettu pitkään aikaa. Tiet ovat olleet oikein nautinnollisia ja päivä on ollut hieno. Kerrankin saa ajaa riittävästi ek-kilometrejä, kommentoi Tawast tauolle tullessaan.

Jukka Korhonen viidentenä on jäänyt jo kolme ja puoli minuuttia.

Huomenna sunnuntaina SM Finnsco -rallissa ajetaan vielä viisi erikoiskoetta, yhteensä 82 kilometriä, mikä on vielä normaalin SM-rallin mittainen koitos. Ensimmäiselle erikoiskokeelle Hämeenkoskella ensimmäinen kilpailija starttaa noin kello 9.30.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa