Facebook Twitter Email Pinterest

Haastajia pilvin pimein

20.01.2011 / Haastajia pilvin pimein

Ralli SM

Autourheilun kotimainen huippusarja, Ralli SM, pyörähtää kohta täyteen vauhtiin. Sekä nelivetoisten SM1-luokan että kaksivetoisten SM2-luokan osanottajamäärä on lähes tulkoon sama kuin viime vuonnakin, vaikka SM2-luokasta poistui omiin, erillisiin kilpailuihin monta kuljettajaa, joilla ikänsä puolesta vielä oli mahdollisuus ajaa Rallin Suomen Juniorimestaruudesta.

Ralli SM -sarjaan ilmoittautuneita on SM1-luokassa 28 ja SM2-luokassa 22. Mitsubishi on nelivetoisten luokassa edelleen valtamerkki. Kuljettajista 19 luottaa Mitsuun, kuusi Subaruun, lisäksi Skoda, Peugeot ja Ford täydentävät listan.
Nelivetoisten viimevuotisesta kärkikymmeniköstä vain Juha Salo, Joonas Lindroos, Ari Vihavainen, Marko Kakko ja Riku Tahko jatkavat. SM2-luokan Top 10 -tilanne on päinvastainen; suurin osa jatkaa, vain Jussi Kumpumäki ja Atte Alanen ovat siirtyneet muualle.

Miesten vaihtuminen tuonee lisää mielenkiintoa suomenmestaruudesta ajamiseen. Kauden vasta ollessa aluillaan ei kellään ole voimasuhteista tarkkaa faktaa kerrottavana. Se kuitenkin tiedetään varmaksi, että vanhojen konkareiden lisäksi osakilpailuvoitoista on taistelemassa useampi haastaja.

Juha Salolla on tästä sarjasta jo viisi suomenmestaruutta ja karkkilalainen taatusti halajaa kuudetta joukon jatkoksi. Salolla lienee eniten tämän vuoden porukasta 2000-luvun SM-rallikokemusta, mutta kuten viimevuotinen Tunturirallikin sen osoitti, kaikenlaista voi sattua. Salo voitti Rovaniemellä toisen kauden avauskisoista, mutta oli toisessa vasta yhdeksäs auton tekniikan temppuillessa.

Numerolla 2 kauteen starttaava Joonas Lindroos on viime kauden SM-pronssimies. Lindroos nousi viime vuonna nelivetoluokkaan voitettuaan edellisellä kaudella historiallisesti sekä kaksivetoisten suomenmestaruuden että nuorten SM-tittelin. Ensimmäiset kilpailut nelivetoisen puikoissa eivät tuoneet teknisten ongelmien vuoksi SM-pisteitä. Pitkin kautta Lindroos kuitenkin paransi ajoaan, mutta Kosti Katajamäki onnistui kuin onnistuikin pitämään Lindroosin takanaan kokonaispisteissä. Lindroos lienee Salon kovimpia haastajia.

Neljänneksi SM-pisteissä jäänyt Jarkko Miettinen ei tänä vuonna ole mukana, mutta hänen ajamansa S2000-luokiteltu Skoda Fabia sen sijaan viivalla nähdään. Kari Ali-Rantalan tavoitteena on tehtaan tekemällä Skodalla hätyytellä kärkikuljettajia heti ensimmäisestä kisasta lähtien.

Muitakin kärkikamppailuun nousevia löytyy listalta. Jussi Tiippana osoitti jo kaudella 2010 kunnon otteita, joten tänä vuonna mikkeliläiseltä voidaan odottaa jo hyvinkin kympin sakkiin ajamista, ja miksei parempaakin. Suomi Cupin nelivetoluokan vuoden 2010 voittaja ja rata-autoilun GT-luokan Suomen mestari Mikko Eskelisellä on takanaan ralleja parilta vuodelta vasta kuusi, mutta jyväskyläläinen lupaa yrittää pistää kärkimiehet ahtaalle.

Nykyisin Dubaissa asuva Janne Tuohino on myös voittajasuosikkeja S2000 Ford Fiestalla, sillä tuskin vuoden poissaolo SM-sarjasta on ainakaan miehen vauhtia verottanut.

Englannissa viime vuosina tiiviimmin kilpaillut Jarkko Nikara on tullut takaisin SM-sarjaan. Saarijärven Nikara tiedetään nopeaksi, kun vain pääsee ajamaan kisan ilman teknisiä ongelmia. Mielenkiintoinen nimi on myös toinen brittisarjan paluumuuttaja Matti Rantanen, jolla on kotoisesta MM-rallistamme Fordin WRC:llä peräti viides ja seitsemäs sija meriittilistallaan. Minkälaiseen vauhtiin Rantanen päässeekään Ari Laivolan omistamalla Peugeot 207 S2000 -autolla?

Karkkilan toinen nopea kuljettaja, Arto Juolahti, on tuttu, kansallisten kisojen kärkinimi. Toivottavasti sama tahti jatkuu nyt SM-sarjan puolella.

Lisäksi Ari Vihavainen, Marko Kakko ja Heikki Westerlund ovat niitä kuljettajia, jotka saattavat hyvinkin vielä sekoittaa tulosluettelon kärkipäätä, vain muutamia mainitakseni.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 34 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 25 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 20 pistettä SAU (Rally2)
4. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Niclas Grönholm / Antti Linnaketo 13 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa