Facebook Twitter Email Pinterest

Jarkko Nikara päihitti ennakkosuosikit

28.01.2011 / Jarkko Nikara päihitti ennakkosuosikit

sm1-nikara.jpg

Saarijärveläinen Jarkko Nikara pisti muille ennakkosuosikeille niin sanotusti luun kurkkuun, kun ajoi Ralli SM -sarjassa ensimmäisen osakilpailuvoittonsa tänään Rovaniemellä Arctic Lapland Rallissa. Nikara nousi johtoon jo kolmannella, Nampavaaran 36-kilometrisella erikoiskokeella, joka on useimmille tänään kilpailevista täysin uusi erikoiskoe. Viime vuosina Englannissa ja Euroopassa ralleja ajanut Nikara sai kuitenkin muilta ennakkosuosikeilta hieman apuja, kun tekniset ongelmat pilasivat kisaa.

Karkkilalainen, SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Juha Salo joutui jo heti kilpailun alkumetreistä toteamaan, ettei autossa riitä nyt potku.
"Jotain kummallista vikaa on nyt. Ei ole minkäänlaista voimaa koneessa, emme pysty kunnolla ajamaan", totesi Salo kahden erikoiskokeen jälkeen huoltotauolla.
Huollossa Salon huolto yritti löytää ratkaisua koko puolen tunnin ajan, mutta seuraavien erikoiskokeiden ajat näyttävät, ettei vikaa ilmeisestikään paikallistettu.

Kakkoserikoiskokeella lammilainen Matti Rantanen otti hetkeksi S2000-luokitellulla Peugeot 207:lla ohjat käsiinsä, mutta 2,4 sekunnin ero Jarkko Nikaraan tuossa vaiheessa ei kantanut tämän pitempään. Matti Rantanen ei lopulta maalia nähnyt, sillä ek:lla 4 noin 15 km ennen maalia auton latausvalo syttyi. Virtaa riitti vielä pikataipaleen loppuun ja jonkin verran siirtymällekin, mutta sitten keskeytys oli tosiasia.

Jarkko Nikara aiheutti Mäntyvaaran huoltoalueelle tulospalvelun ruutua tiukasti tarkkailevassa yleisössä voimakkaan kohahduksen, kun kolmannen erikoiskokeen ajat tulivat ruudulle. Nikara nimittäin päihitti Janne Tuohinon, Joonas Lindroosin ja Matti Rantasen noin puolen minuutin eroilla ja otti samalla tiukan otteen Ralli SM -sarjan ensimmäisen osakilpailun voitosta.
Epäilijät joutuivat "häpeään" Nikaran vauhdin suhteen, sillä nuorimies täräytti pohjat myös rallin neljälle, viimeistä edelliselle erikoiskokeelle. Siellä Salo kuitenkin oli saanut jostain taiottua puhtia autoonsa ja oli toiseksi nopein jääden Nikaralle vain 1,8 sekuntia.

Salo kohensi omia asemiaan ja nousi viidenneksi ennen viimeistä erikoiskoetta, mutta Nikara veti lisää eroa kolmikkoon Tuohino, Rantanen ja Lindroos.
"Saatiin vähän paremmaksi autoa, mutta vielä sen kanssa on hommaa. Kolmosen ajoin huonosti, mutta nelonen tuli ihan ok. Neljänneksi korkeimmat pisteet sentään saatiin, joten kaipa sitä voi nyt tyytyväinen olla", tuumasi Salo.
"Ekana ajaminen ei ollut ihan helppoa, enkä tässä nyt mitään selittele, mutta huomenna startataan ehkä paremmalla paikalla, ja huomenna on pitkä päivä."

Viimeiselle erikoiskokeelle Nikara pystyi starttaamaan ilman paineita, sillä Mäntyvaaran ravirata ajettiin yleisöä viihdytellen toistamiseen. Vajaan neljän kilometrin pikataipaleella ei 40 sekunnin eroa kokonaan kiinni ajeta, mikäli ei satu ulosajoja tai teknisiä ongelmia.
"Kyllä mä luulen, että tilanteen ratkaisi nämä pimeät pätkät. Niillä me mentiin muilta karkuun. Ensimmäiset renkaat olivat ihan lisut, mutta lopussa oli pitoa ihan riittävästi. Kaipa nuo muutkin uusia renkaita vaihtoivat, joten pimeällä ajon onnistuin hoitamaan ns. kotiin", tuumaili tyytyväinen Jarkko Nikara maalissa.
"Sentään selvittiin viimeisestä lyhyestä pätkästä, nyt on hyvä fiilis olla voittajana maalissa."

Janne Tuohinon totuudenhetket olivat erikoiskokeella 4, kun Fordin nokalta lisävalot tippuivat kesken erikoiskokeen.
"Kymppitonnin kustannus tuli, kun valot räsähtivät auton alla tohjoksi. Ei siinä sitten enää ajosta tullut mitään, kun ei mitään nähty. Toivottavasti jostain saadaan uudet valot huomisille pimeille pätkille. Kisa meni valojen takia ihan pilalle", manasi silti kakkoseksi ajanut ja Nikaralle 39 sekuntia hävinnyt Tuohino.
"Nelonen oli ihan kaameeta röykytystä, mutta kolmonen oli ihan ok. Niin, paitsi että Jarkko (Nikara) ajoi sinne ihan haamuajan", hämmästeli Tuohino.
"Autossa jokin vielä hakka peräpäässä, toivottavasti löytyy jokin syy, minkä saa korjattua."

Kolmanneksi tänään ajaneen jämsäläisen Joonas Lindroosin autosta hajosi heti kakkoserikoiskokeella etuperä, ja huollossa autoon piti vaihtaa koko vaihdelaatikko.
"Laatikko juu vaihdettiin, muttei auto ollut sen jälkeen ihan samanlainen ajettava kuin ennen. Vähän oli vaikeaa varsinkin nämä kaksi pimeässä ajettua metsäpätkää. Sai tehdä oikein kunnolla töitä", tuumasi Lindroos, jonka ero Nikaraan kasvoi minuuttiin.

Ralli SM -sarjan toinen osakilpailu ajetaan huomenna lauantaina 29.1. kello 8.00 alkaen. Kilpailijat starttaavat reitille tämän päivän tulosluettelon mukaisesti.

Arctic Lapland Ralli 28.1.
Ralli SM -sarjan 1. osakilpailu Rovaniemi
SM1-luokka
1) Jarkko Nikara-Jarkko Kalliolepp Saarijärven UA Mitsubishi 54.59,6, 2) Janne Tuohino-Risto Pietiläinen KR-Team/FCDA Ford + 39,0, 3) Joonas Lindroos-Pasi Kilpeläinen ESRC Subaru + 1.00,6, 4) Juha Salo-Marko Salminen KaUA/NoormarkUA + 1.07,2, 5) Marko Kakko-Panu Plosila SaloUA/KuortUA Mitsubishi + 1.20,5, 6) Kari Ali-Rantala-Jukka Toivonen Riihimäen UA Skoda Fabia S2000 + 2.17,1, 7) Riku Tahko-Markus Soininen EspUA Mitsubish + 2.24,2, 8) Michal Solowow-Maciek Baran PL Ford + 2.30,3, 9) Mikko Lehessaari-Lassi Hartikainen HyvUA/TeekkAK Subaru + 3.40,1, 10) Juha Pylvänäinen-Timo Hantunen RoiUA Mitsubishi + 3.43,1

Keskeyttäneitä: Ari Vihavainen EK2 rengasrikko, Kees Burger ulosajo EK4, Matti Rantanen EK:n 4 jälkeen sähkövika

Luokka SM1 - Neliveto

Kuljettajien suomenmestaruus

Sija

Kuljettaja

Seura

1

2

3

4

5

6

7

Yhteensä

1.

Jarkko Nikara

SaaUA

15

15

2.

Janne Tuohino

KR-TEAM RY

12

12

3.

Joonas Lindroos

ESRC

10

10

4.

Juha Salo

KaUA

8

8

5.

Marko Kakko

SaloUA

6

6

6.

Kari Ali-Rantala

RiiUA

5

5

7.

Riku Tahko

EspooUA

4

4

8.

Tapio Vuokila

AL-Oulu

3

3

9.

Mikko Lehessaari

HyUA

2

2

10.

Juha Pylvänäinen

JyvUA

1

1

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 49 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 43 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 32 pistettä SAU (Rally2)
4. Jari Huttunen / Antti Haapala 25 pistettä KiuUA (R5)
5. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 23 pistettä KeurUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa