Facebook Twitter Email Pinterest

Esapekka Lappi voitti kuudennenkin osakisan

18.08.2012 / Esapekka Lappi voitti kuudennenkin osakisan

P-sm-merikarvia-lappi.jpg

Pieksämäkeläinen 21-vuotias Esapekka Lappi juhli hillitystä Merikievari SM-rallin maalissa juuri varmistunutta suomenmestaruuttaan. Mitään ylimääräistä riehakkuutta ei mies kuitenkaan osoittanut, mutta selvästi Lappi oli erittäin tyytyväinen. Vasta ensimmäistä kauttaan nelivetoisen puikoissa, ja ylipäätään vasta kolmas SM-kausi takana, joten ei voi kun hämmästellä miehen esityksiä. Kaikista kuudesta osakisasta voitot on loistosuoritus.

Koko kauden Lappi on myös muistuttanut, että tämä on kausi, jolloin hän haluaa oppia niin paljon kuin mahdollista ja ajaa niin hyviä kisoja kuin mahdollista.
"Jos se tuo mestaruuden tullessaan, hyvä niin", totesi Lappi keväällä.

Nyt on suomenmestaruus on varma, joten onnittelutkin upposivat parempaan "maaperään".
"Mestaruus tuli, ja murskavoitto, joten ilman muuta fiilikset ovat hyvät", myhäili Lappi Merikievari SM-rallin maalissa.

Lappi tunnusti, että tosissaan tavoitteli voittoa, sillä sarjan ulkopuolinen Jarkko Nikara hengitti tiukasti niskaan. Nikara onnistui ajamaan yhdet pohjatkin, mutta viimeisellä erikoiskokeella ajoi ulos ja keskeytti.
"Paikka paikoin tuntui todellakin olevan meikäläisellä kaikki pelissä. Kyllä mä yritin vähän varovastikin tulla, mutta sitten tuli viimeisellä pätkällä aivan jäätävä tilanne. Kuutosella tuikkasin menemään sinne mutkaan, mutta vähän kävi tie kapeaksi. Ihme, että selvittiin siitä, olin ihan varma, että nyt menee nurin ja kisa jää siihen", kertasi Lappi viimeisiä tilanteitaan.
"Kaikkine vaihtelevuuksineen tämä vika pätkä on ehdottomasti kaikista hienoin, Ouninpohjakin on upea ja hieno, mutta tämä oli vaikein ihan selkeästi."

Ralli SM -sarjasta on vielä yksi kisa jäljellä. Keravalla ajetaan syyskuun puolivälissä. Vaikkei Lapilla ole siellä mitalien suhteen enää tavoiteltavaa, haluaa mies kuitenkin ajaa sielläkin. Voitto siellä kirjattaisiin sitten tilastoihin vuotena, jolloin mestari voitti jokaisen osakisan.
"Sitä paitsi, en varmaan tulevina vuosina pääse koskaan rallissa starttaamaan ensimmäisenä kuljettajana, joten haluan käyttää tilanteen hyväksi Keravalla", paljasti Lappi, joka suuntaa viikon päästä ajettavaan Saksan MM-ralliin ja pienen kaksivetoisen Citroenin puikkoihin.
"Tarkoitus olisi opetella siellä lisää asfalttirallin niksejä, nähtäväksi jää vielä, ajetaanko muitakin vielä loppukaudesta."

Juha Salo-Marko Salminen sijoittuivat tänään kakkoseksi Lapin jälkeen, mutta viimeisellä 44-kilometrisellä erikoiskokeella vielä tapahtui eikä kakkoseksi ajaminen aivan varmaa ollut.
"Aika rankka pätkä oli. Meillä meni suunnilleen puolivälin paikkeilla vetoakselin hypyn jälkiseurauksena rikki, eikä ajaminen tietenkään enää ollut ihan täysipainoista. Ei ollut auto kovin hyvä ajettava, mistä syystä ero kasvoi sitten yli minuuttiin", kertasi Salo.

"Olisin joka tapauksessa hävinnyt vähintään puoliminuuttia. Esapekka ajoi todella hienosti ja on ehdottomasti voittonsa ansainnut. Olen joskus ollut SM-hopeamitalista paljon pettyneempikin, mutta nyt ei tunnu siltä. Tämä tyydyttää, parempaan ei ollut tänä vuonna mahdollisuuksia."

"Tämä oli ehdottomasti tämän sarjan haastavin kilpailu, pätkät olivat hienoja, hyvä fiilis jäi kaiken kaikkiaan täältä", kehui Salo, joka ei Keravalla aja, vaan suuntaa Japaniin ja Kiinaan rallia ajamaan.

Joni Nikko sijoittui Merikievarissa kolmanneksi. Laihian miehellä on kuitenkin ollut sen verran kauden aikana epäonnea, että mitalitaistoihin ei ole tänä vuonna enää asiaa.

SM-pronssimitalista tähän kisaan lähtivät ottamaan parempaa otetta sekä Ari Vihavainen että Riku Tahko. Merikievarissa tilanne ei muuttunut suuntaan eikä toiseen, sillä Ari Vihavainen valitteli kahden erikoiskokeen jälkeen huonoa oloaan ja jätti rallin kesken tauolla. Riku Tahko valitteli puolestaan koko kisan ajan jotain mystistä sähköongelmaa, minkä vuoksi auton moottori ei toiminut kunnolla. Vihavaisen keskeytettyä Tahkolla olisi ollut hyvä mahdollisuus parantaa omia mahdollisuuksiaan, mutta toisin kävi. Viimeiseltä erikoiskokeelta Tahko ei maaliin asti enää tullut. Tekninen vika pakotti miehen jäämään reitin varrelle. Näin olen pronssimitalitaistelu jää Keravan kisaan.

TULOKSIA
SM1-luokka:
1) Esapekka Lappi-Janne Ferm PiekUA/FCDA Ford 51.01,3; 2) Juha Salo-Marko Salminen Karkkilan/Noormarkun UA Mitsubishi + 1.49,9; 3) Joni Nikko-Jarno Ottman Laihian UA/JMU Mitsubishi + 3.39,2; 4) Toni Tahvanainen-Marko Jeskanen Tuupovaaran MK/UA Subaru + 3.59,8; 5) Kari Ali-Rantala-Ossi Lehtonen Riihimäen UA Mitsubishi + 4.20,9; 6) Jarkko Hosike-Mikko Kaikkonen Alastaron UA/YläKemijoen UA Mitsubishi + 4.34.0; 7) Sami Valme-Kaj Nordling Turun MS/SaloUA; 8) Jari Kihlman-Jaakko Jäntti Kuusamon UA Subaru + 5.55,9; 9) Pasi Pyrhönen-Veikko Kanninen Hyvinkään UA/RDT Subaru + 7.01,7; 10) Arman Smailov-Andrey Rusov Kzakstania Subaru + 7.05,4

SM-PISTETILANNE osakisan 6/7 jälkeen:
1) Esapekka Lappi 143 pistettä; 2) Juha Salo 117; 3) Mikko Pajunen Jyväskylän UA Subaru 52,5; 4) Riku Tahko 50,0; 5) Ari Vihavainen 48; 6) Kari Ali-Rantala 31; 7) Joni Nikko 30; 8) Jussi Tiippana Mikkelin UA Mitsubishi 20; 9) Jari Kihlman Kuusamon UA Subaru 17 pistettä.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa