Facebook Twitter Email Pinterest

Esapekka Lappi-Janne Färm voittivat jälleen

09.06.2012 / Esapekka Lappi-Janne Färm voittivat jälleen

p-sm-lapua-lappi2.jpg

Ralli SM -sarjan kolmen talvikauden osakilpailun jälkeen pistejohdossa Lapualle, sarjan ensimmäiseen sorakisaan lähtenyt pieksämäkeläinen Esapekka Lappi jatkoi siitä, mihin talvella jäi. Vaikkei jokaiselle erikoiskokeita pohja-aikaa tullutkaan, Lappi jälleen voitti Lapualla.

Ensimmäisellä erikoiskokeella Jarkko Nikara oli huimassa vauhdissa. Monelle oli yllätys, että Nikara ajoi peräti 11,2 sekunnin pohjat 23,3-kilometrisellä avauserikoiskokeella. Lappi oli kakkonen, ja kolmanneksi nopein oli Joni Nikko, joka jäi Lapille vain 0,1 sekuntia.
Sen jälkeen Lappi ottikin komennon käsiinsä, kunnes viimeisellä erikoiskokeella taipui vielä 2,6 sekunnin verran Nikaralle.
"Kakkospätkä oli hirmu tekninen erikoiskoe, se sopi meille oikein hyvin. Ja se menikin tosi puhtaasti, kolmosella tuli pari pientä mokaa. Nelonen tultiin minkä päästiin, mutta tosi puhtaasti. Kello varmaan tykkäsi, ei roikuttu missään. Kait sitä olisi ehkä voinut vähän nostaa vauhtia, mutta hyvä näin", kertasi Lappi päivän tapahtumia.
Neloselle lähdettäessä Jarkko Nikara oli Lappia 4,4 sekuntia perässä. Kun 23,3-kilometrinen, joka oli sama kuin ykkönen, oli takana, Nikara voitti Lappia 2,6 sekuntia, joten maalissa Lapin voittomarginaali oli vaivaiset 1,8 sekuntia 83 kilometrin matkalla.
"Ykköspätkä meni meiltä tosi hienosti, tällaisella vanhalla autolla", kitetty Nikara päiväänsä.
"Kakkosella hukattiin vähän aikaa, kun jouduttiin kanssakilpailijan ulosajon vuoksi hiljentämään. Kolmonen tuli ihan hyvin, ja nelosella yritettiin vielä puristaa, mutta voittoon se ei ihan riittänyt. Tää on motorsportia, joskus se on pienestä kiinni."
Jarkko Nikara osallistui kuitenkin Lapuan POPPankki-ralliin sarjan ulkopuolisena kilpailijana. Pääpaino saarijärveläisen kilpailukalenterissa on Englannin rallisarja. Nikara ei vienyt keneltäkään pisteitä, vaan kisassa kolmanneksi sijoittunut Juha Salo kerryttää pistesaldoaan kakkossijan arvoisesti.
Lappi ei vieläkään pidä tilannetta mitenkään selvänä. Vaikka tämän kisan jälkeen piste-ero on 18 pistettä, mitään ei ole vielä ratkaistu.
"Kolme kisaa on vielä jäljellä, ei tässä vielä kannata mitään spekuloida", toppuuttelee Lappi.
Juha Salo on tämän kauden ollut yllättävässä tilanteessa, kun voittoja ei ole tullut entisten vuosien malliin.
"Täytyy sanoa, että tällä kertaa ei vauhti oikein riittänyt. Kakkosella ajoin yhden risteyksen pitkäksi ja sammutin auton, siinä meni varmaan reilut 10 sekuntia aikaa. Sitten kolmosen jälkeen katsottiin, että erot on aika suuria, joten viimeinen pätkä tultiin aika varovasti lävitse. Esapekka ja Jarkko ajoivat kyllä hienon kisan, ei voi muuta sanoa. Kolme kisaa on vielä jäljellä, tottahan on että Esapekka ei ole enää pakkovoiton edessä joten kisa kerrallaan", antoi Salo tunnustusta kanssakilpailijoilleen.
Päivän yllättäjäksi voisi nostaa Lapuan UA:n Antti Lahtisen, joka sijoittui tänään peräti neljänneksi. Nuori 25-vuotias mies on ajanut vasta toistakymmentä rallia uransa aikana, mutta tällainen sijoitus Suomen parhaimpien joukossa on loistava suoritus. Mies oli syystäkin tyytyväinen:
"Kyllähän me vähän osattiin odottaa, että vauhti saattaa riittää, muttei ihan näin hyvään uskottu", myönsi Lahtinen.

Pettymyksiä tänään olivat Mikko Pajusen ja kartanlukijan Kaj Lindströmin keskeyttäminen heti ykköserikoiskokeelle.
"Vähän meni yksi nopea mutka leveäksi jossain pätkän puolivälin paikkeilla, ja siitä sitten auto meni ympäri", kertoi Lindström pyörät taivasta kohti olevan auton vierestä.
Myös Ari Vihavaisen keskeytys on laskettava pettymysten tiliin, sillä mies onnistui viime vuonna ajamaan täällä koko kisan voittoon. Vihavaisen autosta pettivät jarrut, käsijarrulla kuljettaja yritti jotain pelastaa, mutta auto meni ojaan keula edellä. Perä jäi sen verran pahasti tiellä, että erikoiskoe oli pantava poikki hetkeksi.
Ralli SM -sarjan 5/7 osakilpailu ajetaan Kouvolassa heinäkuun 14. päivä, minkä jälkeen vuorossa ovat vielä Merikarvian ja Keravan SM-osakilpailut.

TULOKSIA:
POPPankki-ralli 9.6. Lapua
Ralli SM -sarjan osakilpailu 4/7

SM1-luokka
1) Esapekka Lappi-Janne Färm Pieksämäen UA/FCDA Ford 42.06,8; 2) Jarkko Nikara- Petri Nikara Saarijärven UA Mitsubishi + 1,8 sekuntia; 3) Juha Salo-Marko Salminen Karkkilan UA/Noormarkun UA Mitsubishi + 40,0; 4) Antti Lahtinen-Matti Kangas Lapuan UA/Laihian UA Mitsubishi + 1.22,4; 5) Riku Tahko-Markus Soininen Espoon UA/LprRT Mitsubishi + 1.25,4; 6) Mikko Lehessaari-Lassi Hartikainen Hyvinkään UA/Teekkarien AK Subaru + 1.59,3; 7) Veli-Matti Havelin-Jouni Näsman Laihian UA Mitsubishi + 2.03,5; 8) Jari Latvala-Kari Mustalahti Alavuden UA/SPAUK Mitsubishi + 2.16,3; 9) Jarkko Hosike-Mikko Kaikkonen Alastaron UA/Ylä-Kemijoen UA Mitsubishi + 2.23,2; 10) Jari Kihlman-Jaakko Jäntti Kuusamon UA Subaru + 2.27,5

SM-PISTETILANNE (epävirallinen)
Osakisan 4/7 jälkeen
1) Esapekka Lappi 99 pistettä; 2) Juha Salo 81; 3) Mikko Pajunen 52,5; 4) Riku Tahko 40; 5) Ari Vihavainen 36; 6) Jussi Tiippana 20; 7) Joni Nikko 15; 8) Antti Lahtinen 15; 9) Jari Latvala 14; 10) Kari Ali-Rantala 13 pistettä.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa