Facebook Twitter Email Pinterest

Esapekka Lapin hattutemppu

25.02.2012 / Esapekka Lapin hattutemppu

p-akk2-lappi2.jpg

Esapekka Lappi on napannut kaikista kauden osakisoista voiton, ja Mikkelin SM Vaakuna-rallista teki sen vielä melkoisen suurella erolla kakkoseksi ajaneeseen Juha Saloon.
"Fiilis on aivan mahtava. Nyt tuntuu todella hienolta, ja hattutemppu lämmittää vielä lisäbonuksena", tunnusti tyytyväisenoloinen Esapekka Lappi maalissa.
"Aika tylsältähän tämä paperilta voi näyttää, kun joka kisassa on sama kolmikko ollut samassa järjestyksessä kärjessä."

Esapekka Lappi siirtyi täksi vuodeksi nelivetoisten luokkaan ja saavutetut voitot ovat yllättäneet miehen itsensäkin.
"Alun perin tuumailin, että kesällä aion jo voittaa osakisoja, mutta että kausi lähti näin hyvin käyntiin, on aivan uskomatonta. Tämän kauden taustalla ovat ehdottomasti olleet hyvä valmistautuminen, testejä ajettiin riittävästi, auto saatiin vihdoin tänne täysin kuntoon ja mieskin on tehnyt töitä tämän eteen. Tyytyväinen täytyy olla", kertasi Lahden Urheilukoulusta kolmen viikon päästä siviiliin pääsevä nuori mies.
"Tässä on vielä loppusota käymättä, sitten keskitytään taas näihin rallihommiin."

Esapekka Lappi johti SM Vaakuna-rallia alusta lähtien. Eroa kakkosena ajaneeseen Juha Saloon tuli tasaisesti jokaisella erikoiskokeella. Eilen perjantaina ajetun ensimmäisen ja ainoan erikoiskokeen jälkeen tähän päivään Lappi lähti 5,3 sekunnin johtoasemassa. Aamun ensimmäinen pikataival näytti jo selvästi sen, mihin tämä kisa tänään kulkee.
"Ajoin aamun ekan pätkän aivan täysillä, mentiin niin paljon kuin päästiin, ja hyvältä maistuikin", jutteli Lappi ensimmäisessä huollossa. Eroa oli tullut lisää 17,6 sekuntia.
"Tämän jälkeen ei ole enää pakko ajaa täysillä. Omaa kovaa kisavauhtiani aion pitää yllä, luulisin sen tänään riittävän."

Juha Salo antoi tunnustusta voittajalleen. Salo, joka on koko 2000-luvun menestyksekkäin kotimainen rallikuljettaja, on tänä vuonna ollut täysin uuden tilanteen edessä: kaikissa kolmessa SM-osakisassa on löytynyt miehen voittaja.
"Todella hienosti Lappi ajaa, se täytyy sanoa. Ei tässä mitään selityksiä tarvitse asiaan keksiä, mies vain menee kovempaa", totesi Salo.
"Meidän täytyy vain tehdä vieläkin enemmän töitä auton kanssa, mutta nyt ovat hommat näin, ja tällä on mentävä."
Siitä taitaakin olla aikaa, kun Juha Salo on näin suurella erolla hävinnyt voiton.
"Pari vuotta sitten hävisin rutkasti Jari Ketomaalle, mutta mies ei silloin ajanut SM-pisteistä, ja kerrankin meikäläinenkin osasi ajaa järki päässä. Mutta toista samanlaista tilannetta en kyllä muista."

Lappi ajoi pohjat kaikille erikoiskokeille, lähimmäksi Salo pääsi EK:lla 4, siellä eroa jäi vain 2,6 sekuntia. Viimeinen erikoiskoe oli 30,67 kilometrin mittainen. Salo oli pätkän kolmas häviten Lapille peräti 25,6 sekuntia.
"On se myönnettävä, että otin tämän viimeisen ihan varman päälle. Halusin tulla maaliin, ja olihan se nähty, etten Lapille voinut nyt mitään, otin toiseksi korkeimmat pisteet ihan mielelläni."

Lapin ja Salon väliin kiilasi viimeisellä erikoiskokeella Mikko Pajunen, joka ei koko päivänä saanut itsestään aivan kaikkea irti.
"Ihan hyvin ajollisesti pätkät ovat tulleet, mutta keli on vain tosi raskas meille, joiden autot ovat hieman painavampia. Juha varmaan jo ajeli hieman hiljempaa, me sen sijaan yritimme vähän nostaa vauhtia, jos joku vaikka tekisi virheen edellä. Sijoitus kyllä tyydyttää, mutta sekuntiero ei", kertasi kolmanneksi sijoittunut Pajunen, jonka ero kärkeen oli 1.33,8.

Ralli SM -sarja jatkuu kesäkuun 9. päivänä Lapualla.

TULOKSIA
SM1-luokka

1. Esapekka Lappi-Janne Ferm PiekUA/FCDA Ford 59.26,6; 2) Juha Salo-Marko Salminen KaUA/NoorUA/MK Mitsubishi + 56,5; 3) Mikko Pajunen-Kaj Lindström JyvUA/FCDA Subaru + 1.33,8; 4) Ari Vihavainen-Antti Piira HeiUA/SatUA Mitsubishi + 2.10,3; 5) Riku Tahko-Markus Soininen EspooUA Mitsubishi + 2.27,7; 6) Jarkko Särkkä-Kai Tarkiainen MhUA/MikUA Mitsubishi + 2.57,2; 7) Jari Kihlman-Jaakko Jäntti KuuUA Subaru +4.43,4; 8) Jari Latvala-Asko Sairanen AlavUA Mitsubishi + 5.00,3; 9) Tuomas Skantz-Jani Rauhala PihtUA Mitsubishi + 5.10,2; 10) Mikko Lehessaari-Lassi Hartikainen HyvUA/TAK Subaru + 5.19,7

SM-pistetilanne osakisan 3/7 jälkeen
1) Esapekka Lappi 77 pistettä; 2) Salo 63; 3) Pajunen 52,5; 4) Vihavainen 36; 5) Tahko 28; 6) Joni Nikko 14; Kari Ali-Rantala 13; 8) Saku Vierimaa 12; 9) Jukka Korhonen 10; 10) Jussi Tiippana ja Jari Kihlman 8 pistettä

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa